9 Shot Challenge met Toptracer

Toptracer organiseert van 5 tot 8 december een '9 Shot Challenge' op meer dan tweehonderd Toptracer drivingranges over de hele wereld.

Toptracer, drivingrange van de toekomst?

Kijk voor meer informatie over de 9 shot Challenge op www.toptracer.com.

Waar vind ik de Toptracers?

In Amerika en Engeland is het aantal locaties met Toptracers het grootst, maar de toename wereldwijd is enorm. Met name in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Letland, Nieuw-Zeeland, Mexico en Azië gaat het hard. In Nederland vind je de technologie op de volgende banen:

* Prise d’Eau 

* Golfcentrum Rosendaal 

* Golf Amsteldijk

* The Links Valley

Het volgende artikel verscheen eerder in Golfers Magazine.

Toptracer, drivingrange van de toekomst?

Het stormt, het is koud en donker, en de regen waait bijna horizontaal door de lucht. Dus wat doe je? Je pakt je golftas en speelt achttien holes op The Old Course in Tilburg. Welkom in de wondere wereld van het moderne trainen.

1989 - militaire dienst - Op het schietterrein van De Harskamp lig ik op mijn buik in het natte gras achter mijn MAG. Mijn doelen staan op ruim zevenhonderd meter en ik moet ze meerdere malen in zo weinig mogelijk tijd zien te raken. Door de enorme snelheid en het kleine formaat van de kogels is met het blote oog niet te zien of je ook maar enigszins in de buurt komt van je doelwit, maar met een simpele oplossing wist defensie dat op te lossen: lichtspoormunitie! Elke vijfde kogel van de band met 230 patronen is voorzien van een chemisch mengsel dat door de ontbranding van het kruit een lichtspoor toont waardoor je toch een idee krijgt waar de overige kogels naartoe zijn gevlogen.

2019 - drivingrange - Op de drivingrange van Prise d’Eau sta ik overdekt op een droog kunstgrasmatje achter mijn bal. Mijn doelen staan op diverse afstanden en ik moet ze meerdere malen weten te raken. Door het tegenlicht is de geslagen bal maar moeilijk te volgen, maar daar heeft TopGolf iets op gevonden: Toptracer! Met een gekleurde lijn toont een monitor van elke bal die je slaat op welke afstand deze is geland en of je het gekozen doel hebt geraakt. Een uiterst effectieve oplossing voor die eeuwige discussie wie op de drivingrange het verste slaat en wie de meest doelen op 170 meter heeft geraakt.

Een nieuw tijdperk

Op veel toernooien van de Europese en PGA Tour, zelfs bij de Ryder Cup, zie je nadat de golfprofessional zijn bal heeft geslagen direct in beeld een lijn verschijnen die aangeeft waar de bal naartoe gaat en met welk effect er is geslagen. Dat doet Toptracer. Misschien is het wel de nachtmerrie van al die geweldige cameramensen die met hun jarenlange ervaring de bal in de lucht perfect wisten te volgen. Deze ware kunst dreigt verloren te gaan met de komst van dit soort nieuwe technologieën, maar voor de kijkers thuis maakt die gekleurde lijn het veel spannender en duidelijker.

Toch is het tonen van dat streepje op televisie misschien wel het minst interessante kenmerk van het systeem. Toptracer is een combinatie van een trainingstool en een uitdagende videogame. Interactief, geschikt voor golfers van elk niveau en beschikbaar voor iedereen, ook in Nederland!

Wat kun je met Toptracer dan nog meer?

De software van Toptracer, gemaakt door Zweedse ontwikkelaars, bestaat uit diverse onderdelen voor training en challenges, maar beschikt ook over virtuele golfrondes op de mooiste banen ter wereld. Een overzicht:

1 - Launch monitor

De Launch monitor houdt statistieken bij van al je slagen: de afstand (carry en rol), de balsnelheid, de hoek van vertrek, de hoogte, de afwijking rechts/links, de hoek van neerkomen van de bal, de ‘hang time’ (hoe lang is de bal in de lucht) en de afstand tot het doel.

2 - Wat zit er in mijn tas?

