Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Koen Suyk
Tour
7

Deze week: Allemaal naar Rinkven

Een mooie kans om vier landgenoten te zien … ook matchplay in Andalusië … US Tour naar Texas … Topjunioren op Noord Nederlandse

Europese Tour

Toernooi: Belgian Knockout
Data: 17 – 20 mei 2018
Baan: Rinkven International Golfclub, Schilde (Bel)
Lengte: 6.331 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 1.000.000
Mooie namen: Thomas Pieters, Joost Luiten, Chris Wood, Brandon Stone, Robert Karlsson, Nicolas Colsaerts en Michael Lorenzo-Vera
Nederlanders: Joost Luiten, Reinier Saxton, Daan Huizing en Maarten Lafeber
Winnaar in 2017: Geen
Laatste winnaars: 2000 – Lee Westwood, 1999 – Robert Karlsson (Zwe), 1998 – Lee Westwood (Eng), 1994 – Nick Faldo, 1993 – Darren Clarke (N-I)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-13.00 uur en van 15.00-18.00 uur. Zaterdag van 13.00-17.30 uur. Zondag van 12.30-17.30 uur.
Bijzonderheden: Na bijna achttien jaar doet de Europese Tour België weer aan. En dat met dank aan Thomas Pieters die met zijn bedrijf Thomas Pieters Productions de Belgian Knockout gaat organiseren.
Dat gebeurt niet op traditionele parels als Royal Zoute of Royal Waterloo, maar op een parkbaan die even boven Antwerpen ligt: Rinkven.
De course bestaat uit 36 holes, ontworpen door Baron Paul Rolin en die een paar jaar geleden nog verder werd ge-upgrade door Martin Hawtree. Voor de Belgian Knockout wordt een zogenaamde composite course gebruikt, bestaande uit holes van de Noord- en Zuid-Baan.
De naam van het toernooi zegt het al: er wordt matchplay gespeeld. Maar dan wel net anders dan – bijvoorbeeld – in het WK Matchplay.
In de eerste plaats spelen alle deelnemers op donderdag en vrijdag in totaal 36 holes strokeplay. De beste 64 plaatsen zich voor het weekeinde.
Zij worden verdeeld over twee groepen van 32. In matches over negen holes wordt beslist wie verder gaat – en wie niet.
De formule die wordt gehanteerd: medal matchplay. Dat houdt in dat de speler met de laagste score over negen holes zijn opponent elimineert. Golfers met een goed geheugen weten dat er ooit ook tijdens de roemruchte Dunhill Cup op St Andrews medal matchplay werd gespeeld.
De kwartfinales, de halve finales en de finale vinden op zondag plaats.
Rinkven was in 2007 gastheer van een wedstrijd van de Challenge Tour, de Telenet Trophy. 
Lee Slattery won elf jaar geleden met 21 onder par, vier slagen beter dan de rest van het veld. 
Beste Nederlanders? Taco Remkes en Floris de Vries. Zij werden respectievelijk 41ste en 48ste.
Joost Luiten had ten tijde van de Telenet Trophy al twee keer gewonnen op de Challenge Tour, maar hier miste hij met 77-71 de cut.
Luiten deed voor het kampioenschap in 2007 mee aan twee andere 72-holes toernooien op Rinkven.
In augustus 2005 was de Bleiswijker van de partij in het EK voor amateurs en met een score van 284 (-4) werd hij op vier slagen van de Noor Marius Thorp vierde - samen met ene Rory McIroy, die in het eindklassement als McIllroy werd vermeld.
Vier jaar later speelde Luiten op Rinkven het Omnium van België, een wedstrijd van de Alps Tour. Dat was in de periode dat hij op de weg terug was na een polsoperatie en wedstrijdritme op moest doen..
Luiten werd met -15 tweede, op een slag van de Fransman Benjamin Hebert, die eerder dit jaar negende werd in het door Joost Luiten gewonnen Oman Open.
En dan nog dit: Thomas Pieters had hoop op deelname van een aantal spelers uit de top-50 van de wereldranglijst, maar dat is helaas niet het geval. De Belg is met een zestigste plaats zelf de hoogst gerankte deelnemer. Dat heeft alles te maken met een toch wel ongunstige datum: een week na The Players en een week voor het BMW PGA Championship.
En dan ook nog dit: Je kunt nog steeds kaarten bestellen voor de Belgian Knockout.
Vanaf donderdag 8.30 uur Live Scoring via website Europese Tour


