Door: Foeke Collet
Equipment

Ping Blueprint forged blades

Ping mag dan bekend staan om zijn vergevingsgezinde, gegoten game-improvers, ze kunnen ook gesmede blades voor topgolfers maken.

 

 

'Het maakt onze tourspelers niet uit of een ijzer gesmeed of gegoten is', zegt Paul Wood, hoofd engineering bij Ping. 'Onze insteek was het beste ijzer maken voor de beste spelers ter wereld en dat leidde uiteindelijk tot een forged design, maar we hadden 'm niet gesmeed als we een stap terug hadden moeten doen.'

De designers begonnen dus niet met de methode waarop de Blueprint ijzers gemaakt zouden worden, maar focusten op de vorm die tourspelers graag bij een ijzer zien.

Het resultaat is het meest compacte ijzer dat Ping ooit maakte, met een smalle zool en nauwelijks offset. Eigenschappen die helpen om de bal te kunnen manoeuvreren.

 

Normaal gesproken proberen ontwerpers een golfclub stabieler te maken, maar bij de Blueprint werd het traagheidsmoment (MOI) rond de hosel juist verlaagd. Er is dus minder kracht nodig om het clubhoofd te laten kantelen, wat topspelers helpt om de bal met een fade, draw, hoog of juist laag te slaan.

'De prestaties, de looks, het gevoel... de Blueprint is het complete pakket voor de topspeler', aldus Ping CEO John K. Soheim. 'Het is een echt shotmakers iron, gemaakt met precisie voor precisie.'

 

De theorie 'aim small, miss small' werd bevestigd in de vele test. Zeer goede golfers kregen de bal met het zeer compacte clubhoofd dichter bij het doel.

Tony Finau en Louis Oosthuizen stopten de muscle-backs direct in de tas toen eind vorig jaar de prototypes klaar waren. Finau: 'Ze voelen heerlijk, zien er geweldig uit en ik kan er elke bal mee slaan. Ze geven me totale controle.'

 

De Blueprint ijzers zijn gesmeed van sterk 8620 koolstofstaal, met een schroef van wolfraam in de teen om te helpen bij de gewichtsverdeling.

Het clubhoofd wordt in vier stappen gesmeed, met minimale toleranties. In totaal bestaat het productieproces uit meer dan vijftig stappen, waaronder het machinaal frezen van het clubhoofd en de groeven, die vervolgens stuk voor stuk worden gecontroleerd.

 

Door het muscle-back design zit er veel massa achter de sweetspot, wat zorgt voor een aangenaam gevoel en geluid.

'Ik krijg enorm veel feedback en ze glijden moeiteloos door de grond, ongeacht de ligging', zegt Oosthuizen. 'Ik heb nog nooit met zo'n ijzer gespeeld.'

Prijs (per ijzer): € 260,-

www.ping.com

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws