Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour
5

Deze week: Hoofdklasse naar climax

Made in Denmark zonder Nederlanders ... Challenge Tour opnieuw naar Tsjechië ... Van Dam weer in actie ... Kruisfinales...

 

Europese Tour

Toernooi: Made In Denmark presented by Freja

Data: 23 mei – 26 mei

Baan: Himmerland Golf & Spa Resort (Den)

Lengte: 6.292 meter Par: 71

Prijzengeld: € 3.000.000

Mooie namen: Lee Westwood, Thorbjorn Olesen, Thongchai Jaidee, Matt Wallace, Thomas Pieters, Andy Sullivan, Thomas Detry

Nederlanders: Geen

Winnaar in 2018: Matt Wallace

Laatste winnaars: 2018 - Matt Wallace (Eng) 2017 – Julian Suri (VS), 2016 – Thomas Pieters (Bel), 2015 – David Horsey (Eng), 2014 – Mark Warren (Sch)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.30-13.30 uur en van 15.30-18.30 uur. Zaterdag en zondag van 12.30-17.00 uur.

Bijzonderheden: Géén Joost Luiten dus op de startlijst, waarmee het aantal deelnemende landgenoten terugliep tot nul. Luiten kreeg via zijn management een invite voor The Memorial van volgende week (waardoor hij dus ook niet zal starten in The Belgian Knockout) en kiest er logischerwijs voor niet op en neer te vliegen naar Denemarken voor het Made in Denmark. Het toernooi is na een uitstapje van een jaar terug op Himmerland en dat is voor bijvoorbeeld Thomas Pieters goed nieuws: de Belg won daar 2016.

En dan nog dit (I): het Made in Denmark is een van de toernooien die als gevolg van de Amerikaanse schemawijzigingen zijn datum in moest leveren. Traditioneel deden de spelers Denemarken pas eind augustus aan, maar op 'hun' datum zit nu het BMW PGA Championship.

En dan nog dit (II): E-sports (computerspelletjes spelen dus...) worden steeds belangrijker gevonden in tal van takken van sport om (vooral) de jeugd bij de sport te betrekken. Deze week vindt de eerste editie van het European eTour Championship plaats tijdens Made in Denmark. Acht spelers strijden in een wereldwijd door 15 miljoen mensen gespeeld computerspel een knock-out wedstrijd om een hoofdprijs van vijfduizend dollar.

Live leaderboard vanaf donderdag

 

Challenge Tour

Toernooi: D+D Real Czech Challenge

Data: 23 mei – 26 mei

Baan: Kaskada Golf Resort

Lengte: 6.449 meter Par: 71

Prijzengeld: € 200.000

Nederlanders: Daan Huizing, Darius van Driel, Max Albertus, Wil Besseling, Reinier Saxton

Winnaar in 2018: Minkyu Kim

Laatste winnaars: 2018 - Minkyu Kim (Kor), 2017 - Julian Suri (VS), 2016 - Damien Perrier (Fra), 2015 - Jens Fahrbring (Zwe), 2014 - Thomas Linard (Fra)

Televisie: Niets

Bijzonderheden: Vijf Nederlanders maar liefst aan de start in Tsjechie, met Max Albertus als meest opvallende naam. De speler van de Pro Golf Tour mocht van de organisatie een invite in ontvangst nemen.

En dan nog dit: de Koreaan Minkyu Kim die vorig jaar het toernooi won, deed dat op de leeftijd van 17 jaar en 64 dagen en was daarmee de jongste winnaar van een evenement dat door de Europese Tour georganiseerd wordt ooit.

Live leaderboard vanaf donderdag

 

PGA Tour

Toernooi: Charles Schwab Challenge

Data: 23 mei – 26 mei

Baan: Colonial CC

Lengte: 6.587 meter Par: 70

Prijzengeld: $ 7.300.000

Mooie namen: Paul Casey, Rickie Fowler, Francesco Molinari, Jordan Spieth, Jon Rahm

Nederlanders: Geen

Winnaar in 2018: Justin Rose

Laatste winnaars: 2018 - Justin Rose (Eng) 2017 – Kevin Kisner (VS), 2016 – Jordan Spieth (VS), 2015 – Chris Kirk (VS), 2014 – Adam Scott (Aus)

Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 22.00-01.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-00.00 uur.