US Tour

Toernooi: AT&T Byron Nelson Classic
Data: 17 – 20 mei 2018
Baan: Trinity Forest Golf Club, Dallas, Texas (VS)
Par: 71
Lengte: 6.748 meter
Prijzengeld: $ 7.700.000
Mooie namen: Jordan Spieth, Sergio Garcia, Hideki Matsuyama, Adam Scott, Mark Leishman, Billy Horschel, Jimmy Walker en Braden Grace
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2017: Billy Horschel (VS)
Laatste vijf jaar: 2017 – Billy Horschel (VS), 2016 – Sergio Garcia (Spa), 2015 – Steven Bowditch (Aus), 2014 – Brendon Todd (VS), 2013 – Sangmoon Bae (Z-K)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 22.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur
Bijzonderheden: Al in 1944 zag deze wedstrijd van de Amerikaanse Tour het levenslicht – als het Texas Victory Open. Daarna kreeg de wedstrijd steeds weer een andere naam.
Tot de toen 56-jarige Byron Nelson er zich er 1968 mee ging bemoeien. En dat was meteen nieuws in de Amerikaanse sportwereld: de Byron Nelson Classic was geboren.
Want Byron Nelson was en is – bijna twaalf jaar na zijn overlijden – een grote naam uit de historie van golf. Hij won vijf Majors en alleen The Open ontbreekt op zijn erelijst.
Nelson – die een swing had om jaloers op te worden – won in 1945 elf toernooien van de US Tour op rij. Natuurlijk was het circuit vanwege de Tweede Wereldoorlog minder sterk bezet, maar deze reeks is desondanks imponerend.
In 1963 was Nelson een paar dagen in Nederland: hij speelde op de Haagsche een over twee dagen verdeelde 18-holes match tegen Gerard de Wit in het kader van de reeks Shell’s Wonderful World of Golf – in delen te zien op Youtube (zie onder).

Trinity Forest

Dit jaar is het toernooi verhuisd naar de Trinity Forest Golf Club. Jarenlang was de vreselijk saaie TPC van het Four Seasons Resort – ook in Dallas – gastheer. Gelukkig komt aan die periode een einde.
Trinity Forest is een door Ben Crenshaw getekende linksachtige baan die – volgens de eigen website – doet denken aan klassieke courses in het noordoosten van Engeland.
En dan nog dit: De US Tour blijft ook volgende week in Texas. Op The Colonial Country Club in Fort Worth wordt de Dean & Luca Invitational gespeeld. Colonial is de smalle, korte baan die onverbrekelijk verbonden is met Ben Hogan, die andere Texaanse golflegende.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website US Tour
 


Ladies European Tour

Van 31 mei tot en met 2 juni wordt op de Evian Resort Golf Club het Jabra Ladies Open gespeeld.
Kalender seizoen 2018


Challenge Tour

Toernooi: Andalucia – Costa del Sol Matchplay 9
Data: 17 – 20 mei 2018
Baan: Valle Romano Golf, Estepona, Andalusie (Spa)
Par: 71
Lengte: 6.7201 meter
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling
Winnaar in 2017: Aaron Rai (Eng)
Laatste winnaars: 2017 –Aaron Rai (Eng)
Bijzonderheden: Niet alleen in België, maar ook in het zuiden van Spanje staat een matchplaytoernooi op het op programma en de formule lijkt aardig op die van de Belgian Knockout.
Ook op Valle Roman wordt op donderdag en vrijdag eerst 36 holes strokeplay gespeeld. De beste 64 halen de cut, maar in tegenstelling tot wat op Rinkven het geval is, kiest men in Spanje voor ‘traditioneel’ matchplay - over negen holes.
Vorig jaar ging de zege naar Aaron Rai, De Engelsman, inmiddels naar de Europese Tour gepromoveerd, won in de finale van de Ier Gavin Moynihan.
En dan nog dit: Maarten Lafeber haalde in 2017 de cut, maar hij verloor in de eerste matchplayronde met 3 en 2 van de Spanjaard Pablo Martin.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

Anne van Dam miste afgelopen week roemloos de cut in South Carolina, maar ze kriijgt meteen een kans op revanche.
In North Carolina wordt deze week, van 17 – 19 mei, de Symetra Classic gespeeld.
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring


NGF

Dit Pinksterweekeinde een klassieker op de Noord Nederlandse: het NK voor Junioren, waarin de roemruchte Trompbeker de inzet vormt.
Van 19 – 21 mei doen alle nationale talenten mee op de parkbaan in Glimmen.
Meer informatie en scoring


Hoofdklasse NGF Competitie

Nu de poulewedstrijden voorbij zijn en we allemaal nog moeten bekomen van de zeven ritten in de achtbaan van de herenpoules, kunnen we ons opmaken voor de play-offs die op zaterdag 26 en zondag 27 mei op de baan van de Lage Vuursche worden gespeeld.
Bij de dames speelt De Pan tegen de Eindhovensche en neemt Noordwijk het in de Derby der Duinen op tegen de Koninklijke Haagsche.
Noord Nederland-Houtrak en Broekpolder-Noordwijk – dat zijn de matches bij de heren.
Alle programma’s, uitslagen en standen


Pro Golf Tour

Even tijd om bij te komen. Het volgende toernooi is de – even opletten – Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten 2018 presented by Elation Travel . Dat kampioenschap wordt van 30 mei tot en met 1 juni gespeeld op de Golfclub St. Pölten en die ligt tussen Wenen en Linz.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Het is nog een weekje wachten op het volgende toernooi: het Gosser Open.
Deze Oostenrijkse ‘stop’ van de Alps Tour staat voor 24 – 26 mei op de kalender.
Meer informatie via website Alps Tour

 

Gerelateerd nieuws