Door: Martijn Paehlig Fotografie: Getty Images
Tour

PGA Tour: Mickelson wint op maandagmorgen

Beslissing AT&T Pro Am na onderbreking van een nacht

Hij was het er duidelijk niet mee eens dat het spel zondagavond stil werd gelegd wegens invallende duisternis, maar omdat het toch écht donker werd, en de laatste uitdager Paul Casey claimde niets meer te kunnen zien, moest Phil Mickelson zich wel neerleggen bij een finish op maandag in het AT&T Pebble Beach ProAm. De onderbreking door een zware hagelstorm had net te lang geduurd om de ronde, en dus het toernooi, te kunnen voltooien.

Logisch was het wel dat de Amerikaanse routinier het spel liever voortzette. Niet alleen waren er nog maar twee holes te spelen en zijn voorsprong met drie slagen comfortabel, hij was vooral ook goed op tik in de laatste ronde.

Mickelson, die op jacht was naar zijn 44ste zege op de PGA Tour, begon de dag als gedeeld koploper, maar liep al snel uit op Paul Casey. Waar de Engelsman de hole maar moeilijk wist te vinden, stak Lefty in grootse vorm. Zowel voor als na de turn maakte Mickelson drie birdies, en omdat hij ook nergens een slag inleverde, liep hij fors uit op Casey. Toen de toeter ging stond Mickelson op -18 en bedroeg de voorsprong op de meest nabije achtervolger drie slagen. 

'Ik heb alle begrip voor de beslissing van Casey', was Mickelson ondanks zijn pleidooi, begripvol. 'Uiteindelijk denk ik dat het voor iedereen het beste is, we maken het morgen af in goede omstandigheden. Daarbij zie ik het ook als een goed teken: toen ik hier in 1998 voor het eerst won hadden we ook een onderbreking in de laatste ronde...', aldus Mickelson die na een nacht slaap op maandagmorgen niet alleen excuses aanbood aan Casey ('Ik kom nog wel eens vast te zitten in mijn eigen bubble... Dit was eerlijker voor ons allebei') maar ook geen fouten meer maakte en met -19 zijn 44ste zege op de PGA Tour pakte en zijn vijfde op Pebble Beach. 'Het is altijd heel bijzonder om hier te winnen. Honderd jaar geleden was mijn opa hier caddie en als ik hier ben ben ik me daar altijd heel bewust van. Dit blijft heel bijzonder.'

Leaderboard

 

Gerelateerd nieuws