Door: Martijn Paehlig Fotografie: Istock
World

Back to School!

Zes dagen, 108 holes en 154 andere spelers staan tussen de rentree op de Europese Tour van Daan Huizing en Reinier Saxton

Als de zomervakantie op zijn laatste benen loopt en de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland ('Wij gaan weer naar school') weer boven de straat hangen, zijn er maar weinigen die daar écht zin in hebben. Wat kleuters misschien die voor het eerst naar school gaan, trots op hun eigen broodtrommel en rugtas. Een enkele leerling uit groep 4 of 5 die zich na drie weken zonder zijn vrienden al tegen de klippen op verveelde. En hier en daar een eindexamenleerling die weet dat de finish in zicht is. Nog één paar maanden alles geven en dan zit het erop...

School is, hoe leuk (soms) en leerzaam (ook niet altijd) het ook is, niet per se iets waar je écht naar uitkijkt. Ja, later als je groot bent begint het romantiseren. Hoe ontspannen het eigenlijk was ten opzichte van je huidige bestaan. Dat je 25 vakantiedagen wel erg schril afsteken bij ruim tien weken die je niet naar school hoefde. Leuke herinneringen dringen de slechte herinneringen met het verstrijken van de tijd naar de krochten van het geheugen. Maar, als je echt eerlijk bent tegen jezelf, moet je er niet aan denken ooit nog terug naar school te moeten.

Dat geldt zeker ook voor de 156 man die zich deze week melden op het Spaanse Lumine. Sommigen met al acht kwalificatieronden in de benen, sommigen vers van de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen waar de laatste strohalm niet gepakt werd of helemaal buiten bereik bleef.

Zes rondes duurt het toelatingsexamen voor de Europese Tour, en de slagingskansen zijn ook nog eens akelig klein. Slechts 25 man verlaten volgende week met een speelrecht voor het hoogste niveau op zak. In veel gevallen zal het nog een matig recht blijken te zijn ook. Heel veel toernooien kom je niet in, en de kansen op het behouden van je kaart zijn niet bepaald groot te noemen.

Maar dat is allemaal voor later zorg. Nu staat het schooljaar op het punt van beginnen. Niemand zal als die enthousiaste kleuter staan te trappelen om aan de slag te mogen, maar de blik op de finish van de eindexamenleerling zal velen bekend voorkomen.

Zes rondes heel hard werken en met een beetje geluk mag straks de kurk van de champagne.

Gaan wij vast op zoek naar de vlaggenmast om straks de tas aan te hangen.

 

Qualifying School begint zaterdag 10 november. Namens Nederlande doen Daan Huizing en Reinier Saxton mee. 

Livescoring vind je hier

Gerelateerd nieuws