Uit Golfers Magazine 1: Baanbesluit

In zijn eerste column voor Golfers Magazine breekt Jurrian van der Vaart een lans voor breedtesport. In de breedste zin van het woord.

baanbesluit

Om de grote namen van de sport meer uitdaging te bieden zijn veel banen in het verleden verlengd, vernauwd en vaak zwaarder verdedigd dan een oorlogsvesting. Dat de Slag om de Redan-vesting van Sebastopol in 1855 als inspiratie heeft gediend voor een van de beste golfholes ter wereld, de par-3 vijftiende van North Berwick, is ironisch, aangezien de meer recentere fortificaties in de golfwereld het tegenovergestelde hebben opgeleverd. Elke moderne golfbaan is een slagveld aan bunkers, waterpartijen en rough, louter neergelegd om slechte ballen te straffen en de golfers het leven zuur te maken.

Maar er heerst een nieuwe wind. Een aantal golfbaanarchitecten die de oude klassiekers bewonderden kwamen tot inzicht: het spel dat golfers al honderd jaar spelen is veel interessanter als er meer ruimte aan die spelers wordt gegeven. En dat levert bovendien veel voordelen op.

Het golfspel is een moeilijke sport die lang duurt, veel kost en wordt gespeeld op een groot terrein. Dat heeft juist allemaal met elkaar te maken. Toch worden oplossingen voor het stagnerende aantal gespeelde rondes van geregistreerde golfers overal gezocht, behalve bij het speelveld. Dat wordt (te) vaak buiten beschouwing gelaten, terwijl het juist veel invloed heeft op spelers. Moeilijke en lange banen kosten veel geld en tijd: allereerst om ze te bouwen, vervolgens om ze te onderhouden en te spelen.

Als voorbeeld van de voordelen van bredere, kortere banen is hier een voorstel voor de tweede hole van de Twentsche Golfclub getekend (zie illustratie). De hole meet tussen de 305 meter van wit en 210 meter van rood.

Het onderstaande gebeurt in het voorstel:

- Er zijn veel mogelijkheden om deze hole te spelen doordat de fairway 50 meter breed is (in plaats van 22). Voor iedere speler is er een aanvallende en defensieve weg naar de green.

- Vier bunkers (in plaats van zes) liggen niet te wachten op slechte ballen, maar dicteren de keuze vanaf de tee:

#1 ligt op de plek waar je de beste lijn naar de green vindt,

#2 ligt op 240 meter vanaf de witte tee en maakt de keuze erover, ervoor, erlangs een lastige,

#3 maakt de lay-up voor de kortere golfer interessant,

#4 beschermt tegen nonchalante ballen die rechts voor of naast de green worden geslagen.

De green lijkt kleiner, zeker met kort gras in de hollows, die een slordige approach afstraffen.

Ballen worden door gebrek aan rough en bomen snel gevonden.

Door golfbanen korter en breder te maken, gecombineerd met goed geplaatste bunkers, zal het spel leuker worden voor alle golfers: de competitietoppers, woensdag-heren, dinsdag-dames en zondagochtendjeugd.

Breedtesport!

Golfers Magazine 1 ligt nu in de winkel. Het volgende nummer thuis op de mat? Sluit dan hier een abonnement af