Door: Foeke Collet
Equipment
3

Mizuno JPX919 Hot Metal Pro irons: snel maar compact

Mizuno breidt de lijn JPX919 ijzers uit met de Hot Metal Pro, een compact afstandsijzer voor de betere golfer.

 

 

De vorig jaar geïntroduceerde JPX919 Tour, Forged en Hot Metal ijzers zijn allemaal gemaakt van verschillende soorten staal, waardoor ze optimaal presteren voor verschillende swingtypes. Toch denkt Mizuno dat er nog ruimte is voor een vierde ijzer in deze lijn.

Aanleiding was de hoge balsnelheid die werd bereikt met de Hot Metal, een eigenschap die deze gegoten club tot het best verkopende Mizuno ijzer aller tijden maakte. Betere spelers willen ook meer lengte, redeneerde de Japanse clubmaker, maar dan wel 'verstopt' in een compacter clubhoofd. Voila, de Hot Metal Pro.

 

Het geheime wapen is een zeer sterk metaal. Dankzij dit Chromoly 4140M kan het clubblad van verschillende diktes worden gemaakt, wat de balsnelheid over een groter gebied verhoogt. En omdat de face-cup uit één stuk is gemaakt, hou je volgens Mizuno nog volop feedback.

Net als bij de rest van de JPX919 lijn is het 'stabiliteitsframe' aan de kant van de hiel open, wat de stabiliteit van het ijzer vergroot en daarnaast zorgt voor een hoge vertrekhoek en balvlucht. Dat laatste is een belangrijke eigenschap om je approaches op de green te houden.

 

'We bereiken de extra lengte niet door 'lage kogels', maar door een hoge balvlucht met een goede landingshoek, waardoor je de bal op de green kunt houden', zei hoofdontwerper Chris Voshall over de orginele Hot Metal, en hetzelfde geldt voor de Pro-versie.

Daarnaast zijn de interne 'ribbels' aangepast, wat zorgt voor een beter gevoel en geluid bij impact, en is gekozen voor een duurzame 'Pearl Brush' finish die minder glimt in de zon.

 

Dit alles is nu dus verpakt in een kleiner profiel. De Hot Metal Pro (links) heeft een kleiner clubhoofd, een dunnere toplijn en zool, en minder offset dan de originele Hot Metal game-improver (rechts).

Het is een zogenoemde progressieve set, waarbij de lange ijzers groter zijn voor extra vergevingsgezindheid en de korte ijzers compacter voor meer controle. Deze overgang is redelijk fors.

De bijpassende gap-, sand- en lobwedge zijn van zachter X30 staal en hebben zeer precies gefreesde groeven en clubbladen om rond de green maximale spin en controle te bieden.

 

'Je ziet steeds meer betere spelers die voor afstandsijzers kiezen', zegt Voshall. 'We waren zeer verrast dat de balsnelheid en stabiliteit bijna hetzelfde bleven als bij de standaardversie, toen we het formaat en de offset hadden aangepast.'

Prijs (per ijzer): € 155,-

golf.mizunoeurope.com

 

Golfers Magazine zegt: 'Ook betere spelers willen meer lengte, redeneert de Japanse clubmaker, maar dan wel 'verstopt' in een compacter pakketje. Een logische redenering, ware het niet dat de 'normale' JPX919 Hot Metal al een van de fraaiste afstandsijzers op de markt is, met voor een game-improverzeer bescheiden afmetingen.'

'De Pro-versie heeft tien procent minder offset en het profiel is net wat kleiner, maar je moet goed kijken om de verschillen te zien. Ook qua prestaties zijn de ijzers bijna identiek, wat positief is want de Hot Metal is niet voor niets Mizuno's best verkopende ijzer ooit. De bal vliegt hoog en ver, de afstanden zijn consistent en ondanks het compactere formaat merkten we geen verschil in vergevingsgezindheid.'

'De Pro voelt en klinkt misschien net iets meer solide, maar nogmaals: het zijn minimale verschillen. De keuze tussen de twee ijzers is dus vooral een kwestie van visuele voorkeur. Welke vind je het mooist achter de bal staan of geeft je het meeste vertrouwen? En als je nog steeds niet kunt kiezen, kun je ze ook nog combineren, want de de lofts zijn identiek.'

 

Gerelateerd nieuws