Uit Golfers Magazine: column distance report

De regelgevende organen zitten in hun maag met steeds verder slaande professionals, maar gelukkig worden er nog geen maatregelen genomen, want clubgolfers leveren juist afstand in.

distance report

Vorige maand viel voor de derde keer het jaarlijkse Distance Report van de R&A/USGA op de deurmat (klik hier om het te downloaden). De eerste twee edities lieten zien dat de pro's met hun driver wel steeds verder gaan slaan, maar die toename was zo bescheiden (gemiddeld 0,18 meter per jaar sinds 2003) dat voor- en tegenstanders van maatregelen tegen 'drivergeweld' alleen wat tegen elkaar mopperden.

Het nieuwe rapport lag al tussen de folders in de papierbak, tot ik zag dat 2017 een sprong van maar liefst 2,75 meter liet zien. 'Ongewoon' en 'verontrustend' werd deze trendbreuk genoemd.

Gaat de Pro V1 in de ban?

Jack Nicklaus en Tiger Woods pleiten al jaren voor een bal die 20 procent minder ver vliegt en medestanders zien in dit rapport het bewijs dat er nú actie moet worden ondernomen. Immers, banen steeds langer maken vraagt te veel ruimte en onderhoud, en is belastend voor het milieu.

En daar hebben we helaas het énige punt waar iedereen het over eens is. De PGA of America, ballenproducenten en veel tourspelers zetten namelijk volop kanttekeningen bij het rapport. Golf is een buitensport, waardoor er te veel variabelen zouden zijn; de vergevingsgezindheid van drivers zou meer invloed hebben dan de bal zelf; en het leeuwendeel van de extra meters is de schuld van de Web.com Tour. De drives vlogen hier ruim 6 meter verder dan het jaar ervoor, waardoor het gemiddelde voor het eerst boven de 275 meter kwam.

Maar in deze 'eerste divisie van de PGA Tour' wordt gespeeld op open banen met nauwelijks rough, waardoor de driver de standaardclub van de tee is. De oplossing lijkt simpel: maak de fairways smaller en je dwingt spelers om rechter te slaan, wat bijna per definitie resulteert in minder verre drives.

Het bewijs werd onlangs nog geleverd in het Valspar Championship. Op de lastige Copperhead Course van Innisbrook sloegen Tiger en zijn collega's regelmatig hybrides en ijzers van de tee, omdat het missen van de fairway niet opwoog tegen de winst van het aantal meters. Bij professioneel golf draait het om controle (lees: spin) en die krijg je niet uit de rough.

Jimmy Walker, winnaar van het PGA Championship in 2016, voegt hieraan toe dat het 'fout is om golf voor de massa te veranderen, alleen omdat een klein deel het spel op een ander niveau speelt'.

Dat pro's en amateurs met dezelfde regels en hetzelfde equipment spelen, is een van de charmes van golf en de regelgevende organen willen dit principe niet loslaten. Prima, maar als ik óók 20 procent van mijn afstand moet inleveren, blijft er maar verdomd weinig over.

Sterker nog, in het rapport is ook te lezen dat de gemiddelde amateurgolfer in de UK zijn drive de afgelopen twaalf jaar juist 8 meter mínder ver is gaan slaan. Geen idee of dit komt door de vergrijzing van de golfsport of door zompige fairways als gevolg van de klimaatveranderingen, maar amateurs hebben duidelijk geen last van te ver vliegende ballen – ik spreek uit ervaring.

De bazen in golf beseffen terdege hoe gevoelig het inperken van de bal of ander equipment ligt, en pleiten vooralsnog alleen voor 'nader onderzoek' en gesprekken met de industrie. Ik ben nu al benieuwd naar het rapport over 2018.

(Deze column van Foeke Collet verscheen eerder in Golfers Magazine 4)