Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
World
3

Pelley is dol op de Saoedi‘s

De Europese Tour doet deze week voor het eerst Saoedi-Arabië aan. Van kritiek wil de CEO geen weet hebben.

Het is waarschijnlijk bekend dat schrijver dezes niet zo'n grote fan is van de topman van de Europese Tour, Keith Pelley.

De luidruchtige Canadees, die vele malen meer verdient dan zijn voorganger George O'Grady, weet dat de Europese Tour in tal van opzichten de concurrentie met de PGA Tour niet aan kan. Dus gooit hij het met grote regelmaat over een andere boeg.

Keith heeft weer wat nieuws: een toernooi in Saoedi-Arabië. En daar mogen we niets lelijks over zeggen, want anders wordt Keith boos. En voor wie denkt dat het allemaal wel meevalt in het land, moet deze NRC-column van Midden-Oosten kenner Carolien Roelants maar eens lezen.

We moeten van Keith Pelley naar het land omdat het goed is voor de ontwikkeling van golf aldaar. De Europese Tour komt al dertig jaar in Dubai en hoe goed het toernooi en de baan ook zijn, er heeft nog nooit een speler uit de Verenigde Arabische Emiraten in de top-2000 van de wereldranglijst gestaan. En dat zal in Saoedi-Arabië niet anders zijn. Golfbanen worden in het Midden-Oosten alleen voor de expats en de toeristen aangelegd.

Een paar maanden terug sneden een paar Britse journalisten het onderwerp aan met Keith Pelley - in Turkije, vlak na de verdwijning van de journalist in het Saoedische consulaat in Istanbul. Uitgerekend deze week zijn vertegenwoordigers van de VN in Turkije voor een onderzoek.

Maar Pelley wil gewoon niet zien dat de Tour nooit voor Saoedi-Arabië had moeten kiezen. Lees dit interview, zou ik zeggen.

Of neem de moeite om de onderstaande video van The Golf Channel te bekijken. Een betere sportambassadeur dan Keith Pelley kan de Saoedische koninklijke familie zich niet wensen. De huidige bewoner van het Witte Huis had het niet beter kunnen doen.

Het probleem met Pelley is dat hij niet eens wil praten over wat er mis is in Saoedi-Arabië. Hij gaat de discussie niet aan en dan schiet je dit citaat - al dan niet van Lord Byron - te binnen: 'He who will not reason, is a bigot; he who cannot, is a fool; and he who dares not, is a slave'.

Ok, er zijn meer landen waar iets mis is en die toch een of meerdere toernooien van de Europese Tour organiseren of laten organiseren. De Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en China zijn namelijk ook niet bepaald landen waar de mensenrechten hoog in het vaandel staan. En dat is dan nog zachtjes uitgedrukt.

De enige speler van wie overigens bekend is dat hij het toernooi van deze week bewust overslaat, is Paul Casey. Maar hij is dan ook ambassadeur van Unicef.

Maar Pelley en zijn vrienden laten zich wel voor het karretje spannen van de Saoedische machthebbers. Net als de Italiaanse Serie A, die onlangs de Super Cup in dit land liet spelen. Ongetwijfeld voor heel veel euro's. Met vrouwen op de tribune – maar dan wel in gescheiden vakken.

En geloof maar dat er de komende jaren nog veel meer grote sportevenementen in het land worden georganiseerd.

Maar wat zou de ophef zijn geweest als de Europese Tour onverhoopt een Iran Open in Teheran had willen spelen?

Ik vermoed dat de Amerikanen Johnson, Koepka, Reed en DeChambeau (die naar Djedda zijn gevlogen) niet eens hadden mogen spelen van de regering Trump. En ik vermoed ook dat Keith Pelley een keurig mailtje met 'thanks, but no thanks' naar Iran had gestuurd.

De Europese Tour heeft nog een andere uiterst belangrijke reden om naar Saoedi-Arabië te gaan: de ontwerp-afdeling (European Golf Design) heeft (al) twee banen in het land getekend: Safaa en Royal Greens, het decor van het toernooi van deze week. En wie weet wat er nog meer in het vat zit. Onder andere golf moet het 'vriendelijke gezicht' van de koninklijke familie verkopen. Dat is duidelijk.

Gerelateerd nieuws