Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour

Standplaats Spijk – II

Voor de derde keer op rij is The Dutch het toneel voor het KLM Open. Golfers Magazine slaat traditiegetrouw de tenten op voor Standplaats Spijk.

De écht vroege vogels moeten het doen zonder daglicht op de drivingrange. De eerste emmertjes ballen worden neergezet in het schijnsel van de grote lampen. Caddies blazen nog eens in hun handen en gapen wat als ze wachten op hun baas, en in een hoekje slaat een van de eerste starters alvast wat ballen.

De eerste groepen kunnen in alle rust de baan in. Er is nog nauwelijks publiek, en de marshals vegen de slaap nog uit hun ogen. Waar de tribune op hole 1 van The Open stampvol zit voor de eerste drive van het toernooi, staat er op The Dutch maar een handjevol mensen. Staat ja. De kleine tribune die twee jaar lang achter starter Jonas Saxton stond is dit jaar niet opgebouwd. Jammer, het haalt zeker wat van de charme weg. Al geldt dat in zekere zin ook voor de 'perstent' die dit jaar is ondergebracht op de eerste verdieping van het clubhuis. Luxe, zeker, maar toch ook wel weer jammer; het klapperen van het tentdoek in de wind wordt node gemist.

Vroege vogels op de drivingrange.

Waar het vorig jaar op de eerste dagen verschrikkelijk slecht weer was, kan het nu weinig beter. Er staat geen zuchtje wind – dat tentdoek had sowieso niet geklapperd –, de temperatuur is aangenaam, en er is geen wolkje aan de lucht. Ideale scoringsomstandigheden. Niet dat iedereen meteen 'laag' gaat. Een paar man startten voortvarend, maar ene Lee Westwood was na een handvol holes al ruim boven par. 'Het is écht zijn eer te na hoor om er zo af te gaan', zei toernooidirecteur Daan Slooter op de tribune van hole 14, 'die gooit er straks een tussensprint uit en dan is hij er gewoon bij.'

Slooter stond natuurlijk niet voor niets op de tribune van 14, de hole van Beat the Pro. Ook dit jaar mogen amateurs zich meten met de professionals. Een slag, een vlag op 115 meter, tientallen, honderden ogen die branden in je rug. 'Ik was ruim voor mijn wekker wakker...', gaf de eerste deelnemer Toine Weemen eerlijk toe nadat hij het niet had weten te winnen van Jerry Ji, Renato Paratore en Lucas Herbert. 'Maar het was een prachtige ervaring. Het zou helemaal niet moeilijk moeten zijn, zo'n korte slag, maar het valt niets mee'.

Beat the Pro is ook dit jaar weer present.

Of, zoals spreekstalmeester Wouter de Vries bij herhaling zei: 'Ga er maar aan staan.'

Het KLM Open is onderweg.

Ga er maar aan staan.

 

Gerelateerd nieuws