Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour

Van Dam mist cut in Australië

Nederlandse komt slechte start niet meer te boven, Scrivener en Flanagan op kop bij event Europese Tour

Om te zeggen dat de eerste wedstrijd van Anne van Dam op de LPGA Tour er na zeven holes al op zat, gaat wat ver, maar feit is dat de start van het seizoen niet verliep zoals de Nederlandse nummer 1 voor ogen zal hebben gehad. 

Het begon al vóór het Vic Open zelfs maar begonnen was. Enkele dagen voor de start van het toernooi slingerde Van Dam het bericht de wereld in dat iemand haar koffer mee had genomen van de luchthaven en dat niemand wist waar haar spullen waren. Gelukkig waren haar clubs wel aangekomen, maar de onzekerheid over de verblijfplaats van haar bagage, en het uitblijven van een oplossing daarvoor, was zeker geen ideale voorbereiding.

Dat bleek, want direct aan het begin van de eerste ronde van het met de European Tour gecombineerde toernooi, ging het goed mis. Op de par-5 tweede moest ze een triple bogey acht noteren, op de vierde won ze weliswaar een slag terug, maar met een dubbele bogey op de par-3 zevende bezegelde ze al bijna haar lot. Met een 76 (+4) op de eerste dag was het halen van de cut direct een uitdaging van formaat, zeker ook omdat door het speciale format slechts zestig spelers door mogen naar het weekend. 

De tweede ronde, op de Creek Course - de wedstrijd wordt op twee banen gespeeld - ging het een stuk beter. Ze leverde maar één slag in (op de par-5 zeventiende) en zette daar vier birdies tegenover: op veertien, zestien, achttien en vier won ze een slag voor een ronde in zeventig slagen (-3). Voor de wedstrijd kwam ze daarmee uit op een score van +1, twee slagen teveel om in haar eerste week op de LPGA door te mogen naar het weekend.

Het veld bij de vrouwen wordt aangevoerd door Kim Kaufman die met -13 twee slagen voorgaat op Haru Nomura. 

Bij de gelijktijdig gespeelde wedstrijd van de Europese Tour is het leaderboard vooral een Australisch feestje. De eerste vijf plaatsen worden allemaal ingenomen door spelers die in meer of mindere mate een thuiswedstrijd spelen.

Jason Scrivener en Nick Flanagan voeren het veld aan met een totaal van veertien onder par, één slag beter dan nummer drie Wade Ormsby.

Leaderboard LPGA

Leaderboard European Tour

Gerelateerd nieuws