Nog meer statistieken met dit onderdeel. Geef aan met welk ijzer of houtje je slaat en bewaar alle statistieken op de server van het Toptracer Range Netwerk. Zo kun je goed je vorderingen bijhouden, want iedere keer als je je op een baan bij een Toptracer aanmeldt, is je historie beschikbaar.

3 - Neary/closest to the pin

Een vorm waar iedereen aan mee kan doen. Wie slaat de bal het dichtst bij het doel? In principe staat de vlag voor iedereen op 134 meter, zodat je bij wijze van spreken een landelijke of zelfs globale competitie zou kunnen houden.

4 - Points Game

Speel met je vrienden naar diverse doelen en kijk wie de meeste punten scoort. Hoe dichter bij het geselecteerde doel, hoe meer punten je krijgt. Net als de Neary dus, maar dan steeds naar andere doelen.

5 - Longest drive

Waarschijnlijk het meest gespeelde onderdeel onder mannen: wie slaat het verst? Je hoeft de afstanden niet te schatten, de resultaten staan op de monitors. Einde discussie. De Longest drive kan met acht man per Toptracer worden gespeeld.

6 - Virtual Golf

Speel individueel of met groepjes op de mooiste banen van de wereld zoals Bro Hof Slott in Zweden of Pebble Beach in Amerika. Beeld je eens in: gratis achttien holes op Pebble Beach spelen bij jou in de buurt, muziekje erbij en een bankje om even pauze te nemen. Morgen weer?

Hoe werkt het?

Alle doelen die op de drivingrange staan en alle afslagmatten bij de units worden door het team van Toptracer ingemeten en ingevoerd in hun systeem. Bovenop het dak van de drivingrange hangt een groot aantal hightech camera’s die met hun beeldvlak een overlap hebben. Zodra er een bal wordt geslagen, wordt dit door de camera’s geregistreerd en door de overlap in het beeldvlak kan dan precies worden berekend vanaf welke mat deze is geslagen. Door gegevens zoals snelheid, hoogte en curve te meten wordt bepaald welke afstand de bal zal afleggen en waar de bal eindigt. De monitor toont vervolgens de lijn van de bal en alle data.

Als je de Toptracer Range App downloadt, kun je voordat je begint de QR-code op de monitor bij jouw mat scannen. Alle statistieken worden dan in jouw account opgeslagen, zodat je alles later terug kunt zien. Inclusief je positie op de leaderboards die overal op de golfclub hangen, maar ook online zijn op te vragen. Maar ook zonder de app kun je gewoon gebruikmaken van alle onderdelen van Toptracer en door het duidelijke menu en het touchscreen kan iedereen snel zelf aan de slag.

Kan dit een succes worden in Nederland?

Absoluut! In Amerika zijn al veel van dit soort drivingranges te vinden, inclusief muzikale omlijsting, restaurants, vergaderruimtes, barretjes, et cetera. Voor ons Nederlanders is dit misschien nog een vreemd fenomeen, maar de kans dat je dit veel vaker gaat zien is groot, al dan niet op een golfbaan. We zijn in ons land gek op dit soort uitjes; het doet een beetje denken aan de bowlingbaan. En ook als je gaat snookeren of darten komen er hapjes en drankjes aan te pas. Misschien is dit wel waar we naartoe moeten. Golf is fun. Zo speel je het met je vrienden of je familie, het hoeft niet duur te zijn en vier uur in beslag te nemen.

Maar de kracht van het Toptracer-systeem is bovendien dat het overal neergezet kan worden. Ook op die drivingrange van slechts 140 meter met een hoog net en maar zes afslagmatten. Door de manier van meting kunnen de balvlucht, de snelheid, de vertrekhoek en de afstand die de bal afgelegd zou hebben op alle locaties worden getoond en kan op elke drivingrange een longdrive-wedstrijd worden gespeeld. Of een rondje achttien holes.

TrackMan vs Toptracer

Zo op het eerste gezicht zijn er gelijkenissen met TrackMan. Maar als het gaat om data, moet je deze vergelijking eigenlijk niet maken. Er wordt bij deze systemen op totaal verschillende manier gemeten. Toptracer ziet niet hoe je de bal raakt. Zaken als de stand van je clubhoofd bij impact, de invalshoek of de clubhoofdsnelheid kunnen niet met Toptracer worden gemeten, omdat de camera’s op het dak staan en jou niet kunnen zien. TrackMan gebruikt tegenwoordig een dubbel radarsysteem om alles vast te leggen wat de club doet – voor, tijdens en na impact. Maar dat wil niet zeggen dat Toptracer niet gebruikt kan worden voor lessen.

