Kraaij wint in Oostenrijk: 'Raar om zo te winnen'

Toernooi Pro Golf Tour teruggebracht tot 18 holes.

De eerste wedstrijd van de Pro Golf Tour op Europese bodem werd geteisterd door slecht weer, maar kende voor Michael Kraaij een buitengewoon gunstig verloop. De Nederlander won het tot achttien holes ingekorte Haugschlag NO Open.

Kraaij twitterde begin deze week al een plaatje van de weersverwachting waarbij hij zich de vraag stelde of ze uberhaupt aan spelen toe zouden komen aangezien op alle drie de toernooidagen sneeuw (!) werd verwacht.

De vrees van de Nederlander bleek gegrond. Nadat het weer in de eerste ronde steeds slechter werd, gooiden de weergoden vanaf de tweede dag het schema écht overhoop. Nadat het spel donderdag lange tijd stil had gelegen wegens een onbespeelbare baan, werd de wedstrijd al teruggebracht tot 36 holes, maar in de loop van vrijdagochtend bleek zelfs dat niet haalbaar nadat er nog meer sneeuw was gevallen.

De spelers die donderdag hun tweede ronde speelden zagen die score doorgehaald worden, waarna de scores van de eerste ronde werden verheven tot einduitslag. Ongunstig voor iemand als Dylan Boshart die een 74 liet volgen door een 66, maar uiterst gunstig voor Michael Kraaij die door deze noodgreep plots tot winnaar werd uitgeroepen.

'Natuurlijk win je liever na een toernooi over 54 holes, maar ik klaag niet hoor. Ik zag aan het begin van de week de weersverwachting en toen was ik me al bewust dat een goede eerste ronde wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn. Maar dit had ik nu ook weer niet verwacht.'

'Toen ik vanochtend uit het raam keek leek het er in eerste instantie op dat het net als gisteren was. Er lag toen ook sneeuw, maar dat dooide redelijk snel weg. Vandaag alleen niet. Toen we om een uur of half elf, elf naar de baan reden zagen we een paar holes nog spierwit zijn, echt, je zag geen enkel grassprietje.'

'Op dat moment dacht ik wel, het zou wel eens bij achttien holes kunnen blijven, al wilde ik daar verder helemaal niet aan denken. Op de baan liepen de jongens me ook al snel te feliciteren, maar stel dat je wél de baan nog in moet, dan wordt het lastig je weer op te laden denk ik. De meeste speler die in de buurt stonden waren al binnen, maar er was er nog een op twee slagen die ook nog moest spelen. Dan kan het nog gek lopen. Maar goed, op een gegeven moment kwam de referee vertellen dat er niet meer gespeeld zou worden.'

'Dit is niet hoe ik me mijn eerste zege had voorgesteld, het is raar, maar ik ga een gegeven paard niet in de bek kijken, al kan ik me het gevoel bij de andere jongens heel goed voorstellen. Er is gezegd dat het prijzengeld en de punten gewoon honderd procent blijven, al ging er wel een handtekeningenlijst rond om de punten maar voor de helft mee te laten tellen. Ik snap het, maar ik heb toch maar niet getekend'.

Einduitslag