Door: Foeke Collet
Equipment

Getest: Titleist AP3 ijzers

Titleist bracht dit seizoen maar liefst zes ijzers op de markt, maar de AP3 was zonder twijfel de publiekstrekker. Die moesten we dus testen.

 

De AP3 combineert de afstand en vergevingsgezindheid van de AP1 game-improver met het uiterlijk en gevoel van het AP2 playersijzer. De midsize ijzers hebben een gedeeltelijk holle constructie met een dun clubblad in een L-vorm, waarvan de leading-edge in de zool doorloopt om de balsnelheid en spin te optimaliseren. Dit resulteert in een hoge, verre balvlucht.

 

De lange ijzers (3-7) hebben een roestvrijstalen body met gewichten van wolfraam in de hiel en teen om de stabiliteit en vergevingsgezindheid te verbeteren. Gemiddeld zit er 84,9 gram van dit dure metaal in een clubhoofd, wat meer dan een derde van het totaalgewicht is. De clubbladinsert is van zeer sterk en dun staal.

De korte ijzers (9-8) hebben hetzelfde chassis, maar hier is ook de clubbladinsert van roestvrij staal. De drie beschikbare wedges hebben een solide body en clubblad.

Net als bij de andere ijzers van de 718 lijn is de leading edge ronder gemaakt, waardoor het clubhoofd zich minder snel ingraaft.

 

Je kunt (zonder bijbetalen) kiezen uit verschillende high-end shafts, waaronder drie True Temper AMT exemplaren (Ascending Mass Technology), die lichter zijn in de lange ijzers (om de bal de lucht in te krijgen) en zwaarder in de korte (voor maximale controle).

Prijs (per club): € 185,- (staal), € 199,- (graphite)

www.titleist.com

 

Golfers Magazine zegt:'De AP1 is door de jaren heen gegroeid, terwijl de AP2 hetzelfde formaat bleef, waardoor er ruimte ontstond voor de AP3. En wat ons betreft heeft de nieuweling de ideale vormen: een midsize formaat, met een bescheiden toplijn, robuuste zool en alleen bij de mid- en lange ijzers enige offset.'

'Hier wordt elke mid- tot lage handicapper blij van. En de omschrijving 'players distance iron' is ook niet overdreven, want we wonnen bijna een club in vergelijking met onze oude ijzers. Die winst is overigens relatief, want de lofts van de AP3 zijn sterk voor een players-ijzer (31º voor een ijzer-7). Maar dat is geen probleem omdat ze makkelijk slaan en de balvlucht hoog genoeg is om de bal ook met minder spin op de green te houden.'

'Hiervoor is het trouwens wel essentieel dat je je laat fitten voor een shaft die bij jouw swing past, want deze maakt een wereld van verschil. De lange ijzers klinken wat holler dan de korte, maar het gevoel, de balvlucht en de gapping blijven consistent.'

'Steeds meer producenten ontdekken hoe je afstand en stabiliteit combineert in een compact clubhoofd, en Titleist weet dit te realiseren zonder in te leveren op het belangrijkste eigenschap van een ijzer: consistentie. Dat is knap.'