Door: Foeke Collet
Tour

Goede start Fowler in laatste Major van het jaar

Rickie Fowler is het 100ste PGA Championship begonnen met een 65 (-5), waarmee hij één slag achter leider Gary Woodland staat.

 

Zijn maatjes Jordan en Justin hebben al een of meerdere Majors gewonnen, maar Rickie zit nog steeds in de wachtkamer, na acht top-5 finishes in 35 Majors, waaronder drie tweede plaatsen.

Maar de 29-jarige weet dat je in golf geduldig moet zijn. 'Ik heb altijd hoop. Ik weet dat Phil pas won toen hij de dertig gepasseerd was.' Mickelson slaagde pas in zijn 47ste poging en Sergio Garcia moest zelfs aan 74 Majors meedoen voordat hij er een won.

'Je kunt het niet forceren, dus ik blijf gewoon op de deur kloppen', aldus Fowler, die de openingsronde in het geel speelde, als eerbetoon aan Jarrod Lyle, zijn Australische collega die afgelopen week op 36-jarige leeftijd aan kanker overleed. 'Jack (Nicklaus, red.) is ook heel vaak tweede geworden.'

Om op zondagmiddag in-contention te zijn, is het eerste zaak om jezelf op donderdag niet uit het toernooi te spelen. En met zes birdies en maar één bogey voerde Fowler die opdracht meer dan overtuigend uit.

Hij staat één slag achter Gary Woodland (64). De longhitter kreeg dankzij een nieuwe grip op zijn putter eindelijk de 'short stick' aan de praat – hij had op de zachte, niet erg snelle greens van Bellerive maar 27 putts nodig.

'Ik sla de bal al tijden heel goed, maar scoor niet', aldus Woodland, die in 27 Majors nog nooit in de top-10 eindigde. 'Mijn puttcoach Phil (Kenyon, red.) liet me zien dat ik het clubhoofd anders moest releasen, en de nieuwe grip helpt daarbij.'

Er waren trouwens genoeg spelers die het een stuk lastiger vonden om het waterrijke Bellerive fatsoenlijk rond te komen.

Tiger begon de jacht op zijn vijftiende Major met een bogey en een double bogey, maar knokte zich dankzij vier birdies terug naar level par (T48).

Jordan Spieth begon met een bogey en eindigde met een double bogey en hier tussenin wist hij maar twee birdies te maken. Een 71 (+1) en een gedeeld 62ste plaats is beslist niet de start die je in gedachten hebt als de Career Grand Slam binnen handbereik ligt.

Ook titelverdediger Justin Thomas (69) moet na één ronde al een handvol slagen op de leider toegeven.

Spelers die Woodland (-6) beter in het vizier wisten te houden zijn Zach Johnson (-4), Jason Day (-3) en Ian Poulter (-3), die er alles aan doet om te bewijzen dat hij een plekje in het Ryder Cup-team verdient. Ook Dustin Johnson, Justin Rose en Thomas Pieters zijn in de grote groep op -3 te vinden (T5).

Leaderboard

Hoogtepunten van de eerste ronde.

 

 

 

Gerelateerd nieuws