Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Getty Images
World
3

Uit Golfers Magazine: Kruispunt van de golfwereld - 2

Van 19 tot en met 22 juli zijn alle ogen gericht op Carnoustie. Het stadje en de baan zijn er klaar voor. Golfers Magazine telt af naar het 147ste Open

De Noord-Amerika-connectie

Carnoustie is in tal van opzichten een plaats waar de golfwereld samenkomt. Tal van nationaliteiten hebben een link met de plaats en de baan. Opvallend is dat zo’n driehonderd golfers uit Carnoustie in de loop der jaren verhuisden naar fairways en greens in andere landen om golfers de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Het gros van de mannen uit Carnoustie trok naar Amerika. De bekendste is waarschijnlijk Alex Smith die samen met zijn broers Willie en Macdonald emigreerde. Willie won het U.S. Open in 1899 en Alex was in 1906 – met de eerste winnende score onder de 300 – en in 1910 de beste.

Maar de mooiste verhalen gaan vaak over spelers die het nét niet redden.
Macdonald Smith heeft jarenlang met het idee moeten leven dat mensen hem de beste golfer zonder grote titel noemden. In 1910 verloor hij het U.S. Open in een play-off van broer Alex. Dat was kennelijk te veel voor hem, want de volgende drie jaar was Macdonald niet op het wedstrijdencircuit te zien. De man met een van de beste swings van alle Carnoustie-emigranten verdiende zijn brood in die tijd op een scheepswerf, maar golf bleef lonken.

Macdonald Smith won in 1916 het Canadees Open en hij leek klaar voor een zege in een nog groter Open. Maar het mocht niet zo zijn. In de periode vanaf de verloren play-off in 1910 tot en met het U.S. Open van 1936 op Baltusrol finishte hij in negen U.S. en Brits Open op drie slagen of minder van de winnaar.

Troost: in 1930 werd Macdonald in beide Opens runner-up achter Bobby Jones, die dat jaar de Grand Slam veroverde. Zijn zuurste nederlaag was die in The Open van 1925 op Prestwick. Een 78 als slotakkoord was voldoende geweest om de Claret Jug mee naar huis te nemen, maar hij kreeg een 82 achter zijn naam.

Stewart Maiden was als speler niet van het niveau van de heren Smith, maar deze geëmigreerde inwoner van Carnoustie stond voor een belangrijk deel aan de basis van de Grand Slam van Bobby Jones.
Stewart Maiden reisde samen met zijn broer James naar de VS, waar laatstgenoemde pro werd op East Lake, bij Atlanta. Stewart volgde hem in 1908 op. Jones’ swing was volgens velen geïnspireerd op die van Stewart Maiden en later in zijn carrière vroeg de kampioen zo af en toe om raad als zijn ijzerspel niet helemaal in orde was.

Morgen deel 3 van Kruispunt van de golfwereld: de Zuid-Amerika connectie (I)

 

(Dit artikel van Jan Kees van der Veldenstond eerder in Golfers Magazine 5, dit nummer ligt nu in de winkel. Nog geen abonnee? Profiteer dan nu van een onze aanbiedingen.
 

The Open op tv, radio en internet

De BBC heeft de live-rechten niet meer, maar Ziggo Sport Golf zendt het kampioenschap alle dagen rechtstreeks uit. Waarschijnlijk zijn de tijden hetzelfde als in 2017. In de week van het kampioenschap melden we het actuele schema op www.golfersmagazine.nl .
Donderdag 19 juli – 7.30-21.30 uur

Vrijdag 20 juli – 7.30-21.30 uur

Zaterdag 21 juli – 11.00-21.00 uur

Zondag 22 juli – 10.00-20.00 uur

De website van The Open is www.theopen.com en daarop is naast live scoring veel andere informatie vinden, inclusief een link naar Open Radio met een rechtstreeks verslag.

Radio 5 Live van de BBC is via de middengolf (693 en 909) te ontvangen. En de middengolf (MW) zit op de meeste autoradio’s. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat livereportages.

Gerelateerd nieuws