Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour
7

Deze Week: sterren stralen in L.A.

Veel topspelers komen in actie in het Genesis Open in Los Angeles, een klassieker van de PGA Tour … Pieters naar World Super 6 in Perth … Geen Anne van Dam in Australisch Open

Europese Tour

Toernooi: World Super 6
Data: 14- 17 februari 2019
Baan: Lake Karrinyup Country Club, Perth, Western Australia (Aus)
Lengte: 6.531 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 950.000
Punten voor Race to Dubai: 2.000
Mooie namen: Thomas Pieters, Paul Dunne, Lucas Herbert, Ryan Fox, Nicolas Colsaerts en Scott Hend
Nederlanders: Met als motto een halve landgenoot is beter dan niemand: Johannes Veerman
Winnaar in 2018: Kiradech Aphibarnrat (Tha)
Laatste winnaars: 2018 – Kiradech Aphibarnrat (Tha), 2017 – Brett Rumford (Aus),
Beste resultaat Nederlander: In 2017 werd Johannes Veerman in het matchplaygedeelte in de tweede ronde uitgeschakeld door Louis Oosthuizen. Hij werd twaalfde in het eindklassement.
Veerman opende het seizoen 2019 met een 24ste plaats in het stek bezette Singapore Open
Laatste vijf resultaten Veerman: 21 - 18 - mc - 2 - 24 (Aziatische Tour)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 6.00-10.00 uur. Zondag van 4.00-10.00 uur.
Bijzonderheden: Na het Vic Open, een dubbel toernooi in de buurt van Melbourne van de Europese en LPGA Tour, nu de derde editie van de World Super 6 op de parkbaan van Lake Karrinyup bij Perth.
De naam van de in 1928 geopende baan doet vermoeden dat water vaak in het spel komt, maar dat is alleen op een aantal holes het geval.
Een aardig veld komt bij Perth aan de start – met spelers van de Europese, de Aziatische en de Australische Tour. Regerend kampioen Kiradech Aphibarnrat is niet van de partij. Hij heeft voor dit jaar een kaart van de PGA Tour op zak en speelt - zie hieronder - in Los Angeles.
Thomas Pieters is wel afgereisd naar Australië, het land waar hij goede herinneringen aan bewaart. Het is immers nog maar een paar weken geleden dat hij aan de oostkust samen met Thomas Detry de World Cup won.
Pieters’ laatste zege dateert uit de zomer van 2016 (Made in Denmark). Dat jaar kreeg hij ook een wildcard voor de Ryder Cup. De Belg was in Minnesota een van de paar Europeanen die niet door het ijs zakten.
In 2018 eindigde de 26-jarige Thomas Pieters als 27ste op de Order of Merit. Een vijfde plaats in het Abu Dhabi Championship – het eerste optreden van het seizoen – was zijn beste prestatie.
Dit seizoen werd Pieters 16de in Abu Dhabi, 19de in Dubai en 22ste in Saoedi Arabië. Hij had ongetwijfeld liever deze week in de VS gespeeld - en volgende week in Mexico - maar met een 79ste plaats op de wereldranglijst heb je wat dat betreft geen recht van spreken.
En dan nog dit: na de eerste ronden halen de beste 65 spelers plus ties de cut. Op zaterdag is er een tweede schifting: alleen de top-24 gaat door – zonder ties. Dat kan dus betekenen dat er een play-off nodig is om tot 24 man te komen. Vorig jaar plaatste Kiradech Aphibarnrat zich als allerlaatste. Zo’n 24 uur later stond hij met de trofee in zijn handen.
Op zondag spelen de beste 24 matchplaypartijen over zes holes. De eerste acht van het strokeplayklassement hebben een bye voor de eerste ronde.
Als het na zes holes nog all square is, wordt de negentiende hole gespeeld. Op achttien is een tee gebouwd voor een extra hole met een lengte van ongeveer negentig meter.
Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese Tour
Startlijst dag 1 (pdf)


