Door: Redactie Golfersmagazine
World

Uit Golfers Magazine: Afscheid van de zomer

Vooralsnog voor het laatst – want zeg nooit nooit – eindigt het Major-seizoen half augustus met het PGA Championship. Negen dingen die je moet weten

1.

Vanaf 2019 is het PGA Championship het tweede Major van het seizoen, na The Masters in april en voor het U.S. Open in juni en The Open in juli. Dat heeft alles te maken met de beslissing van de Amerikaanse Tour om de play-offs naar voren te schuiven.

2.

Dit wordt de honderdste editie van het PGA Championship. In 1916 werd het eerste kampioenschap gespeeld op Siwanoy Country Club bij New York. Het werd een Brits onderonsje: Jim Barnes won met 1 hole van Jock Hutchison.

3.

Walter Hagen won het kampioenschap voor het eerst in 1921. Daarna was hij vanaf 1924 vier keer op rij de beste.

4.

Tot en met 1957 was matchplay de wedstrijdformule. Onder druk van televisiemaatschappij CBS stapte de PGA in 1958 over naar strokeplay. De (variabele) afloop van matchplaypartijen vond de omroep te onzeker.

5.

De Bellerive Country Club werd in 1897 opgericht en verhuisde in 1959 naar de huidige, door Robert Trent Jones ontworpen, baan.

6.

Bellerive heeft een lengte van 6.690 meter en een par van 70. In 1965 won Gary Player er het U.S. Open en in 1992 ging de zege in het PGA Championship naar Nick Price. Twaalf jaar geleden werd de course door Rees Jones (de zoon van) flink op de schop genomen.

7.

Na de zege van de Schot Tommy Armour in 1930 duurde het 78 jaar eer er weer een Europeaan won: Padraig Harrington. Daarna waren er nog overwinningen voor Martin Kaymer (2010) en Rory McIlroy (2012 en 2014).

8.

Het is in St Louis meestal snikheet in augustus. Een honkbalcoach – de stad heeft met de Cardinals een roemrucht team – hield ooit bij hoog en laag vol dat kippen in St Louis in de zomer gekookte eieren leggen.

9.

Ziggo Sport Golf zendt het 100ste PGA Championship vier dagen rechtstreeks uit. Joost Luiten doet op basis van zijn positie op de wereldranglijst zo goed als zeker mee. Hij werd in 2012 gedeeld 21ste – zijn beste prestatie in een Major.

 

(Dit artikel van Jan Kees van der Velden stond eerder in Golfers Magazine 5. Nog geen abonnee? Sluit hier een abonnement af en profiteer van een van onze aanbiedingen.)

Gerelateerd nieuws