Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Getty Images
World
3

Uit Golfers Magazine: Kruispunt van de golfwereld - 3

Van 19 tot en met 22 juli zijn alle ogen gericht op Carnoustie. Het stadje en de baan zijn er klaar voor. Golfers Magazine telt af naar het 147ste Open

De Zuid-Amerika-connectie (I)

Maiden boekte succes als teacher en de gebroeders Smith bleken uitstekende spelers te zijn, maar dit alles overkwam een naamloze plaatsgenoot niet, al werd indirect wel een hole naar hem vernoemd.

De par-4 tiende is lang en heeft een tweede slag over water, de beruchte Barry Burn, die niet alleen hier maar ook elders een rol speelt.
South America staat er op het bord bij de tiende tee. Het verhaal wil dat een jonge pro een baan had gekregen in dat werelddeel en dat zijn afscheid in een lokale pub gepaard was gegaan met stevig drankgebruik. Op weg naar zijn huis en de ingepakte koffer, werd hij op hole tien overvallen door vermoeidheid. De pro met Zuid-Amerikaanse aspiraties viel in slaap en werd de volgende ochtend wakker. Hij beschouwde dit alles als een slecht voorteken en besloot Carnoustie niet te verlaten.
De namen van de andere holes hebben een minder idyllische oorsprong.

Zuid-Amerika speelde ook een rol in twee van de zeven Opens die op Carnoustie werd gespeeld. In het eerste kampioenschap, in 1931, won de geëmigreerde Schot Tommy Armour. The Silver Scott, zoals zijn bijnaam luidde, won met één slag voorsprong op José Durado.

De toen 32-jarige Argentijn was een populaire speler, in ieder geval volgens de Britse golfjournalist en -architect Donald Steel. Voor de in 1975 uitgegeven International Encylopedia of Golf schreef Steel: ‘Jurado was the favourite of the crowd throughout. The Duke of Windsor, the Prince of Wales, watched a great deal of his play in that championship and was not the only one to be attracted by the small, dapper figure with an agreeable smile, a swing as fast as greased lightning and a dashing pleasant way with him’.

Maar dit alles was niet goed genoeg om te winnen. Op zeventien sloeg Jurado zijn bal in de Barry Burn en maakte double bogey. Op de par-4 achttiende zou een par voldoende zijn om net als Armour op een score van 296 uit te komen, maar dat wist de in Buenos Aires geboren speler niet. Zijn drive was goed, maar hij durfde met zijn tweede niet – over de Barry Burn – voor de green te gaan. Durado maakte een 5 voor een 77 en moest dus genoegen nemen met zilver.

De lastige slotholes van Carnoustie werden 76 jaar later ook een andere Argentijn fataal en hij besloot zijn ronde ook met double bogey-bogey.

Andres Romero had in de laatste ronde tien birdies gemaakt en was kort de leider, Maar op zeventien trachtte hij coûte que coûte vanuit de rough een ijzer-2 (…) naar de green van de par-4 te slaan. Het hoge gras wikkelde zich om de onderkant van de shaft, de club klapte om en de bal ging out-of-bounds. Romero besloot vervolgens zoals gezegd met een bogey en had een slag te veel om samen met Padraig Harrington en Sergio Garcia de play-off te spelen.

 

(Dit artikel van Jan Kees van der Veldenstond eerder in Golfers Magazine 5, dit nummer ligt nu in de winkel. Nog geen abonnee? Profiteer dan nu van een onze aanbiedingen.

 

Morgen deel 4 van Kruispunt van de Golfwereld: de Nederland connectie


The Open op tv, radio en internet

De BBC heeft de live-rechten niet meer, maar Ziggo Sport Golf zendt het kampioenschap alle dagen rechtstreeks uit. Waarschijnlijk zijn de tijden hetzelfde als in 2017. In de week van het kampioenschap melden we het actuele schema op www.golfersmagazine.nl .
Donderdag 19 juli – 7.30-21.30 uur

Vrijdag 20 juli – 7.30-21.30 uur

Zaterdag 21 juli – 11.00-21.00 uur

Zondag 22 juli – 10.00-20.00 uur

De website van The Open is www.theopen.com en daarop is naast live scoring veel andere informatie vinden, inclusief een link naar Open Radio met een rechtstreeks verslag.

Radio 5 Live van de BBC is via de middengolf (693 en 909) te ontvangen. En de middengolf (MW) zit op de meeste autoradio’s. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat livereportages.

Gerelateerd nieuws