Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
6

Nieuwe kans voor Tiger

Woods speelt Arnold Palmer Invitational … Geen wedstrijd Europese Tour … Anne van Dam maakt debuut op Symetra Tour ... Wildcard voor Belgian Knock-Out te verdienen op The Dutch

Europese Tour

Voor veel spelers van de Europese Tour is de voorjaarsvakantie begonnen. Zij worden op donderdag 12 april verwacht in Madrid. Op die dag begint het Spaans Open.
De betere pro’s doen van 21 - 25 maart mee aan het WK Matchplay in Texas en twee weken later (5 - 8 april) staat op Augusta National The Masters op het programma.
Joost Luiten speelt zo goed als zeker het WK Matchplay. Alleen als hij in die wedstrijd uit de reeks World Golf Championship goed presteert kan hij naar de top-50 van de wereldranglijst stijgen. In dat geval is deelname aan The Masters mogelijk.
Volledige kalender Europese Tour 2018


PGA Tour

Toernooi: Arnold Palmer Invitational
Data: 15 - 18 maart 2018
Baan: Bay Hill Club & Lodge, Orlando, Florida (VS)
Lengte: 6.783 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 8.900.000
Mooie namen: Jason Day, Tiger Woods, Justin Rose, Rickie Fowler, Rory McIroy, Henrik Stenson, Tommy Fleetwood, Bubba Watson en Adam Scott
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2017: Marc Leishman (Aus)
Laatste vijf jaar: 2017 – Marc Leishmann (Aus) 2016 – Jason Day (Aus), 2015 – Matt Every (VS), 2014 – Matt Every (VS), 2013 – Tiger Woods (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00-23.00 uur. Zaterdag van 17.30-23.00 uur en zondag van 17.30-23.30 uur.
Bijzonderheden: Het toernooi van Arnold – zonder The King. Een van de grootste golfers allertijden overleed in september 2016. En we missen hem nog steeds – zeker in de week van zijn kampioenschap, op zijn baan.
Palmer in zijn buggy, Palmer op zondag aan de rand van de green van par-4 achttiende om de winnaar te begroeten. Dat zijn tijden die achter ons liggen. Maar de beelden zijn in ons golfgeheugen opgeslagen, om nooit meer te worden gewist.
Arnold Palmer won van 1955 tot en met 1973 62 toernooien op het Amerikaanse circuit. Hij schreef vier Masters, een U.S. Open en twee Opens op zijn naam. Alleen het PGA Championship kon Palmer niet winnen. Met zeven Majors staat hij gedeeld zevende op de lijst van grote kampioenen
Arnold Palmer nam Bay Hill samen met een aantal investeerders over en jaar in, jaar uit waren er wel veranderingen waren. De waterrijke course groeide uit naar een van de betere van de PGA Tour. Klik hier voor een plattegrond.
De grote man van het kampioenschap?
Tiger Woods.
Hij speelde in 1997 voor het eerst als professional mee en van 2000 tot en met 2013 won Woods acht keer. Eerst vier zeges achter elkaar (2000-2003) en vervolgens in 2008, 2009, 2012 en 2013. Daarna hebben we TW niet meer op Bay Hill gezien, maar deze week maakt hij zijn rentree.
Woods is een van de sterren van het 120 man tellende veld. Maar – zie boven – er komen meer grote namen naar Orlando. Ook een paar goede spelers van de Europese Tour.
Weer terug van weggeweest is Hideki Matsuyama. De Japanner trok zich een paar weken gedelen terug in Phoenix, maar is nu weer fit.
En dan nog dit: Woods heeft tal van staaltjes van zijn kunnen op Bay Hill laten zien, zoals de krullende putt op achttien in 2008 om een play-off met Bart Bryant te voorkomen. De laatste zag op tv wat Woods deed, zei ‘pfff’, stond op en ging naar huis.
Maar ‘de slag van het kampioenschap’ behoort toe aan Robert Gamez. Hij begon in de editie van 1990 (het Nestlé Invitional) met een slag achterstand op Greg Norman aan de waterrijke achttiende van Bay Hill. Na een goede drive sloeg Gamez de bal vanaf 161 meter met een ijzer-7 pardoes de hole in voor een eagle, een zege en de zoveelste deceptie in de carrière van de Great White Shark
Vanaf donderdag 13.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

