Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour
3

Nog twee dagen The Memorial voor Luiten

Anne van Dam heeft birdie nodig

'Vandaag waren condities goed om te scoren. Weinig wind in de ochtend, op de tweede negen wel iets meer. Ik speelde goed en constant vooral de eerste 14 holes', zo begint Luiten zijn verslag van de tweede ronde op Muirfield Village op zijn website.

Tot de turn was het zelfs héél goed wat de Nederlander liet zien, en hij bereikte het keerpunt dan ook in -2 voor de dag na goede birdies op vijf en negen.

Na de turn werd het wat rommeliger en maakte hij, zoals hij het zelf noemde 'iets teveel bogeys'. Op twaalf, vijftien en zeventien leverde hij een slag in, al stonden daar nog wel birdies op elf en veertien tegenover. 

'Dan maar morgen proberen een sprong te maken', besloot Luiten zijn verslag van de ronde strijdvaardig.

Dat zal ongetwijfeld ook een van de drie leiders proberen te doen, een sprong maken, al was het maar om de koppositie niet meer te hoeven delen. 

Opvallendste naam bij het trio op kop is ongetwijfeld die van Martin Kaymer. De voormalig nummer 1 van de wereld, is al jaren zoekende, erkende ook dat hij veel te veel naar anderen luisterde, maar heeft - in elk geval deze week dan toch - de juiste toon gevonden. Met -9 deelt hij de koppositie met Merrittt en Lee, terwijl Jordan Spieth met -8 op het vinkentouw zit.

Tiger Woods haalde ook de cut in het toernooi van gastheer Jack Nicklaus, al bewees de Amerikaan zichzelf tegen het eind van de ronde geen goede dienst door uit het niets een dubbele bogey te maken op de par-5 zeventiende. De vijftienvoudig Majorwinnaar kwam links in de rough terecht en had meerdere slagen nodig om daar weer uit te komen. Met een totaal van -2 is zijn achterstand op de kop van het veld, groot.

Leaderboard

LPGA

Voor Anne van Dam is het nog even afwachten of ze ook in het weekend actief mag zijn. Althans, of ze nog twee rondes mag spelen, want ze moet zaterdag sowieso terug naar de baan om haar tweede ronde te voltooien.

Van Dam, actief in het U.S. Women's Open, werd, net als de rest van het veld, in de loop van de middag van de baan gehaald wegens dreigend onweer, en kon, toen het spel weer hervat was, haar ronde niet meer afmaken.

Op het moment dat het te donker werd om verder te spelen had de Nederlandse nummer 1 nog één hole te spelen en had ze vooral ook nog één birdie nodig. 

Na een openingsronde in level par (71) opende Van Dam weliswaar met een bogey, ze herstelde dat al snel met een birdie op vier om weer terug te gaan naar level par, ruim aan de goede kant van de cutline.

Vanaf hole vier bleven birdies verder uit, maar leverde ze wel vier slagen in. Er waren bogeys op zes en veertien en zelfs een dubbele bogey op de par-3 elfde, waardoor ze wegzakte op het leaderboard.

Met een totaal van +4 staat Van Dam, met dus nog twee holes te spelen, vooralsnog één slag buiten de cutline waardoor de opdracht voor de vroege zaterdagmorgen duidelijk is: een van die twee holes moet gebirdied worden om nog twee rondes mee te mogen blijven doen.

Leaderboard

Gerelateerd nieuws