Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: istock
World

Column: Twintig jaar

Andy Houtkamp vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd als hij de golfsport eerder had ontdekt...

Vaak denk ik aan wat er zou zijn gebeurd als ik op heel jonge leeftijd was gaan golfen. Op mijn achtste of zo. Bij ons thuis kwam het bij niemand op om te gaan golfen. De jaren zestig stonden niet bekend als golfminded. Slechts een enkeling liet zijn kinderen golfen, of skiën, ook al zo’n rijkeluissport in die tijd. Het waren vooral piloten en captains of industry die hun kroost wisten te verblijden met golfclubs of mooie ski's.

Bij ons thuis was het voetbal en honkbal. In beide sporten was ik best bedreven, maar haalde ik net niet de top. Met honkbal ben ik dichterbij gekomen dan met voetbal, maar dat terzijde. Nu ik echter lichtelijk verslaafd ben aan golf, bedenk ik dat ik misschien wel veel gemist heb op het gebied van golf. Als ik vanaf mijn 54ste tot nu toe al zoveel plezier beleef aan golf, hoe zou het dan geweest zijn als ik heel jong was begonnen...

Waar al deze bespiegelingen zo plotseling vandaan komen? Ik weet niet of het u is opgevallen, maar op de Amerikaanse Tour komen steeds meer tieners en vroege twens door. Zo ook kortgeleden op het 3M Open in Blaine, Minnesota. Een 20- en 22-jarige rookie gingen als laatste paar de baan in op de slotdag. Dan weet u het wel, ze stonden bovenaan.

De twee rookies gingen naar de achttiende, met maar één slag achterstand op Bryson DeChambeau. Collin Morikawa, de 22-jarige, haalde met zijn tweede slag de green van de par-5. Zijn flightgenoot Matthew Wolff sloeg de bal op de rand van de green, ongeveer 20 meter van de vlag. Het ongelooflijke gebeurde, Wolf putte de bal vanaf de fringe in de hole voor een eagle en aangezien Morikawa bleef steken op een birdie won de 20-jarige Wolf zijn eerste toernooi op de Tour ooit. Wat een sensatie om naar te kijken.

Wellicht vraagt u zich af wat ondergetekende daarmee te maken heeft. Welnu, Matthew Wolff heeft een nogal eigenaardige swing, als voormalig honkballer lijkt het een halve honkbalswing. En hij wint daarmee zijn eerste en zeker niet laatste toernooi. Ik moest al mijn honkbalskills afleren van mijn pro. Maar wat als ik eerder was gaan golfen...

'Keep on dreaming' zou mijn vrouw zeggen.

 

(Deze column van Andy Houtkamp stond eerder in Golfers Magazine. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af en lees de volgende column - en nog veel meer - als eerste)

Gerelateerd nieuws