Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour
9

Deze Week: Play-offs VS gaan start

Europese Tour nog steeds op vakantie … Play-offs PGA Tour toch weer anders … Anne van Dam reist door naar Schotland … Zes Nederlanders in Deens Challenge Open … Eindhoven is trots op Dutch Amateur

Europese Tour

Voor de meeste modale spelers ligt het seizoen midden in de zomer vier weken stil. Vier weken!
Deze dagen is er ook geen wedstrijd en dus richten velen zich op het D+D Real Tsjechisch Masters, dat van 15 – 18 augustus wordt gespeeld.
Luiten doet niet mee in Praag. Hij houdt zijn kruit droog tot het Scandinavisch Masters dat een week later in het zuiden van Zweden plaats zal vinden.
Meer informatie over Tsjechisch Masters
 

PGA Tour

Toernooi: The Northern Trust
Data: 8 – 11 augustus 2019
Baan: Liberty National Golf Club, Jersey City, New Jersey (VS)
Lengte: 6.739 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 9.250.000
Mooie namen: Nagenoeg alle grote namen zijn aanwezig.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Bryson DeChambeau (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Bryson De Chambeau (VS), 2017 – Dustin Johnson (VS), 2016 – Patrick Reed (VS), 2015 – Jason Day (Aus), 2014 – Hunter Mahan (VS)
Laatste winnaars FedEx Cup: 2018 – Justin Rose (Eng), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Rory McIlroy, 2015 – Jordan Spieth (VS), 2014 – Billy Horschel (VS)
Televisie: Ziggo Sport Golf zendt het Northern Trust vier dagen rechtstreeks uit. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag van 19.00-24.00 uur en zondag van 18.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Sinds 2007 is de winnaar van de FedEx Cup de nummer een van het seizoen. Tot en met 2018 wisten we eind september wie de zilveren, door Tiffany’s gemaakte trofee een jaar op de schoorsteenmantel mocht zetten.
Maar de PGA Tour heeft het niet zo op september. De NFL gaat in deze maand van start, de eerste wedstrijden van de uiterst populaire college football-competitie zijn al gespeeld, er wordt beslist welke honkbalteams zich voor de play-offs plaatsen en de Nascar-races gaan maar door en door.
Golf dreigt te verdrinken in dat aanbod van grotere Amerikaanse sporten. Matige kijkcijfers en ontevreden sponsoren zijn het resultaat. De doelgroep blijft relatief oud, wit en dus in potentie steeds kleiner. En men kan maar naar één live sportevenement tegelijk kijken.
En dus zijn de play-offs naar augustus verplaatst. Er worden niet vier maar drie toernooien gespeeld; we weten nu al op 25 augustus wie de winnaar van de FedEx Cup 2019 is. En voor wie niet genoeg van de PGA Tour kan krijgen: het seizoen 2019/2020 begint in de week van ons KLM Open.
Om de verhuizing van de play-offs mogelijk te maken, moest de hele kalender op de schop – met de verplaatsing van het PGA Championship naar mei als grootste verandering.
Bij de PGA Tour staat het product golf voorop. Dat in tegenstelling tot de Europese Tour die – voor de modale spelers – hartje zomer vier weken stilligt. Maar maakt u zich geen zorgen: Keith Pelley heeft voldoende ‘leuke filmpjes’ laten produceren. De PGA Tour is een sportorganisatie met goede media. De Europese Tour is meer en meer een mediaorganisatie met af en toe goed golf aan het worden.
Enfin, de play-offs beginnen deze week met het Northern Trust (Open) in New Jersey met maximaal 122 van de 125 geplaatste spelers. Daarna volgt het BMW Championship (zeventig) spelers en het Tour Championship. Op East Lake bij Atlanta komen alleen de beste dertig spelers van de FedEx Ranking aan de start.