Symetra Tour

Van 16 - 18 maart maakt Van Dam in Florida haar debuut op de Symetra Tour.
Op de Country Club of Winter Haven – ten zuidwesten van Orlando – wordt de Florida's Natural Charity Classic gespeeld.
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website Symetra Tour


Qualifier Belgian Knock-Out

Van 17 - 20 mei wordt voor het eerst in achttien jaar een wedstrijd van de Europese Tour op Belgische bodem gespeeld. Rinkven, even ten noorden van Antwerpen, is gastheer van de Belgian Knock-Out.
Als geste naar de noorderburen heeft gastheer Thomas Pieters een wildcard beschikbaar gesteld voor een 'andere' Nederlandse pro. Joost Luiten - die tegenwoordig nota bene vlak over de grens woont - is al zeker van deelname.
De kwalificatiewedstrijd vindt deze week, op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart, plaats op The Dutch. Net als straks op Rinkven is het een combinatie van stroke- en matchplay.
Na een 18-holes ronde op vrijdag plaatsen de beste zestien - eventueel na een play-off - zich voor het matchplaygedeelte van de dag erna.
Meer bijzonderheden en scoring via de site van The Dutch


Challenge Tour

Nog even geduld en het seizoen 2018 van de eerste divisie van de Europese golf begint met een toernooi dat een enorme impact gaat krijgen op de rest van het seizoen.
Het Kenya Open is met 500 duizend euro gedoteerd en daarmee is het kampioenschap vooralsnog het 'rijkste' van het seizoen. Wie van 22 - 25 maart de beste is op de Muthaiga Golfclub bij Nairobi is in feite al verzekerd van een startbewijs voor de Europese Tour 2019.
Niet vergeten: Jan Dorrestein won het Kenya Open in de jaren zeventig twee keer en Maarten Lafeber was in 1999 de beste op Muthaiga.
Slecht nieuws: alleen Daan Huizing, Maarten Lafeber en Reinier Saxton zijn hoog genoeg gerankt om af te reizen naar Afrika. Robbie van West en Lars van Meijel staan op de reservelijst, maar hebben nog een kansje. Dat geldt niet voor Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling. Tenzij er nog ergens een wildcard uit een hoge hoed wordt getoverd.
Volledig schema Challenge Tour 2018


Pro Golf Tour

De volgende wedstrijd op de kalender: het Open Océan, dat van 25 - 27 maart op de baan van de Golf de l’Océan bij het Marokkaanse Agadir gaat plaatsvinden.
Meer bijzonderheden via website Pro Golf Tour


Alps Tour
Op de volgende wedstrijd moeten we nog even wachten: het Gosser Open in Oostenrijk staat voor 24 - 26 mei op het programma.
Volledige kalender 2018 via website Alps Tour


Oranje Amateurs

Veel Nederlandse spelers en speelsters doen deze week mee aan de Internationale Italiaanse Amateurkampioenschappen. De twee wedstrijden worden van 14 - 17 maart gespeeld op de Acaya Golfclub bij Lecce, in de hak van de laars (mannen). Het Siciliaanse Donnafugata vormt het toneel van de titelstrijd van de vrouwen.
Donnafugata: Zhen Bontan, Romy Meekers, Pasqualle Coffa, Lizzy Peeters en Mayka Hoogeboom
Acaya: Pierre Junior Verlaar, Peter Melching, Koen Kouwenaar, Mike Korver, Kiet van der Weele, Ayden Verdonk, Martijn Horters, Robin van Deutekom, Mike Toorop, Dario Antonisse, Mats Markovits en Philip Bootsma
Meer informatie en scores vrouwen
Meer informatie en scores mannen.

Gerelateerd nieuws