Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
5

Deze Week: Gelukkig Nieuwjaar

Start nieuwe seizoen van de Europese Tour ... Van Dam wil goed slot golfjaar 2108 ... Daan en Joost in World Cup ... Tiger, Phil en de miljoenen

Europese Tour

Toernooi: Honma Hong Kong Open
Data: 22 - 25 november 2018
Baan: Hong Kong Golfclub, Fanling, Hong Kong
Lengte: 6.128 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 2.000.000
Mooie namen: Tommy Fleetwood, Sergio Garcia, Patrick Reed, Rafa Cabrera Bello, Matthew Fitzpatrick, Miguel Angel Jiménez, Lucas Bjerregaard
Nederlanders: Johannes Veerman
Winnaar in 2017: Wade Ormsby (Aus)
Laatste vijf winnaars: 2017 - Wade Ormsby (Aus), 2016 - Sam Brazel (Aus), 2015 - Justin Rose (Eng), 2014 (okt) - Scott Hend (Aus), 2014 (dec) - Miguel Angel Jiménez (Spa)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 3.30-5.30 uur en van 6.30-9.30 uur. Zaterdag van 5.30-10.00 uur. Zondag van 5.00-9.30 uur
Bijzonderheden: Vier dagen na het Tour Championship in Dubai start het seizoen 2019 van de Europese Tour. Nog voor de Kerst worden er vijf toernooien gespeeld die meetellen voor de Order of Merit.
Het Hong Kong Open staat sinds 2002 op de kalender van de Europese Tour, maar de historie gaat veel verder terug. Al in 1959 werd de eerste editie gespeeld en daarmee is het 't oudste Open van Azië.
Hoewel het prijzengeld in de categorie van - bijvoorbeeld - het KLM Open valt, is het veld aanzienlijk beter. De nieuwe hoofdsponsor heeft de beurs getrokken om een paar grote spelers naar de voormalige Britse kroonkolonie te halen.
Geen Joost Luiten in het veld, maar wel de Amerikaanse Nederlander Johannes Veerman, die vorig jaar in zijn eerste optreden met +7 ruimschoots de cut miste.
Veerman staat nu 41ste op de Order of Merit van de Aziatische Tour. Omdat het Hong Kong Open ook deel uitmaakt van dit circuit mag hij op de klassieke parkbaan aan de start verschijnen.
Een van de mannen die iets speciaals hebben met dit toernooi, is Miguel Angel Jiménez. De bijna 54-jarige Spanjaard verdient tegenwoordig een goed belegde boterham op de Amerikaanse Senior Tour maar hij komt graag naar Hong Kong, niet in het minst omdat hij daar al vier keer won.
De baan van de voormalige Royal Hong Kong Golfclub is bepaald niet lang, maar je moet er wel heel precies zijn - ook vanaf de tee omdat er nogal wat doglegs zijn. De greens zijn ook nog eens heel tricky.
En dan nog dit (I): Omdat de grondprijzen in Hong Kong de pan uit rijzen, is de toekomst van de 27-holes baan onzeker. De discussie is fel en het allerminst zeker dat er tot in lengte van dagen op deze historische course een Open kan worden georganiseerd.
Er zijn gelukkig wel alternatieven in Hong Kong, al zijn andere banen niet zo goed als het pareltje in Fanling.
En dan nog dit (II): Na maanden afwezig te zijn geweest vanwege een ooroperatie maakt Victor Dubuisson zijn rentree op het hoogste niveau.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Toernooi: ISPS Handa Melbourne World Cup of Golf
Data: 22 - 25 november 2018
Baan: The Metropolitan Club, Melbourne, Victoria (Aus)
Lengte: 6.682 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 7.000.000
Spelvorm: dag 1 en 3 Fourball-Betterball. Dag 2 en 4 Foursomes
Mooie namen: Australië (Marc Leishman en Cameron Smith), Denemarken (Søren Kjeldsen en Thorbjørn Olesen), Amerika (Matt Kuchar en Kyle Stanley), België (Thomas & Thomas), Zuid-Korea (Byeong Hun An en Si Woo Kim), Engeland (Ian Poulter en Tyrrell Hatton)
Nederland: Joost Luiten en Daan Huizing
Winnaar in 2016: Denemarken (Søren Kjeldsen en Thorbjørn Olesen)
Laatste vijf winnaars: 2016 - Denemarken, 2013 - Australië, 2011 - Amerika, 2009 - Italië, 2008 - Zweden
Televisie: Live op Ziggo Sport Extra. Alle dagen van 2.00-7.00 uur
Bijzonderheden: De golfwereld heeft een haat-liefde met dit kampioenschap, dat jaren een hoogtepunt van het seizoen was.
Maar omdat de internationale kalender steeds voller is geworden, moest het uit 1953 stammende kampioenschap (ooit begonnen als Canada Cup) vaak wijken.
Gelukkig lijkt het nu mogelijk om de World Cup om het jaar te spelen.
In 2016 wonnen de Denen op Kingston Heath en het is mooi dat Kjeldsen en Olesen naar Australië terugkomen om hun titel te verdedigen.
De Denen wonnen met -20 en hadden vier slagen voorsprong op Frankrijk, China en Amerika.
In 2016 werd Oranje (Joost Luiten en Darius van Driel) gedeeld zeventiende. Dat was zeker niet de beste Nederlandse prestatie in dit kampioenschap. In 2011 werden Joost Luiten en Robert-Jan Derksen namelijk vierde. Derksen en Maarten Lafeber eindigden ook een paar keer in de top-10.
Huizing en Luiten spelen donderdag samen met de Italianen Andrea Pavan en Renato Paratore. Vanaf ronde 2 gaan de mannen volgens de volgorde van de ranglijst de baan in.
En dan nog dit: The Metropolitan Club is een geweldige baan met harde fairways geflankeerd door tal van bomen, strategisch geplaatste bunkers en snelle greens. De baan is ontworpen door Alistair Mackenzie, die onder ook Augusta National en Royal Melbourne tekende.
Vanaf donderdag 1.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Ladies European Tour

Het seizoen 2018 wordt deze week voortgezet en besloten met het Andalucia Costa del Sol Open de España. De La Quinta Golfclub is van 22 - 25 november de gastheer.
Anne van Dam, sinds kort in het bezit van een startbewijs van de LPGA Tour, reist deze week naar het zuiden van Spanje af. Ze staat nu - heel knap - vierde op de Order of Merit.
Meer informatie via website Ladies European Tour


The Match

Op vrijdag 23 november spelen Tiger Woods en Phil Mickelson in Las Vegas een match met negen miljoen dollar (winner takes all) als inzet.
Gastheer is de Shadow Creek Golfclub, die ooit voor meer dan veertig miljoen dollar werd aangelegd.
In de VS en Canada moeten kijkers ruim negentien dollar neertellen om naar het duel te kijken, maar in ons land is Ziggo Sport er in geslaagd om de prijs op 'nul' te houden. Abonnees kunnen vrijdag van 20.00 tot ongeveer 2.00 uur kijken wie de beste is in dit 'evenement'. Het eerste uur is gereserveerd voor een pre-game show.


PGA Tour

Het seizoen 2019 wordt van 3 - 6 januari voortgezet met het Tournament of Champions. Op Maui komen spelers aan de start die in het vorige seizoen minimaal één wedstrijd van de PGA Tour wonnen.
Als 'tussendoortje' is er van 29 november tot en met 2 december op de Bahama's de Hero World Challenge, het privétoernooi van Tiger Woods.
Volledige kalender PGA Tour

 

Gerelateerd nieuws