Door: Martijn Paehlig Fotografie: Getty Images
Tour

Woodland wint U.S. Open

Zelfs Koepka moet meerdere erkennen

Nog nooit had Gary Woodland een toernooi waarin hij na 54 holes aan de leiding ging op zijn naam weten te zetten. Nul uit zeven was de 35-jarige Amerikaan. Tot deze week, en met het U.S. Open had hij er ook geen beter moment voor kunnen kiezen ook.

Hoewel Woodland al vroeg in het toernooi zijn kandidatuur voor de zege stelde, was het lang geen uitgemaakte zaak dat hij beslag zou leggen op zijn eerste Major. Tot ver in de laatste ronde waren het niet de minste spelers die nog een poging deden, maar uiteindelijk beten ze stuk voor stuk hun tanden stuk op de volhardendheid van de man uit Kansas.

Justin Rose opende het bal met een birdie, maar zag zijn titelkansen definitief verdwijen met een serie van drie bogeys in vier holes na de turn. Chez Reavie speelde een degelijke slotronde, maar schoot niets op met zijn afsluitende level par. Louis Oosthuizen kwam met +1 zelfs niet onder par. En de spelers hoog op het leaderboard die dat wel deden moesten óf van te ver komen, óf gingen te weinig onder par om de opnieuw sterk spelende Woodland echt nerveus te maken. Xander Schauffele tekende voor een keurige 67, maar wist dat zijn achterstand al te groot was. Voor Jon Rahm gold hetzelfde; met een 68 op de laatste dag kwam hij wel tot op het podium, maar niet dichtbij genoeg.

Uiteindelijk stond er nog maar één man overeind, en Woodland wist dat uitgerekend dat de man was die op dit moment als geen ander weet hoe je Majors naar je hand moet zetten. Had Brooks Koepka tenslotte niet vier van de laatste acht Majors op zijn naam gezet? 

De grote Amerikaan begon meer dan voortvarend aan de laatste ronde met vier birdies op de eerste vijf holes, maar zag de birdiemachine daarna vastlopen. Er waren nog wel kansen, maar alleen op de par-4 elfde won hij nog een slag, en omdat hij onderweg nog wel twee slagen inleverde, werd Koepka niet de eerste speler in een goede eeuw tijd die drie U.S. Opens op rij op zijn naam wist te schrijven.

De zege op Pebble Beach kwam deze week maar één man toe en dat was dus Gary Woodland die met een lange birdieputt op achttien een dik uitroepteken zette achter de week van zijn leven. 

'Zeker mentaal ben ik nooit zo goed geweest als deze week. Ik bleef de hele week in het moment en ben er geen moment mee beziggeweest wat er zou gebeuren als. Ik wilde elke slag zo goed mogelijk spelen. Mensen dachten misschien dat Pebble Beach voor een longhitter als ik niet geschikt was, maar ik denk dat ik deze week - aan die mensen en aan mezelf - heb bewezen dat ik best goed ben.'

Einduitslag

Gerelateerd nieuws