Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour

Luiten net in de top-10

Met een score van twee onder par werd Joost Luiten gedeeld negende in het Hero Indian Open. Hij boekte op de lastige baan bij New Delhi zijn tweede top-10 plaats van het seizoen.

De overwinning ging in het met 1.750.000 dollar gedoteerd toernooi naar de Engelsman Matt Wallace. De 27-jarige Londenaar klopte zijn landgenoot Andrew Johnston met een birdie op de eerste extra hole.

Beiden waren na ronden in respectievelijk 68 en 66 slagen op een totaal van elf onder gekomen.

Voor Wallace was het de tweede zege op het hoogste niveau. Vorig jaar was hij de beste in het Portugees Open.

Het was voor het eerst dat een Europeaan in India een wedstrijd van de Europese Tour won. Dat was in zeven voorgaande toernooien (Opens en Masters) niet gelukt.

Luiten speelde de laatste ronde op de par-71 baan van de DLF Golf & Country Club in 72 slagen. Hij birdiede vijf en negen. Bogeys waren er op elf en achttien.

Net als veel voorgaande toernooien liet de Nederlandse nummer een veel te veel liggen op de par-5'en. Hij speelde ze op dag een nog wel in vier onder, maar vervolgens in +1, -2 en weer +1 voor een totaal van -4.

Vergelijk dat met winnaar Wallace die in de vier reguliere ronden tot een score van -10 op de lange holes kwam.

De gedeelde negende positie leverde Joost Luiten 3,08 punten voor de wereldranglijst op. Daardoor staat hij maandagochtend - als ook de resultaten van het Valspar Championship in de VS zijn verwerkt - op zijn best 66ste: één plaats beter dan deze week.

In principe moet hij op de wereldranglijst van maandag in de top-64 staan om van 21 tot en met 25 maart in Texas het WK Matchplay te spelen. We weten al dat Henrik Stenson en de geblesseerde U.S. Open-kampioen Brooks Koepka niet meedoen en er komen mogelijk meer afzeggingen. Daar moet Luiten de komende week op hopen.

Speelt hij het WK niet, dan is het Spaans Open (12-15 april) in Madrid in theorie zijn volgende toernooi. Deelname aan The Masters (top-50 wereldranglijst) moet Luiten zonder 'Texas' vergeten. Zijn enige kans om op Augusta mee te doen: plaatsen voor het WK Matchplay en daar goed presteren.

Vriendelijkere pinposities en minder wind zorgden er op de slotdag voor dat de gemiddelde score veel beter was dan 24 uur eerder. Zaterdag was die 76,14 en op dag dat de prijzen werden verdeeld stond de teller op 73,65.

En dag nog dit: Het was voor de 48ste keer dat Joost Luiten in een wedstrijd van de Europese Tour bij de beste tien eindigde.

Volledige eindstand via website Europese Tour

Gerelateerd nieuws