Je kunt de PGA ook niet het verwijt maken dat men stilzit als het gaat om het verbeteren van de finale. Er was een tijd dat de nummer een nog voor het Tour Championship al nagenoeg zeker was van het winnen van de FedEx Cup. Dat is de laatste jaren zeker niet het geval geweest, maar het kan in de ogen van commissioner Jay Monahan nog beter.
De nummer een van de ranking na twee van de drie play-off toernooien begint het Tour Championship op tien onder par, de nummer twee op acht onder en de nummer drie op zeven onder. De nummers 26 tot en met 30 gaan op level par de baan in voor de eerste ronde in Alanta.
De winnaar van het Tour Championship is ook meteen de winnaar van de FedEx Cup. Ook dat is een ingrijpende verandering. Vorig jaar bijvoorbeeld won Tiger Woods het toernooi, maar was Justin Rose de man die de FedEx Cup mee naar huis kon nemen. Dat is nu niet meer mogelijk.
Deze week komen in Jersey City zoals minder dan 125 spelers aan de start. Paul Casey en Henrik Stenson en de aan zijn enkel geblesseerde Sam Burns laten deel 1 van de play-offs aan zich voorbij gaan. De kans is groot dat Burns dit seizoen helemaal niet meer in actie kan komen. Normaal is Casey volgende week weer van de partij, maar Stenson laat het hele play-off feest aan zich voorbij gaan. Volgende week speelt hij in eigen land het Scandinavisch Masters.
En dan nog dit (I): de beste zeventig van de ranking – dus niet de eerste zeventig van het Northern Trust – plaatsen zich voor het BMW Championship, dat op Medinah bij Chicago wordt gespeeld. Die parkbaan kennen we maar al te goed van U.S. Opens, PGA Championships én de Ryder Cup van 2012, waarin Europa op de laatste dag zo sensationeel terugkwam.
En dan nog dit (II): Martin Kaymer miste afgelopen week de cut in het Wyndham Championship. Hij staat niet (meer) in de top-125 en de Duitser heeft voor 2019/2020 geen volle tourkaart meer. Ook Alex Noren vinden we niet meer bij de beste 125 van de ranking terug. De Zweed heeft nu ook geen volle kaart meer.
En dan nog dit (III): Liberty National was in 2009 en 2013 al gastheer van deze wedstrijd. De winnaars waren Heath Slocum met negen onder en Adam Scott met elf onder par.
Deze baan ligt vlakbij de monding van de Hudson River. Trek een lijn van het clubhuis naar het zuidelijke puntje van Manhattan en hij gaat over Ellis Island heen. Een van de selling points van Liberty Global is het fraai uitzicht op Manhattan en – natuurlijk – het Statue of Liberty.
De club opende op 4 juli (vanzelfsprekend...) 2006 zijn poorten. De aanleg kostte ongeveer een kwart miljard dollar. Dat had ook te maken met de ondergrond. Het stuk land waar de baan op ligt, had achtereenvolgens een olieraffinaderij, een opslagplaats van munitie, een interneringskamp met Italiaanse krijgsgevangenen en een dumpplaats voor industrieel afval als bestemming.
En dan nog dit (IV): Na het toernooi van 2009 hadden veel spelers nogal wat kritiek. De eigenaar - de voormalige CEO van Reebok - trok zich dit aan: vijftien van de achttien holes werden aangepast. Na de editie van 2013 was de kritiek verstomd.
En dan nog dit (V): In 2017 won Amerika op Liberty National de Presidents Cup. Het Internationale Team werd op een 19 – 11 nederlaag getrakteerd.
En dan nog dit (VI): de winnaar van de FedEx Cup kreeg altijd een bonus van tien miljoen dollar. Dat bedrag is verhoogd naar vijftien miljoen.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Ladies European Tour / LPGA Tour