Golfpro Theo Reijers van Prise d’Eau heeft daar ervaring mee: ‘Zeker bij beginnende golfers werkt het prima. Het is een prachtig hulpmiddel om te laten zien wat het verschil in resultaat is van een bepaalde aanpassing in je golfswing. Niet alleen door de lijnen die de balvlucht laten zien, maar ook omdat je het verschil in afstand en hoogte van de balvlucht kunt aantonen in duidelijke statistieken. Natuurlijk werk ik ook met TrackMan, maar je kunt de systemen verder prima samen gebruiken. Met de vele spelelementen van Toptracer wordt golf ineens een veel socialere sport. Groepen studenten die nu ’s avonds naar de drivingrange komen om tegen elkaar te spelen, soms vergezeld van een kratje bier. Leden van de club die elkaar uitdagen om zo bovenaan de leaderboards te komen.’

Golfer Ruben, die er ook ’s avonds aan het trainen is, kan dat beamen: ‘Zo’n systeem is echt een leuke toevoeging. Als ik met mijn vrienden speel, gaat het natuurlijk vooral om de longest drive, maar we spelen regelmatig negen holes op Pebble Beach. Je moet het niet al te serieus nemen. Putten kan natuurlijk niet, maar in plaats daarvan moet je een chip spelen naar een gekozen doel. Dit is echt voor de fun. Door het touchscreen en de app zie je ook dat jongeren hier snel warm voor lopen. Voor het serieuze werk is de TrackMan toch wel nauwkeuriger.’

De grootste verschillen tussen Toptracer en TrackMan zitten vooral in de aanschafprijs en het gebruikersgemak. Voor de prijs van één TrackMan kun je een prima auto kopen, terwijl je de Toptracers op basis van lease aanschaft, waardoor je verzekerd blijft van de nieuwste technologie, onderhoud en updates. De investering in een systeem bij elke afslagmat wordt zo veel interessanter. Daarnaast moet je voor het bedienen en lezen van de data van TrackMan echt kennis van zaken hebben, terwijl het intuïtieve touchscreen bij de Toptracer niet moeilijker is dan een gemiddeld videospel.

Zijn er nog wensen?

Op het moment van ons bezoek aan Prise d’Eau waren er nog wat dingen die verbeterd zouden kunnen worden. Bij de Neary staat de afstand op alle locaties ingesteld op 134 meter. De gedachte hierachter is dat je op die manier zelfs wereldwijd competities zou kunnen houden. Heb je een groepje echte beginners of kinderen op je drivingrange staan, dan kan dat net te ver en demotiverend zijn. Er wordt dus gekeken of de afstand toch instelbaar gemaakt kan worden.

Een ander ‘dingetje’ is dat er soms niet genoeg rekening wordt gehouden met de rol van de bal ten opzichte van de geslagen club. Ook dat wordt onder de loep genomen. Tot slot zou het leuk kunnen zijn als je de rankings over een heel jaar zou kunnen bijhouden, zodat je bij de nieuwjaarsborrel de 'Clubkampioenen Drivingrange' kunt huldigen bijvoorbeeld.

De kans is overigens groot dat dit soort probleempjes of wensen al ten tijde van publicatie van dit artikel zijn aangepakt. De ontwikkeling van de software gaat razendsnel en de support is indrukwekkend en persoonlijk. Nieuwe vertalingen zijn in de maak en andere spelletjes zitten al in de testfase. Game on!

Waar vind ik de Toptracers?

In Amerika en Engeland is het aantal locaties met Toptracers het grootst, maar de toename wereldwijd is enorm. Met name in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Letland, Nieuw-Zeeland, Mexico en Azië gaat het hard. In Nederland vind je de technologie op de volgende banen:

* Prise d’Eau 

* Golfcentrum Rosendaal 

* Golf Amsteldijk

* The Links Valley

www.toptracer.com

Dit verhaal verscheen eerder in Golfers Magazine 3, 2019. Tekst en fotografie Bert van der Toorn.