Standplaats Spijk – Slot

Voor de derde keer op rij is The Dutch het toneel voor het KLM Open. Golfers Magazine slaat traditiegetrouw de tenten op voor Standplaats Spijk.

standplaats

Standplaats Spijk moet eigenlijk vervangen worden door Standplaats Sloterdijk, de locatie waar de redactie van Golfers Magazine gevestigd is. Het toernooi zit er op, het is de day after en de tenten in Spijk worden – of zijn – alweer afgebroken.

De 'perstent' zal vast niet met de grond gelijk worden gemaakt. Voor het eerst sinds begin jaren negentig was er geen aparte tent opgetrokken voor de media. In plaats daarvan was er een plekje gereserveerd op de eerste verdieping van het clubhuis van The Dutch. Prima luxe, maar wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar. Hopelijk is het volgend jaar op The International, en daarna op Bernardus, weer ouderwets in een tent, dit was toch net te krap, te rommelig en zeker ook te onrustig. En ja, ik miste eerlijk gezegd ook het klapperen van het tentdoek in de wind...

Zo'n laatste dag van een Open vliegt voorbij in een vloek en een zucht. Zo loop je in de ochtenduren ontspannen mee met twee voor het toernooi niet meer ter zaken doende Amerikanen, zo zit je naast de green van de laatste hole en zie je Wood een putt voor een play-off missen, minuten nadat Wu met een fenomenale approach de basis legde voor de overwinning na een dag waarop de bordjes meermaals verhangen werden en het vooral ook spannend bleef tot het laatst.

Wu dus. Ashun Wu of Wu Ashan, in de persconferentie na afloop gaf de kersverse kampioen aan dat het allebei kan, het maakte hem niet uit.

De 33-jarige Chinees heeft een bescheiden palmares. Drie zeges, inclusief die in Nederland. Begon pas op 17-jarige leeftijd met golfen nadat hij zich realiseerde dat een loopbaan als basketballer er door zijn lengte (1.81) niet inzat. Nummer 90 op de Order of Merit, 344 op de wereldranglijst.

Links en rechts werd direct de vraag gesteld of hij nu wel of niet een mooie winnaar is. 'Vorig jaar won een speler die buiten de top-400 stond, dit jaar een speler die buiten de top-300 staat', hoorde ik meerdere collega's vaststellen. Ja, dacht ik, dat is zo, maar wat zegt dat dan? Dat we de wereldtop niet meer in het veld hebben kan een conclusie zijn, maar ook dat golf een brede sport, misschien zelfs wel vooral dat.

Zomaar een paar toernooiwinnaars van dit seizoen? De eerste wedstrijd van het jaar in Hong Kong was een prooi voor de nummer 306 van de wereld. Het Tsjechisch Masters werd gewonnen door de nummer 253 van de wereld. De Nordea Masters, een zege voor de nummer 305. Golf is een brede sport, en zeker de wat kleinere toernooien – en in prijzengeld is dat nu eenmaal de categorie waar het KLM Open tussen staat – leveren soms onverwachte en lager geklasseerde winnaars op. Al zegt dat lang niet alles want wie kende Seve nu helemaal toen die als tiener won op de Kennemer? Het KLM Open als springplak.

De winnaar van het 99ste KLM Open is geen jong talent en levert (eerlijk is eerlijk) ook niet direct de mooiste verhalen op. Wood was misschien wel een mooiere winnaar geweest – goede vriend van Joost, oud Ryder Cup speler, vriendelijke jongen – en Jonathan Thomson een mooier verhaal – ziekte overwonnen, langste speler ooit, nog maar net professional – maar daarmee wordt Wu tekort gedaan.

Daarbij is de eerste Aziatische winnaar in bijna een eeuw Open voor de hoofdsponsor een cadeautje. De kans dat het KLM Open in de voor de luchtvaartmaatschappij zo belangrijke Aziatische markt op meer airtime mag rekenen met Wu, in plaats van Wood, als winnaar is groot. In het verlengde van de opmerkingen van directeur Harm Kreulen dat de sponsoring geen hobbyproject, maar een businesscase is, past Wu uitstekend.

Nederland speelde geen rol van betekenis, Mark Reynolds eindigde als beste Nederlander, maar toch weer niet omdat hij geen Nederlands paspoort heeft, de Gerard de Wit medaille was daardoor een prooi voor Max Albertus, de enige andere man met een Nederlands vlaggetje die de cut haalde en Joost Luiten vervulde zijn rol als ambassadeur met verve. Alle dagen dook hij in alle mogelijke rollen op. Hij had een leuke week gehad, zei hij terwijl de prijzenceremonie bezig was, maar ontegenzeggelijk had hij veel liever gespeeld in zijn Open.

Nog ongeveer 360 dagen Joost. Het aftellen is begonnen.

Tour
  • Golfsupport