Bijzonderheden: De winnaar van vorig jaar schreef zich vorig jaar in voor deze wedstrijd als 'een moetje' om aan zijn benodigde aantal toernooien te komen die hij de vier jaar daarvoor niet had gespeeld. De even onverwachtte als terechte overwinning van Rose - hij hield 's werelds nummer 1 Brooks Koepka net achter zich - zorgt er nu voor dat hij de tweede speler kan worden die het toernooi in twee opeenvolgende jaren op zijn naam schreef. Elk jaar krijgt een speler die kans, maar tot op heden slaagde alleen Ben Hogan daar in, in 1946 en 1947 én in 1952 en 1953.

Live leaderboard 

 

LPGA

Toernooi: Pure Silk Championship presented by Visit

Data: 23 mei – 26 mei

Baan: Kingsmill Resort

Lengte: 5.803 meter Par: 71

Prijzengeld: $ 1.300.000

Nederlanders: Anne van Dam

Winnaar in 2018: Ariya Jutanugarn

Laatste winnaars: 2018 - Ariya Jutanugarn (Tha) 2017 – Lexi Thompson (VS), 2016 – Ariya Jutanugarn (Tha), 2015 – Minjee Lee (Aus), 2014 – Lizette Salas (VS)

Televisie: Niets

Bijzonderheden: Na een korte onderbreking gaat de LPGA weer verder met het Pure Silk Championship met in het veld natuurlijk ook Anne van Dam. De Nederlandse nummer 1 stond tot nu toe zes keer aan de start op de LPGA en haalde daarin vier keer de cut met een 28ste plaats in de KIA Classic als beste resultaat. Bij haar laatste start begin mei stond ze na de eerste ronde van het LPGA Mediheal Championship voor het eerst aan de leiding van een wedstrijd op het circuit.

Live scoring

 

Pro Golf Tour

De volgende wedstrijd van de Pro Golf Tour begint op 2 juni.

Website Pro Golf Tour

 

Alps Tour

Op de GC La Pinetina in het noorden van Italie wordt deze week van 22 tot en met 24 mei het Memorial Giorgio Bordoni gespeeld. Over drie rondes spelen onder meer Lars van Meijel, Vince van veen, Pierre Verlaar, Peter Melching en Mike Toorop om een prijzenpot van veertigduizend euro.

Website AlpsTour

 

Symetra Tour

Het zijn drukke tijden voor Dewi Weber. Elke week staat er wel een toernooi op de rol en vooralsnog verschijnt de naam van de Nederlandse op nagenoeg elke inschrijflijst. Zo ook op die van deze week: het Zimmer Biomet Championship dat van 23 tot en met 26 mei wordt gespeeld in Auburn, Alabama.

Website Symetra Tour

 

Asian Tour

De Asian Tour heeft zoals gebruikelijk veel gaten in het schema in deze tijd van het jaar. Pas op 20 juni staat de volgende wedstrijd op de rol.

Website Asian Tour

 

NGF Hoofdklasse

Op de baan van De Stippelberg wordt dit weekend gestreden om de opvolging van Houtrak en Noordwijk als landskampioen. Na een spannende competitie gaat het op de Brabantse baan in de kruisfinales bij heren tussen titelverdediger Houtrak en Goyer en het verrassende Rosendaelsche en Noordwijk, terwijl bij de dames de wedstrijden tussen Eindhoven en Noordwijk en Houtrak versus de Noord Nederlandse uit gaan maken wie de landskampioen wordt.

Website NGF Competitie

 

Amateurs

Deze week staat het Frans Amateur op het programma. Nederland is op Chantilly in het noorden van Frankrijk vertegenwoordigd door maar liefst zes spelers. Van 24 tot en met 26 mei spelen Nordin van Tilburg, Jerry Ji, Mats Markovits, Koen Kouwenaar, Stan Kraai en Rodi Vlasveld om de Murat Cup.

Website Franse Golfederatie

Gerelateerd nieuws