Door: Martijn Paehlig
Tour
3

Nog 100 dagen tot het KLM Open: Reed naar Amsterdam

Het eerste teeshot voor de honderdste editie op The International.

Er staan heel grote namen op de beker van het KLM Open: die van Seve, Langer, Stewart, Olazabal, Lafeber, Kaymer, Luiten en van nog veel meer goede spelers. En dat zullen we weten ook bij de jubileumeditie van deze wedstrijd van de Europese Tour. Tal van oud-kampioenen worden over iets meer dan drie maanden op een bijzondere manier in het zonnetje gezet.

'We gaan een aantal leuke dingen doen met en voor de oud-winnaars. Zo begint de week met een diner voor de aanwezige oud-winnaars in het Rijksmuseum voor de Nachtwacht. Onze geste voor hun bijdrage aan het toernooi', aldus toernooi-directeur Daan Slooter.

Maar het gaat niet alleen om namen uit het verleden.

Slooter: 'De komst van Sergio Garcia hebben we enkele weken geleden al aangekondigd en daar zijn we vanzelfsprekend heel blij mee. Het is voor het eerst dat hij hier meedoet, maar we hopen zeker niet voor het laatst. Misschien als winnaar, misschien omdat hij verliefd wordt op het toernooi.'

'Thomas Pieters zal ook weer van de partij zijn. Een prachtige speler en een graag geziene gast. Ook Lee Westwood zal er weer bij zijn. Een van de grootheden van het Europese golf. Matt Wallace, misschien wel de Westwood van de toekomst, komt eveneens. En de naam waar we op dit moment het meest trots op zijn, is misschien wel die van Patrick Reed. Captain America, veelbesproken en een echt character.'

De 28-jarige Texaan is lid van de Europese Tour, maar speelt vooral in de VS. Hij won zes keer op de PGA Tour, voor het laatst in april van vorig jaar toen Reed de beste was in The Masters.

Patrick Reed is de laatste jaren in de Ryder Cup de Amerikaanse tegenhanger van Ian Poulter geweest: spelers die in deze match in staat zijn nog meer te geven.

Dit seizoen draait Reed vooralsnog niet lekker mee op het hoogste niveau. Hij behaalde in vijftien toernooien van het Amerikaanse seizoen 2019 maar een top-10 finish: in het in het najaar van 2018 gespeelde HSBC Champions. 

Reed's korte spel is ok, maar de drives en approaches zijn in de eerste helft van het seizoen onder de maat gebleven. Dat is ook de reden dat hij een nieuwe swingcoach heeft aangesteld: David Leadbetter.

Joost Luiten kan zich dus opmaken voor een paar rondjes met Patrick Reed.

'Ik heb al wel eens met hem gespeeld. Een beetje typische jongen, maar wel heel goed', aldus de Nederlandse nummer een. 'Sergio is natuurlijk ook een grote naam, maar vooral een heel aardige gozer. Hij kwam vorige week nog naar me toe om dingen te vragen over de baan, waar het hotel is. Dat soort dingen.'

'Het is afwachten hoe de baan geprepareerd zal worden, maar ik denk dat veel spelers het wel mooi vinden om in Amsterdam te spelen. Ik denk ook dat ze allemaal hopen dat het spelershotel midden in de stad is.'

De honderdste editie wordt van van 12 tot en met 15 september naast Schiphol worden gespeeld. Dat was een wens van de hoofdsponsor, die in 2019 het eeuwfeest viert. In 2010 verhuist het kampioenschap naar Cromvoirt, naar Bernardus.

Beat the Pro zal dit jaar op alle vier de wedstrijddagen worden gespeeld - voor het eerst dus ook op zondag, alleen niet bij de laatste zes flights. De dertiende van The International is de aangewezen hole waarbij gespeeld zal worden vanaf een speciaal voor dit kampioenschap aangelegde tee.

'The International heeft voor deze editie natuurlijk een bijzondere ligging, zo dicht bij alle bedrijvigheid van Schiphol. Maar de baan is eveneens heel goed. Ook de Europese Tour is heel enthousiast over de course, die ondermeer heel lastige greencomplexen heeft', aldus Slooter. 

Ook KLM Open Radio is weer van de partij. Luisteren kan per stream of via je telefoon of een kleine fm-radio. Let op: anders dan de afgelopen jaren zijn er geen radio's beschikbaar bij de baan. Neem een koptelefoon mee van huis om niets van het toernooi te missen. 

Ziggo Sport Golf zendt het kampioenschap vanzelfsprekend vier dagen lang live uit.

Website KLM Open

Gerelateerd nieuws