Ook Harrington naar KLM Open

Grote namen zijn belangrijk voor een toernooi.

Met de komst van Padraig Harrington heeft het KLM Open opnieuw een mooie naam vast weten te leggen. De Ier mag dan niet langer tot de wereldtop behoren, de meervoudig Majorwinnaar is wel een fraaie aanwinst van het event.

Harrington is tweevoudig winnaar van het Brits Open (2007 en 2008) en won in 2008 het US PGA Championship. Vorig seizoen boekte hij in de Portugal Masters zijn vijftiende European Tour-zege. De Ier, volgende week wordt hij 46, behaalde zijn beste resultaat in Nederland in 2002 met een derde plaats. 

In Golfers Magazine 6 vertelde toernooidirecteur Daan Slooter onlangs nog wat de komst van 'grote namen' betekent voor een toernooi:  

Altijd op zoek naar een sterk veld

Zo'n 150 spelers doen er iedere week mee aan de wedstrijden van de Europese Tour, en elk toernooi wil een zo sterk mogelijk veld. Maar dat valt niet altijd mee.

Rory McIlroy, Severiano Ballesteros, Lee Westwood, Tom Watson, Vijay Singh, Bernhard Langer, Martin Kaymer, John Daly, Ian Woosnam, José Maria Olazábal. De lijst met grote namen die ooit het KLM Open aandeden, is schier oneindig. Of het toernooi nu werd gespeeld op de Hilversumsche, de Kennemer, of Noordwijk, 'ons' Open heeft altijd kunnen rekenen op een mooi deelnemersveld. Dat was vroeger zo, dat is nu zo, al is het er niet gemakkelijker op geworden om grote namen naar Nederland te halen. De toegenomen concurrentie speelt een rol, de andere plaats op de kalender – het KLM Open werd lang net na The Open gespeeld waardoor veel spelers nog wel een weekje rond bleven hangen – het prijzengeld, maar zeker ook de manier waarop spelers hun speelschema vorm geven.

'Vroeger legde je bij wijze van spreken de laatste spelers vast rond het Frans Open, terwijl het nu dan zo'n beetje begint', zegt toernooidirecteur Daan Slooter met enige overdrijving. 'Spelers committeren zichzelf steeds later aan het toernooi, willen zo lang mogelijk hun opties openhouden. Dat komt door onze plek in het schema, maar zeker ook door de FedExCup in Amerika. Zolang de grote jongens nog kans maken zich daarvoor te plaatsen, houden ze al het andere nog af. Wat dat betreft is het gunstig dat het schema op de schop gaat, dat biedt zeker kansen voor de komende jaren.'

Tom Watson zorgde voor een hoop reuring enkele jaren geleden. 

Mooi deelnemersveld

Slooter, in aanloop naar het toernooi druk met het 'binnenhalen' van spelers, weet tegelijkertijd dat het KLM Open ook bij een aangepast schema, niet per se boven aan de lijst van de spelers staat. In het geweld van de stijgende prijzengelden, is het KLM Open een relatief klein toernooi. 'Maar het gaat echt niet om geld alleen', bezweert hij. 'Kijk naar een toernooi als het Iers Open, daar slaagden ze er ondanks zeven miljoen prijzengeld, ook nauwelijks in spelers van de top-10 van de wereldranglijst aan te trekken. Je hebt méér nodig. Een leuk toernooi, een leuke baan, dingen eromheen. We doen en deden het in Nederland nog altijd goed, spelers komen graag, maar het is zeker niet makkelijker geworden.'

De vraag of het wel loont om 'grote namen' te bewegen naar Nederland te komen, wordt door Slooter direct en zonder enige aarzeling met een volmondig 'ja' beantwoord. 'Niet alleen voor het veld en de punten, maar er gebeurt meer als je een mooie naam toe kan voegen. Een opvallend talent, of juist een speler die zijn sporen allang heeft verdiend. Dat iemand als Tom Watson hier twee jaar geleden meedeed, dat was wat hoor. Niet alleen voor het publiek, ook bij de andere spelers gebeurt er dan wat. Dus ja, het loont altijd de moeite om veel tijd en energie te stoppen in het samenstellen van een mooi deelnemersveld. Het KLM Open is een toernooi dat talenten een kans geeft, maar zeker ook een toernooi dat goede spelers van naam weet te trekken. Dat was zo, en als het aan mij ligt blijft dat ook zo.'

(Dit artikel staat in Golfers Magazine 6. In dit nummer wordt ruim vooruitgekeken op het KLM Open. Ga nu naar de winkel om een los exemplaar te halen of bestel deze online)

(Foto's: Golfsupport)