Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Getty Images
World
3

Uit Golfers Magazine: Kruispunt van de golfwereld - 5

Van 19 tot en met 22 juli zijn alle ogen gericht op Carnoustie. Het stadje en de baan zijn er klaar voor. Golfers Magazine telt af naar het 147ste Open

De Noord-Amerika-connectie (II)

Twee grote Amerikaanse golfers hebben op Carnoustie The Open gewonnen. Tom Watson behaalde in 1975 – na een play-off met de Australiër Jack Newton – de eerste van zijn vijf Claret Jugs. Hij had in 2009 op Turnberry de kans om het record van Harry Vardon te evenaren, maar bogeyde de laatste hole.

Watson was en is geliefd in Schotland, ook op Carnoustie, maar Ben Hogan werd vooral bewonderd.

In 1953 deed Hogan voor de eerste en meteen ook de laatste keer mee aan The Open. De Wee Ice Man was al snel zijn bijnaam en dat had alles te maken met de manier waarop hij speelde. Hogan was een man die in de baan – en vaak ook daar buiten – all business was. De Texaan, geboren in 1912 en overleden in 1997, overleefde in de winter van 1949 een zwaar auto-ongeluk. Zijn auto botste op een mistige februari-ochtend frontaal tegen een bus die op de verkeerde weghelft was geraakt. Hogans vrouw Valerie was lichtgewond. Zij werd aan haar verwondingen behandeld door de hulppdiensten, terwijl Ben Hogan in de berm lag: men vermoedde dat hij niet lang te leven had.

Maar wonder boven wonder herstelde Hogan. Sterker, tegen alle verwachtingen maakte hij begin 1950 zijn rentree en in juni van dat jaar won hij – ook nog eens na een play-off over achttien holes – op Merion het U.S. Open.

In het golfjaar 1953 won Ben Hogan zowel The Masters als het U.S. Open en met zijn zege op Carnoustie was hij de eerste pro die drie Majors won. Het PGA Championship kon Hogan niet winnen: dat werd vlak na The Open gespeeld.
Na Hogan was er maar één speler die in één jaar drie Majors won: Tiger Woods.

Hogan was een van de beste ballstrikers aller tijden en hij gebruikte zijn sterke punten op Carnoustie. Nog steeds is de manier waarop hij de par-5 zesde speelde legendarisch. Niet veilig over rechts, maar strak naar een smal target links op de fairway waarmee hij out-of-bounds in het spel bracht.

‘Als je op de tee staat en je kijkt waarheen Hogan de bal sloeg, dan zie je pas hoe weinig ruimte je daar hebt’, zegt Robert-Jan Derksen. ‘Tijdens een oefenronde wil je zijn voorbeeld wel volgen, maar niet in een kampioenschap als The Open. Terecht dat de linkerkant van de fairway Hogan’s Alley wordt genoemd.’

(Dit artikel van Jan Kees van der Veldenstond eerder in Golfers Magazine 5, dit nummer ligt nu in de winkel. Nog geen abonnee? Profiteer dan nu van een onze aanbiedingen.

 

The Open op tv, radio en internet

De BBC heeft de live-rechten niet meer, maar Ziggo Sport Golf zendt het kampioenschap alle dagen rechtstreeks uit. Waarschijnlijk zijn de tijden hetzelfde als in 2017. In de week van het kampioenschap melden we het actuele schema op www.golfersmagazine.nl .
Donderdag 19 juli – 7.30-21.30 uur

Vrijdag 20 juli – 7.30-21.30 uur

Zaterdag 21 juli – 11.00-21.00 uur

Zondag 22 juli – 10.00-20.00 uur

De website van The Open is www.theopen.com en daarop is naast live scoring veel andere informatie vinden, inclusief een link naar Open Radio met een rechtstreeks verslag.

Radio 5 Live van de BBC is via de middengolf (693 en 909) te ontvangen. En de middengolf (MW) zit op de meeste autoradio’s. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat livereportages.

Gerelateerd nieuws