Door: Foeke Collet
Equipment

Mizuno ST190 drivers: nog minder spin

Combineer hoge balsnelheid met lage spin en je krijgt gegarandeerd meer lengte. Dat is de tactiek van Mizuno bij de ST190 en ST190G drivers.

 

Mizuno is beroemd om zijn gesmede ijzers, maar de Japanse producent is in zijn meer dan honderdjarige bestaan ook op het gebied van drivers baanbrekend geweest met het gebruik van bijvoorbeeld titanium (Ti100), composiet (MP-001) en schuifgewichten (MP-600).

Om de balsnelheid en lengte te maximaliseren combineren de nieuwe ST190 en ST190G drivers een gesmeed titanium clubblad, een geribbelde zool die bij impact mee veert en zeer lage spin. Het bekende Mizuno-blauw heeft plaatsgemaakt klassiek zwart.

 

De ST190 (links) biedt mid tot lage spin en maximale stabiliteit als de sweetspot wordt gemist dankzij een gewicht van zes gram achterin de zool. De ST190G genereert nog minder spin en dankzij twee zoolsleuven met schuifgewichten kunnen balsnelheid, spin en stabiliteit zelf nog verder worden aangepast.

Testen met tourspelers lieten zien dat de beste resultaten (lage spin, meer balsnelheid en maximale lengte) voor een vlakkere swing werden bereikt met de ST190G, terwijl de ST190G optimaal zijn werk doet met een meer neerwaartse invalshoek.

 

Het Forged SP700 Ti clubblad is meer dan tien procent sterker dan het voorheen gebruikte 6-4 titanium en de zeer dichte structuur bood meer mogelijkheden om te werken met verschillende diktes en zo de prestaties over een groter oppervlak te verbeteren.

De kroon van koolstoffiber weegt slechts twaalf gram, waardoor zeven gram elders kon worden geplaatst om de balsnelheid te verhogen en de spin te verlagen.

De voorste ribbel van de 'Wave' zoolplaat is dieper gemaakt, waardoor het trampoline-effect (COR) over een groter deel van het clubblad wordt vergroot en de bal dus met hogere snelheid vertrekt – ook als je de sweetspot mist.

 

 

Mizuno deed ook uitgebreid onderzoek naar vibraties en geluidsgolven en plaatste ribben in het clubhoofd om een meer solide impactgeluid te krijgen.

 

Naast de drivers introduceert Mizuno ook ST190 fairwaywoods geïntroduceerd. Ook deze hebben een koolstof kroon en een geribbelde zool, terwijl het clubblad wat groter is gemaakt om de flexibiliteit en dus balsnelheid te verhogen.

De houten-3 en 5 hebben een vaste hosel, maar er is ook een aanpasbare Tour S houten-3 met een lagere balvlucht, waarvan de loft kan worden aangepast van 13º tot 17º.

 

'Het diepere clubblad van de ST190 fungeert meer als dat van een driver wat resulteert in meer balsnelheid', zegt hoofdontwerper Kei Tsjui. 'Maar het is niet alleen nuttig van de tee.'

'Normaal gesproken komt de sweetspot hoger op het clubblad te liggen (wat niet ideaal is van het gras, red.) en krijg je meer backspin, maar door de lichte kroon en de Wave zoolplaat hebben we hoge balsnelheden weten te combineren met een efficiënte balvlucht.'

De ST190 en ST190G liggen vanaf februari in de winkel.

Prijs: € 499,- (ST190G), € 449,- (ST190), € 359,- (fairway aanpasbaar), € 319,- (fairway)

golf.mizunoeurope.com

 

Gerelateerd nieuws