Durf te droppen

Referee Ingeborg Slikker snapt niet waarom spelers niet vaker besluiten te droppen

drop

Wat mij al jaren verwonderd is waarom golfers er toch zo’n hekel aan hebben om een strafslag te nemen als de bal slecht ligt. Ik maak mezelf er ook weleens schuldig aan. Wij proberen liever uit een onmogelijke positie te spelen dan een drop met strafslag te nemen voor een onspeelbare bal. En als je dan een poging hebt gewaagd en die mislukt, dan heb je pas echt een probleem. Terug naar waar je vandaan komt (regel 19.2a) levert niets meer op, want dat is terug naar de onmogelijke positie. Dus dan resteren er nog twee opties (b en c). Maar wellicht dat binnen twee stoklengtes droppen (19.2c) nu ook niet leuk meer is en de rechte lijn naar achteren (19.2b) is misschien ook heel ongelukkig.

Toen ik ooit voor het eerst meespeelde met de strokeplaykampioenschappen op Noordwijk was het advies van een vriendin met veel meer ervaring en een lage handicap: op je scorekaart maakt een slag of een strafslag geen verschil. Dus speel alleen je bal als je zeker weet dat je met een slag meer terreinwinst kunt boeken. Twijfel je, kies dan eieren voor je geld en neem een drop. Je hebt drie mogelijkheden, er zal er vast wel eentje tussen zitten waar je iets aan hebt.

Bij de afslag op de eerste hole in de eerste ronde ging het al goed mis. Ik heb haar raad opgevolgd en een strafdrop genomen en toen nog eentje. Resultaat van die hole? Een 13! Als ik niet gedropt had was het waarschijnlijk meer geweest, we zullen het nooit meer weten. De rest van de ronde goed gespeeld en uiteindelijk in stableford nog mijn handicap gespeeld. Nog altijd als ik een ronde speel, moet ik hieraan denken. Heel vaak zie ik mensen hakken vanuit de bosjes. Ze vertikken het om die strafslag te nemen. In matchplay soms zeker het proberen waard, in strokeplay: niet doen! Neem je strafslag en speel snel verder.

World
  • Golfsupport