Koopje

Hoeveel heb jij over voor een rondje golf? Een paar tientjes of haal je zonder schroom de pinpas door de sleuf om een veelvoud daarvan af te rekenen voor achttien holes?

leadingcourses

'Duizend euro? Zou je er duizend euro voor over hebben?' Het duurde nauwelijks een paar seconden voor ik mezelf 'ja' hoorde zeggen op de zojuist gestelde vraag. Kennelijk is mijn onderbewuste bereid om ver te gaan om een rondje golf te spelen. Goed, het betrof hier mijn antwoord op de vraag was ik bereid zou zijn te betalen voor een rondje op Augusta National, maar toch... duizend euro...

De prijzen van greenfees kunnen – zacht gezegd – nogal oplopen. Het komt regelmatig voor dat we met de ogen staan te knipperen als we het bord met de tarieven ontwaren als we ons ergens in den vreemde aan de balie melden. Toegegeven, het komt zelden voor dat we vervolgens ook af moeten rekenen – het geluk van uitgenodigd worden – maar als we prijzen van twee- of driehonderd euro zien voor een rondje op zomaar een weekdag, vragen we ons serieus af hoeveel mensen dit zonder morren afrekenen. Want laten we eerlijk zijn: welke baan rechtvaardigt een dergelijke exorbitante greenfee?

Om een baan maximaal te onderhouden is meer personeel nodig, een buggy inbegrepen bij de prijs doet ook een duit in het zakje, net als de naam van een baan. Zo zal Valderrama zal tot in lengte van jaren een fors bedrag (tot €370,- voor achttien holes) kunnen vragen omdat mensen nu eenmaal graag op een Ryder Cup baan spelen. Net als op banen die eens in de zoveel jaar The Open organiseren, waar je kan rekenen op een pondje of tweehonderd per ronde. En wat dacht je van Pebble Beach Golf Links in Amerika waar de teller pas stopt bij een kleine vijfhonderd dollar? Er zijn mensen die het er voor over hebben, je krijgt een prachtige ervaring, maar echt reëel – in de zin van kosten en baten – is het natuurlijk niet. Maar ja, marktwerking en zo.

Tegenover de banen die een flink gat in je begroting slaan, staan gelukkig ook genoeg banen waar je bijna lachend afrekent, besmuikt misschien zelfs wel. Zo waren we recent in Zuid-Afrika op een prachtige klassieke links, die net na de vorige eeuwwisseling was aangelegd. Omgerekend hoefden we niet meer dan een tientje af te tikken voor achttien holes met zicht op de oceaan. En je hoeft écht niet naar de andere kant van de wereld te reizen om soms voor bespottelijk weinig geld op allerlei moois getrakteerd te worden. Je moet er misschien alleen even voor van de gebaande paden, iets minder mooi weer voor lief nemen, niet per se op de grote namen hoeven willen spelen.

Kijk maar op de 'The most bang for you buck' index die Leadingcourses onlangs presenteerde. Een greenfee in Portugal kost gemiddeld (!) honderd euro, terwijl je in Wales voor gemiddeld €34,- klaar bent. Dat is één rondje spelen in de zon, of drie met je regenpak onder handbereik. Om maar te zwijgen hoeveel rondjes je in Wales kan spelen voor dat bedrag dat ik kennelijk over zou hebben voor dat ene rondje op Augusta.