Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
3

Voorzichtig begin Luiten

Na de eerste dag van het Hero India Open staat Luiten in de subtop.

Op de lange en lastige baan van de DLF Golf & Country Club was een eagle op de par-5 achtste – 518 meter lang – het hoogtepunt van de dag voor Joost Luiten. Hij liet een 71 (-1) noteren om vrijdagochtend als subtopper (net in de top-30) de tweede ronde te starten. Luiten maakte ook twee birdies en drie bogeys.

Regelmatig laat de Nederlandse nummer een nogal wat liggen op par-5'en, maar hij speelde de vier lange holes donderdag in vier onder.

Joost Luiten deed samen met zijn playing partners Emiliano Grillo en Chris Wood een uur of zes over zijn ronde.

Eerder op de dag deed een tweet de ronde over het langzame spel. Oorzaak zou het grote aantal rulings zijn in de baan die tot vreugde van de eigenaar - projectontwikkelaar DLF - door architect Gary Player 'nogal moeilijk' werd gemaakt.

Joost Luiten toonde zich op zijn website niet ontevreden: 'Op die par-5 (de achtste, red.) sloeg ik mijn  ijzer-4 op een meter of zeven, acht van de pin en maak de putt. Zo’n eagle is een bonus en die kun je goed gebruiken want je gaat ook bogeys maken op deze baan. Morgen weer geduldig blijven en slim spelen en hopelijk stijgen in het klassement.'

Op het moment dat Joost Luiten zijn kaart tekende, was de gemiddelde score 74,11 - ruim boven par. dus Het veld was op de eerste negen gemiddeld 80 boven par en op de back nine stond de teller op +141.

Luiten kan in New Delhi met een goed resultaat zijn deelname aan het WK Matchplay van over twee weken in Texas veiligstellen.

In Austin komt in principe de top-64 van de wereldranglijst van aanstaande maandag aan de start. Luiten is nu 67ste , maar een hoger gerankte spelers heeft al aangegeven niet mee te doen aan het WK. De kans is redelijk groot dat hij van 21-25 maart aan de start mag verschijnen. Een top-10 plaats in India maakt deelname zeker.

Pablo Larrazabal miste donderdag bijna zijn starttijd omdat zijn wekker het niet goed deed. De Spanjaard stapte echter toch min of meer fris en fruitig de tee op en leverde uiteindelijk een scorekaart met daarop een totaal van 67 slagen (-5)  in.

‘Mijn prachtige nieuwe iPhone is vannacht teruggegaan naar Spaanse tijd (het verschil is 4,5 uur, red.) en ik werd 38 minuten voor mijn starttijd wakker in mijn hotel’, zei Larrazabal na afloop. ‘Dankzij een telefoontje van de secretaresse van de Europese Tour, Dorothée was ik toch nog op tijd.’

Ook de linkshandige Amerikaan Paul Peterson, de Italiaan Matteo Manassero tekenden voor een 67.

Adrien Saddier uit Frankrijk en de Zuid-Afrikaan Keith Horne staan eveneens op vijf onder, maar zij moeten vrijdagochtend vroeg terugkomen om hun eerste ronde af te maken.

Hoe het ook zij, vijf onder was echter niet goed genoeg voor de (voorlopige) eerste plaats.

Vooralsnog gaat Emiliano Grillo namelijk aan de leiding. De Argentijn speelt het grootste gedeelte van het jaar in de VS, maar hij liet zien zich ook in toernooien van de Europese thuis te voelen.

Grillo maakte in de eerste ronde acht birdies voor een strakke 65 (-7).

'Ik moest bijna perfect golf spelen om om zeven onder te maken', zei hij na afloop. 'Ik denk dat ik op welke andere baan dan ook dicht bij een 59 of zo was gekomen. Het was zeker een magnifieke ronde.'

De grote publiekstrekker is Subhankar Sharma. De nieuwe ster uit India - de hoogst gerankte deelnemer- ging uit in 41 slagen, maar herstelde zich na de turn, zodat hij toch nog op een 73 (+1) uitkwam.

Titelverdediger S.S.P. Chawarasia had zelfs een slag meer nodig voor zijn openingsronde.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 6.30-8.30 uur en van 10.00-13.00 uur rechstreeks uit. Luiten slaat om 2.50 uur onze tijd af. Waarschijnlijk zijn er beelden van hem te zien in het vroege verslag.

Stand en vanaf vrijdag 2.15 uur Live Scoring via website Europese Tour

Gerelateerd nieuws