Toernooi: Aberdeen Standard Investements Ladies Schots Open
Data: 8 – 11 augustus 2019
Baan: The Renaissance Club, North Berwick, East Lothian (Sch)
Lengte: 6.254 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 1.500.000|
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares in 2018: Ariya Jutanugarn (Tha)
Laatste winnaressen: 2018 – Ariya Jutanugarn (Tha), 2017 – Mi Yang Lee (Z-K), 2016 – Isabelle Boineau (Fra), 2015 – Rebecca Artis (Aus), 2014 – Trish Johnson (Eng)
Televisie: Op donderdag 15 augustus zendt Ziggo Sport Golf van 18.00-19.30 uur een ruime samenvatting uit.
Bijzonderheden: Sinds de editie van 2017 maakt het Schots Open deel uit van zowel de Ladies European Tour als de LPGA Tour. Gevolg: men ging van 54 naar 72 holes, meer prijzengeld en een sterker veld.
In 2017 was de baan van Dundonald Links de gastheer, daarna Gullane en dit jaar de daar niet ver vandaan gelegen Renaissance Club. Komen de namen bekend voor? Jawel, want ook de laatste drie Schots Opens voor mannen werden op deze courses gespeeld.
En dan nog dit: Anne van Dam was in 2017 39ste en in 2018 knap zeventiende.
Meer informatie en vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Made in Denmark Challenge
Data: 7 – 10 augustus 2019 (woensdag-zaterdag)
Baan: Silkeborg Ry Golf Klub (Ry Course), Skanderborg (Den)
Lengte: 6.340 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Wil Besseling, Daan Huizing, Maarten Lafeber, Lars van Meijel, Reinier Saxton en Robbie van West
Winnaar in 2018: Joachim B. Hansen (Den)
Laatste winnaars: 2018 – Joachim B. Hansen (Den), 2017 – Oscar Stark (Zwe), Bernd Ritthammer (Dui), 2016 – Max Orrin (Eng)
Bijzonderheden: Na de terugkeer op de Europese Tour hebben de Denen doorgepakt: er is een Made in Denmark toernooi en er is een Made in Denmark Challenge. Heeft KLM geen subdivisie die een Nederlands Challenge Open kan sponsoren? Of is een Schiphol Challenge Open iets?
Hoe het ook zij, de baan waarop in 2018 het ‘grote’ Made In Denmark werd gespeeld – met Matt Wallace als winnaar – vormt nu het decor van de wedstrijd van de Challenge Tour. Liefst zes landgenoten reizen af naar de course die even ten westen van Aarhus ligt. De heren Van Meijel en Van West werden op het laatste moment aan het veld toegevoegd.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

Deze week (9 – 11 augustus) vervolgt de Tour het seizoen in Milwaukee, Wisconsin met de PHC Classic.
Meer informatie en vanaf vrijdag Live Scoring


Asian Tour

Het volgende meetellende kampioenschap is het Indonesisch Open dat van 29 augustus – 1 september wordt gespeeld.
Kalender 2019


Pro Golf Tour

Van 16 – 18 augustus staat het Starnberg Open op het programma. Na dat toernooi zijn er nog twee die meetellen voor de jaarranglijst. De top-5 promoveert naar de Challenge Tour van 2020. Robbie van West staat er met een tweede plaats uitstekend voor.
Meer informatie


Alps Tour

Een stevig gat op de kalender! Pas van 5 – 7 september wordt het volgende toernooi gespeeld: het Cervino Open. Zoals het er nu naar uitziet, is het ook de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, want een toernooi is Spanje werd afgelast.
Net als op de Pro Golf Tour krijgen de beste vijf een deelnamebewijs voor de Challenge Tour van volgend jaar. Op de ranking is Lars van Meijel met een zevende plaats de beste Nederlander. Maar hij is op basis van zijn positie op de ranglijst van de Challenge Tour al heel dicht bij een ‘volle kaart’ voor 2020.
Meer informatie


Amateurs

Het Dutch Amateur Championship, dat van 8 – 10 augustus traditioneel op de Eindhovensche Golf wordt gespeeld, vormt het hoogtepunt van de week in golfend Nederland.
Het is de twintigste editie van een 72-holes toernooi voor mannen en vrouwen dat jarenlang bekend stond als het Brabants Open. Dankzij de inspanningen van de club en de NGF staat het kampioenschap nu als Dutch Amateur Championship op de kalender van de Europese Golf Associatie.
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring

 

Gerelateerd nieuws