Door: Redactie Golfersmagazine
Equipment
4

De perfecte set: ballen

Je equipment moet helpen om een betere golfer te worden, maar welke clubs verbeteren je sterke punten en verbloemen je zwakke? Wij helpen je in deze serie met de belangrijkste vragen. In deel 7 de bal.

 

Bal

 

27. Meer afstand of meer gevoel?

Traditioneel gezien zijn golfballen een compromis tussen lengte en gevoel. Hoe harder een bal is, des te verder zal hij vliegen, maar je hebt dan wel minder gevoel en spin rond de green. En een echt zachte bal die veel spin genereert, presteert geweldig bij het korte spel, maar zal van de tee wat minder lang zijn.

Om te ontdekken welke bal voor jou het best werkt, moet je weten waar je het meeste hulp nodig hebt. Normaal gesproken biedt een 2-piecebal meer afstand, terwijl 3-, 4-, en zelfs 5-pieceballen ontworpen zijn om optimaal gevoel en spin te bieden, zonder dat je veel afstand inlevert.

 

 

2-piecebal

Wat is het? Meestal hebben ze een solide kern – die bij impact maximale snelheid genereert – met daaromheen een stevige, duurzame cover. Ze spinnen vaak minder en hebben een harder gevoel dan ballen met meer lagen.

Hoe helpt het? Het stevigere gevoel geeft meer afstand, wat dus ideaal is als elke extra meter voor jou is meegenomen. Dit geldt vooral als je niet veel swingsnelheid hebt of een hogere handicapper bent, want dan heb je minder last dat je bij het korte spel inlevert op gevoel en spin. Ze zijn ook veel goedkoper dan meerlaagse ballen. Een 2-piecebal is een goede optie als afstand het belangrijkst is, je in de winter speelt of je golfbudget beperkt is.

3-, 4- en 5-piece

Wat is het? Elke producent gebruikt zijn eigen combinatie van lagen en materialen. De extra lagen bieden de mogelijkheid om een bal zachter te laten voelen en meer te laten spinnen. In principe geldt: hoe meer lagen je hebt, hoe minder compromissen je hoeft te sluiten met betrekking tot de prestaties bij het lange en korte spel.

Hoe helpt het? In vergelijking met een 2-piecebal verlies je maar relatief weinig afstand, terwijl je voor het korte spel heel veel spin, controle en gevoel terug krijgt. Hier profiteren de meeste goede tot redelijke golfers van. Er zijn talloze verschillende opties wat betreft cover en compressie. Meerlaagse ballen bieden zonder twijfel de beste allround prestaties, maar hier betaal je wel voor.

 

28. Welk covermateriaal moet ik hebben?

De buitenlaag van een bal heeft invloed op het gevoel en de prestaties.

 

Urethaan: Dit materiaal wordt meestal gebruikt bij de topballen op de tour. Het is de zachtste cover die beschikbaar is, wat spin bevordert en een zacht gevoel geeft. Het nadeel is dat het minder duurzaam is dan ionomeer. Betere spelers hebben voordeel bij het gevoel en de extra spin, maar je betaalt wel meer.

Ionomeer: Dit is een speciaal type plastic dat heel duurzaam en veerkrachtig is. Surlyn is voor golfballen de bekendste en meest gebruikte. Deze covers spinnen minder dan die van urethaan, maar voor mid- en hogere handicappers kan dit zelfs een voordeel zijn, omdat je ballen rechter vliegen. Ook is het meestal goedkoper.

 

 

29. Welke compressie past bij mijn swing?

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over compressie van golfballen, maar het is niet altijd duidelijk wat dit precies voor impact heeft op de prestaties. Compressie heeft invloed op gevoel, balsnelheid en spin. In principe geldt: hoe lager de compressie, des te zachter de bal voelt en des te meer balsnelheid je bij impact genereert. Gevoel is belangrijk, maar welke compressie voor jou het best werkt is vooral afhankelijk van je swingsnelheid.

Swingsnelheid driver > 105 mph (170 km/u): Je genereert genoeg lengte met elke bal. Je wint misschien een paar meter met een bal met een lage of gemiddelde compressie, maar de kans is groot dat je 'm te hoog en met te veel spin slaat. Dit gaat ten koste van de controle. Ga voor een topmodel met hoge compressie.

Swingsnelheid driver 85 – 104 mph (135-170 km/u): In de hogere regionen van dit segment (95 – 104 mph), kan een lage compressiebal voor problemen met de controle zorgen. Zoek een model met gemiddelde compressie. Onderin (85 – 94 mph) zal dit probleem minder spelen, maar nog steeds kan gemiddelde compressie beter passen.

Swingsnelheid driver < 85 mph (135 km/u): Probeer beslist een paar lage compressieballen. Vergelijk ze met elkaar en met mid-compressie varianten. Met lagere swingsnelheden is controle geen probleem en telt elke meter. Er zijn genoeg afstandsballen die je kunnen helpen.

 

Klik hier voor de vragen over de driver.

Klik hier voor de vragen over de woods.

Klik hier voor de vragen over de hybrides.

Klik hier voor de vragen over de ijzers.

Klik hier voor de vragen over wedges.

Klik hier voor de vragen over putters.

 

Gerelateerd nieuws