Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
World
3

Regels zijn regels?

Ophef over de Regels afgelopen weekend, waar de ene regelovertreding de andere niet was, constateerde Martijn Paehlig

 

Waar Haotong Li twee strafslagen kreeg voor een betwistbare overtreding kon Bryson DeChambeau rustig zijn gang gaan. Met de nadruk op rustig... Eén minuut en vijftien seconden, zolang werd er op enig moment geklokt door een gefrustreerde golffan voor de televisie. 75 hele tellen duurde het voor de latere winnaar van de Dubai Desert Classic op een van de holes van de Emirates GC de trekker overhaalde. En wie denkt dat dat een eenmalige uitschieter was omdat de ligging moeilijk was, de keuze zwaar, helaas, er ging bijna geen slag voorbij zonder dat Dechambeau het geduld van de kijker op de proef stelde.

De methodische benadering van de Amerikaan brengt met zich mee dat hij achter elk vakje een vinkje wil zetten voor hij tot uitvoering van de slag overgaat, hij zal de bal nimmer 'zomaar' slaan. Wind, exacte ligging van de bal afgezet tegen de ondergrond, invalshoek, helling op de green, positie van de vlag, misschien neemt hij zelfs de temperatuur en het aantal toeschouwers op de hole in overweging. Hoe dan ook, hoe hij het doet doet hij het, als je op die manier tot de vijfde plaats op de wereldranglijst bent gekomen, dan doe je duidelijk iets goed.

Goed fout doet DeChambeau echter ook wat, want bijna stelselmatig overtreedt de mad scientist de tijd die hem per slag ter beschikking staat. Alsof hij wéét dat er toch niets aan gedaan wordt. En helaas is dat meestal ook zo. Hoewel het aantal spelers dat achtervolgd wordt door een referee – ten teken dat vaart moet worden gemaakt – is toegenomen, blijft het aantal uitgedeelde straffen verwaarloosbaar. Niet omdat de spelers sneller zijn gaan spelen (ja, als die referee erbij is eventjes) maar het lijkt er bijna op dat de Tour niet durft, ik kan in elk geval niet bedenken wat de reden is om niet op te treden.

 

Groot was dan ook de verontwaardiging dat de slotronde van de Dubai Desert Classic DeChambeau zijn trage gang kon gaan, terwijl Haotong Li na afloop van de ronde twee strafslagen toebedeeld kreeg omdat zijn caddie achter hem had gestaan terwijl hij zijn stand aan het innemen was bij een putt van nauwelijks een meter op de laatste green. Volgens de nieuwe regels (10.2b/4) is dit niet toegestaan, maar na het zien de beelden, die natuurlijk duizenden keren herhaald werden, kon je net zo goed zeggen dat de caddie al wegliep toen Li zijn stand werkelijk in ging nemen. En zelfs als de caddie een tel te laat wegliep, hij kéék niet eens naar zijn speler en leek in elk geval allerminst bezig met het oplijnen van zijn baas.

 

De referees waren echter onverbiddelijk en legden de regel in zijn meest strikte vorm uit. Tot groot ongenoegen van spelers ter plaatse en op social media. Zelfs Keith Pelley deed een duit in het zakje en stuurde na alle ophef een bericht de wereld in dat het wel erg 'unfair' was dat Li op deze manier bestraft was, waarna Martin Slumbers, Chief Executive van de R&A, zich op zijn beurt weer genoodzaakt zag de ruling te verdedigen.

Over het trage spel van DeChambeau sprak niemand nog met een woord...de ene regel is duidelijk de andere niet.

 

Gerelateerd nieuws