PGA Tour

Toernooi: Genesis Open
Data: 14 - 17 februari 2019
Baan: Riviera Country Club, Los Angeles, Californië (VS)
Lengte: 6.695 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.400.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Justin Thomas, Tiger Woods, Bryson DeChambeau, Francesco Molinari, Rory McIlroy, Jordan Spieth, Phil Mickelson, Jon Rahm, Bubba Watson, Tony Finau en Sergio Garcia
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Bubba Watson (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Bubba Watson (VS), 2017 – Dustin Johnson (VS), 2016 – Bubba Watson (VS), 2015 – James Hahn (VS), 2014 – Bubba Watson (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag van 19.00-24.00 uur. Zondag van 19.00-0.30 uur.
Bijzonderheden: Al in 1926 werd de eerste editie van het Los Angeles Open gespeeld. Riviera is vanaf 1973 – op twee jaar na – de vaste baan van het kampioenschap, al speelden de pro’s er daarvoor ook al meerdere keren.
De Riviera Country Club is een klassieke parkbaan, waar power minder belangrijk is dan shotmaking. Het is dan ook geen toeval dat Ti-Ta-Tovenaar Bubba Watson drie van de laatste vijf Opens won.
Watson maakt deze week deel uit van een sterk veld: zes spelers uit de top-10 van de wereldranglijst zijn van de partij.
In 1926 werd de Riviera Country Club opgericht een jaar later werd de baan geopend. Anno 2019 wordt de baan (slechts 1,5 kilometer lang en ongeveer 500 meter breed) omringd door huizen. Daardoor is het een bijzondere golfoase in een sterk verstedelijkt gebied – op nog geen twee kilometer van de Stille Oceaan.
Opmerkelijk is dat de fairways en de rough bestaan uit kikuyu-gras, dat we vooral in Afrika tegenkomen. Ooit lag naast de baan een poloveld. De sterke grassoort is uitstekend bestand tegen paardenhoeven en de zaadjes zijn overgewaaid naar de golfbaan.
De greens zijn met poa annua ingezaaid. In de middag willen dit soort greens nogal eens hobbelig worden. Ze zijn ook vaak gevoeliger voor spikemarks en voetafdrukken en dan komt ineens de (nieuwe) regel 13.1c van pas. Die stelt je in staat om voor het putten dit soort ‘beschadigingen van de green’ te repareren. Dat zagen we afgelopen week tijdens de Pebble Beach Pro-Am meerdere keren gebeuren.
En dan nog dit (I): in 1948 won de legendarische Ben Hogan op Riviera zowel het Los Angeles Open als U.S. Open. Hal Sutton (1983) en Steve Elkington (1995) zegevierden op Riviera in het PGA Championship.
En dan nog dit (II): het is de bedoeling dat de baan in 2028 gastheer is van de twee Olympisch golfkampioenschappen.
En dan nog dit (III): Nick Faldo was in 1996 de laatste Europese winnaar van het Los Angeles Open.
En dan nog dit (IV): zou Sergio Garcia het na zijn wangedrag in Saoedi Arabië echt aandurven om mee te doen? Hij weet dat alle ogen op hem zijn gericht en hij weet ook dat Amerikaanse fans niet schuwen om verbaal hun mening te uiten.
Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Anne van Dam heeft een te lage ranking om van 14 – 17 februari aan het Australisch Open mee te doen.
Dit kampioenschap wordt gespeeld op The Grange Golfclub bij Adelaide. Lydia Ko is de titelverdedigster.
Televisie: Op dinsdag 19 februari wordt van 16.30-18.00 een ruime samenvatting op Ziggo Sport Golf uitgezonden.
Meer informatie en vanaf woensdag 23.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het seizoen 2019 wordt voortgezet in Australië. Van 21 – 24 februari staat de Australian Ladies Classic op het programma. Van 1 – 3 maart wordt de Canberra Classic gespeeld.
Kalender 2019


Challenge Tour

Het afgelopen seizoen van de Europese eerste divisie begon eind maart. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Vooralsnog hult het hoofdkantoor van de Challenge Tour zich in stilzwijgen.


Pro Golf Tour

Op de Palmeraie Golfclub bij Casablanca wordt van 13 – 15 februari het met dertigduizend euro gedoteerde Palmeraie Open gespeeld.
Meer informatie en vanaf woensdag scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Net als de Pro Golf Tour - alweer een paar weken geleden - begint deze Europese tweede divisie het jaar in Egypte, op de baan van Sokhna. De openingswedstrijd, het Ein Bay Open, wordt van 19 – 21 februari gespeeld.
Overzicht seizoen 2019


Amateurs Internationaal

Van 13 - 16 februari wordt op het Montado Resort voor de 89ste keer het Portugees Amateur Kampioenschap gespeeld. De NGF vaardigt geen spelers af, maar een aantal landgenoten gaat - zoals dat zo mooi heet - op eigen gelegenheid. Thom Hoetner en Felix van Dijk zijn zeker van deelname. Mike Korver en Piet Hein Bakkenes stonden begin deze week nog op de reservelijst.
Aan de Spaans Amateur Kampioenschappen (27 februari - 3 maart) voor dames en heren doen wel selectieleden mee.
Romy Meekers,  Zhen Bontan en Danielle Modder zijn door de NGF ingeschreven. Coach is Dewi Claire Schreefel. Ook Anouk Sohier en Mayka Hoogeboom zijn in Spanje van de partij.
De namen van de deelnemende mannen worden later deze week bekendgemaakt.
Meer informatie Portugees Amateur
Meer informatie Spaans Amateur Dames
Meer informatie Spaans Amateur Heren


NGF Nationaal

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Op zaterdag 23 maart begint de Hoofdklasse van de NGF Competitie.
Volledige kalender 2019 (PDF)
Poule-indeling en speelschema competitie

 

Gerelateerd nieuws