Door: Martijn Paehlig Fotografie: Getty Images
Tour

België wint World Cup

Oranje eindigt als 24ste

Hoger dan een vierde plaats was Belgie nog nooit gekomen in de strijd om de World Cup, en daarvoor moest ruim een halve eeuw terug in de tijd worden gegaan ook. Op de slotdag van de World Cup in Australie lieten Thomas&Thomas er echter geen twijfel over bestaan dat de titel slechts hen toebehoorde.

Met het pubiek zwaar op de hand van Team Australia, wisten Pieters en Detry dat ze nog een keer een goede score binnen moesten brengen om de buit veilig te stellen. De vijf slagen voorsprong was comfortabel, zonder een degelijk slot zou het niet genoeg zijn.

Een vroege bogey leek de opmaat voor een bloedstollend spannende slotdag, maar de Belgen lieten zich er allerminst door van de wijs brengen. Op de par-5 vierde noteerde Team Belgium een eagle, en nog voor de turn werden nog twee birdies gemaakt waardoor de tweede negen met vertrouwen aan konden worden gevangen.

'We hoorden het publiek als Australie birdie maakte, we hoorden ze komen en ik denk dat we onszelf heel goed hebben gehouden', aldus een opgetogen Pieters, waarop Detry aanvulde: 'Dat we onze naam nu op deze beker mogen laten zetten voelt wel heel speciaal.'

Voor Detry is de zege in het teamevent de eerste zege op het hoogste niveau, Pieters - die onder meer het KLM Open won - won vaker maar schatte deze zege hoog in. 'Het voelt net zo goed als een individuele titel. Jammer dat het seizoen er nu op zit...'

De Nederlandse deelnemers aan de World Cup denken daar vast en zeker anders over. Nederland kon in Australie geen potten breken en liep vanaf de eerste dag direct achter de feiten aan. 

Dankzij een 70 op de slotdag stegen Luiten en Huizing nog iets op het leaderboard, maar de lange reis naar down-under leverde desondanks niet meer op dan een gedeeld 24ste plaats.

Voor Joost Luiten komt het seizoen daarmee ten einde, hem zien we pas bij de desert swing weer terug, terwijl Daan Huizing in Australie blijft en volgende week aan de start van het Australian PGA Championshiop verschijnt, een wedstrijd die co-sanctioned is met de Europese Tour.

Einduitslag

Gerelateerd nieuws