Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
World

Traag spel: Kevin Na

Columnist Andy Houtkamp staat stil bij soms bijna stilstaande Amerikaan

Eigenlijk wilde ik deze column wijden aan het langzame spel op de Tour, zowel in de VS als in Europa. Ik erger mij rot aan het eindeloos turen naar de grond, het constante overleg met de caddies en het almaar kijken in de caddieboekjes. Het maakt mijn geliefde spelletje er niet altijd leuker op om naar te kijken. Ik ben dus groot voorstander van een tijdklok en het afschaffen van caddieboekjes.

Toen ik mij aan het inlezen was, stuitte ik plotseling op Kevin Na, en besloot ik mijn column volledig aan hem te wijden, omdat zijn spel hoe langzaam ook, toch ook wel zeer vermakelijk is.

Na is misschien wel de vreemdste golfer in het professionele circuit. Je heb mensen die onzeker zijn, mensen die heel onzeker zijn en extreem onzekere mensen. Tot die laatste groep behoort ongetwijfeld deze van oorsprong Koreaan maar tegenwoordig Amerikaans staatsburger. In 2011 maakte hij naam op een manier die mij ook nog wel zou lukken. Op een par-4 had hij maar liefst zestien(!) slagen nodig en vestigde daarmee een PGA-record.

Grappig genoeg is Na bij het putten dan soms opeens weer supersnel. Sterker, hij is soms nog sneller bij de hole dan de bal. Tijdens het Players Championship dit jaar dreef Tiger Woods, die met Na speelde, er flink de spot mee. Hilarisch. Als je het niet gezien hebt: je kunt het nog terugkijken op YouTube.

Maar het bekendst is Na geworden door zijn oefenswings. Ook in 2011 stond hij klaar om een drive te gaan slaan. Hij had al vijf oefenswings gemaakt, een aantal keer gewaggeld en het leek er nu toch echt op dat hij zijn drive zou slaan. Driver naar achteren, terug, en… over de bal. Was het een misser of nog een oefenswing? Jaren is er over gediscussieerd. Het zouden de zenuwen op het laatste moment zijn geweest, oordeelden de tourofficials. Saillant detail was dat hij de volgende dag het toernooi zou winnen.

Op een mooie dag in mei zag ik dit jaar Kevin Na weer spelen. Alles duurde nog steeds net zo lang en behalve het slaan van de bal moest zijn caddie zo ongeveer alles voor hem doen en bedenken. Niet zonder resultaat want Na won voor de derde keer in zijn carrière een toernooi. Het duurt dus even voordat hij zijn rondje voltooid heeft... maar dan heb je ook iets.

Langzaam spel vind ik nog altijd ergerlijk om naar te kijken maar als ik die beelden van Kevin Na op die par-4 in zestien slagen terugkijk – en dat doe ik best vaak – denk ik grinnikend bij mezelf: nou, zo slecht ben ik toch ook weer niet. En dat is dan wel weer mooi.

(Deze column stond eerder in Golfers Magazine)

Gerelateerd nieuws