Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour

Woods net door, Simpson imponeert

Onder ideale omstandigheden speelde Webb Simpson zich in het Players Championship met een 63 naar een voorsprong van vijf slagen op de rest van het veld.

Simpson maakte vrijdag vanaf elf zes birdies op rij om een stevig gat te slaan. Niet alleen evenaarde de Amerikaan het baanrecord, ook kwam hij als tweede speler in de historie van het toernooi op een totaal van vijftien onder par. Jason Day kreeg in 2016 die score eveneens achter zijn naam. De Australiër won dat jaar.

Maar nog nooit had iemand in dit grote kampioenschap halverwege zo’n grote voorsprong. Sterker: sinds de eerste editie in 1974 heeft een nog nooit iemand na twee dagen een voorsprong van drie slagen of meer verspeeld.

Simspon maakte een eagle en negen birdies (zie video onder) om na zestien holes op -17 te staan. Maar op de waterrijke zeventiende sloeg hij de bal het water in. Dat kostte hem een double bogey.

De 32-jarige Webb Simpson won in 2012 op The Olympic in San Francisco het U.S. Open. Daarna boekte hij, in 2014, nog een zege in Las Vegas.

Maar de inwoner van Charlotte, North Carolina was een van de ‘slachtoffers’ van het in 2016 ingevoerde verbod op het verankeren van de putter. De overstap naar de traditionele techniek kostte ook Webb Simpson kansen op meer titels.

Deze week liet hij zien dat ook de korte putter op de snelle greens van de TPC Sawgrass zijn werk kan doen. Vorig jaar kreeg hij van de Zuid-Afrikaan Tim Clark de tip om de claw grip te gebruiken en gaandeweg is gebleken dat die techniek ook bij hem werkt.

‘Met dank aan Tim dus’, zei Simpson na zijn indrukwekkende ronde.

Maar nu de naam van Clark toch valt: dat is de man die in 2010 in het weekeinde een achterstand van zeven slagen goed wist te maken. Een record.

Tiger Woods liet 71 voor een score van 143 (-1) noteren en dat was net voldoende om de cut te halen.

Beste Europeaan is Alex Noren. Met een totaal van negen onder (66-69) staat de Zweed gedeeld vijfde.

Opvallend was dat Rory McIlroy kennelijk nog steeds niet is bekomen van zijn ineenstorting op Augusta. Met 71-74=145 miste hij de cut op twee strokes. Masters-winnaar Patrick Reed staat overigens na 36 holes op vier onder (72-68).

Ziggo Sport zendt de derde ronde zaterdag van 20.00-1.00 uur rechtstreeks uit. Webb Simpson slaat om 20.40 uur af.

Stand na 54 holes en vanaf 14.30 uur Live Scoring derde ronde via website US Tour

Gerelateerd nieuws