Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
5

Deze Week: Maui centraal

Sterk veld op Hawaiiaanse eiland … Europese Tour nog in winterslaap

PGA Tour

Toernooi: Sentry Tournament of Champions
Data: 3 – 6 januari 2019
Baan: Kapalua Resort (Plantation Course), Kapaulua, Maui, Hawaii (VS)
Lengte: 6.814 meter
Par: 73
Prijzengeld: $ 6.500.000
Mooie namen: Er doen iets meer dan dertig spelers mee die in 2018 minimaal één wedstrijd van het Amerikaanse circuit wonnen. Dustin Johnson, Brooks Koepka, Francesco Molinari, Rory McIlroy, Patrick Reed, Jon Rahm, Bubba Watson, Jason Day, Bryson DeChambeau, Ian Poulter en Paul Casey zijn van de partij, maar Justin Rose, Tiger Woods en Phil Mickelson laten het toernooi aan zich voorbij gaan.
Negen van de spelers uit de top-10 van de wereldranglijst doen mee. Rose is de enige die onbreekt.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Dustin Johnson (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Dustin Johnson (VS), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Jordan Spieth (VS), 2015 – Patrick Reed (VS), 2014 – Zach Johnson (VS)
Televisie: Het contract van Ziggo Sport met de PGA Tour is verlengd, zodat er nagenoeg elke week een wedstrijd van dit circuit in het schema staat. Het Tournament of Champions dus alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Vrijdag (ronde 1) van 0.00-4.00 uur. Zaterdag van 0.00-4.00 uur (ronde 2) en van 20.00-24.00 uur (ronde 3). Zondag van 22.00-2.00 uur (ronde 4). Vanwege het grote tijdsverschil (het is de staat Hawaii elf uur vroeger dan in Nederland) en het football-programma in de VS op zaterdag en zondag zijn de uitzendtijden nogal verschillend.
Bijzonderheden: De Amerikanen hebben acht toernooien achter de rug die meetellen voor de FedEx Ranking en het vervolg van het schema vindt al meteen na de feestdagen plaats: van 3 - 6 januari wordt op Maui - in de staat Hawaii - het Tournament of Champions gespeeld. Alleen mannen die in het jaar 2018 een of meerdere toernooien wonnen, mogen zoals gezegd aan de start verschijnen.
Dat betekent een mooi veld. Rory McIlroy is een van de deelnemers op The Plantation Course van het Kapalua Resort (foto boven). De Noord-Ier heeft aangekondigd in 2018 misschien slechts twee wedstrijden van de Europese Tour te spelen en dat leverde de nodige paniek op.
Ook Molinari gaan we in 2019 maar spaarzaam in Europa zien.
Het Tournament of Champions wordt sinds 1953 gespeeld. Al Besselink won de eerste editie die in Las Vegas werd gespeeld.


Het Kapalua Resort is sinds 1999 gastheer. De baan is lang, maar de fairways zijn breed. Een deel van de holes is stevig uphill, maar vooral het laatste gedeelte gaat rap bergafwaarts richting de Stille Oceaan.
De plannen voor een verbouwing zijn overigens helemaal klaar. De baan gaat medio februari dicht om - als alles meezit - in november te worden heropend.
Over het algemeen is het weer in deze regio meer dan uitstekend. Echter vooral in de middaguren kan het flink waaien. Het zijn de zogenaamde Trade Winds die de spelers parten kunnen spelen.
In 2013 heerste Aeolus zoals je dat van de Griekse god van de wind mag verwachten. Het toernooi werd tot 54 holes ingekort en kon pas op dinsdag worden voltooid…
Vorig jaar won Dustin Johnson met een score van 24 onder par en hij had acht (!) slagen voorsprong op runner-up Jon Rahm.En dan nog dit (I): Johnson deed acht keer mee aan het Tournament of Champions. Zes keer eindigde DJ in de top-10, met zeges in 2013 en 2018. Als het om top-10 finishes gaat van de spelers in het veld, dan staat Matt Kuchar met vier uit zes tweede
En dan nog dit (II): Na Maui staat het Sony Open in Hawaii op de kalender en dan zijn er - net als in voorgaande seizoenen - de toernooien in Californië en Arizona.
En dan nog dit (III): De ranking? Na acht toernooien wordt deze aangevoerd door Charles Howell, die een paar weken geleden voor het eerst in elf jaar weer eens won op het hoogste niveau.
Vanaf donderdag 22.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Europese Tour

Nog voor de kerstvakantie werden er vijf wedstrijden van het seizoen 2019 gespeeld - met twee Amerikaanse, een Australische, een Zuid-Afrikaanse en een Europese winnaar.
De zeer voorlopige jaarranglijst (of The Race to Dubai voor de marketingjongens en – meisjes) wordt aangevoerd door David Lipsky, afgelopen zondag winnaar op Leopard Creek.
Op donderdag 16 januari wordt het seizoen hervat. Traditioneel in het Midden-Oosten, waar de autochtone bevolking niet of nauwelijks speelt, maar waar de machthebbers inzien dat het aanleggen van golfbanen een interessante manier is om toeristen met een goed gevulde beurs te trekken.
Er zijn dit seizoen maar liefst vijf wedstrijden in dit deel van de wereld. De eerste drie worden in januari en de eerste week van februari gespeeld: Abu Dhabi, Dubai en Saoedi-Arabië.
Begin maart keert men terug voor wedstrijden in Oman - waar Joost Luiten zijn titel verdedigt - en Qatar.
Kalender 2019 via website Europese Tour

LPGA Tour

Met belangstelling zullen Nederlandse golfliefhebbers de avonturen van Anne van Dam gaan volgen. Na Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon hebben we een nieuwe goede speelster op het Amerikaanse circuit.
Het seizoen 2019 bestaat uit 33 toernooien - en de Solheim Cup.
Anne van Dam kan van 17 -20 januari niet meedoen aan het Tournament of Champions, maar mogelijk reist ze wel af naar Australie voor de eerste twee reguliere toernooien.
Kalender 2019

Ladies European Tour

Het circuit tobt al jaren met het vullen van de kalender. Het is nu - half december - nog niet bekend hoe het schema er voor 2019 uit zal zien.

Challenge Tour

Het afgelopen seizoen van de Europese eerste divisie begin eind maart, begin april. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Vooralsnog hult het hoofdkantoor van de Challenge Tour zich in stilzwijgen.

NGF

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Volledige kalender 2019 (PDF)

 

 

Gerelateerd nieuws