Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Columns

Career Grand Slam? Spieth?

Er kan op een bijzondere manier geschiedenis worden geschreven op Bellerive.

Rory McIlroy greep mis op Augusta en Phil Mickelson kwam niet eens in de buurt in het U.S. Open. De Noord-Ier en de Amerikaan slaagden er in ieder geval in 2018 niet om de Career Grand Slam te veroveren.

Vooralsnog hebben alleen Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger Woods alle Majors minimaal een keer gewonnen.

McIlroy geven we volgend jaar april nog wel een kleine kans op Augusta, doch het tijdperk Mickelson lijkt voorbij.

Maar Jordan dan? Jordan Spieth.

Hij won in 2015 The Masters en het U.S. Open en in 2017 The Open. Three down, one to go.

Het is best indrukwekkend hoe de nu 25-jarige Texaan in negen Majors tijd drie verschillende titels behaalde. Op basis daarvan moet Spieth toch een goede kans hebben om zondag met de loodzware Wanamaker Trophy in zijn handen te staan. Maar dit seizoen heeft hij nog geen toernooi gewonnen en op de FedEx Ranking komen we zijn naam pas tegen op plek 36.

In de voorgaande drie jaar eindigde achtereenvolgens als eerste, zesde en tweede. Dat was goed voor – inclusief de bonus van tien miljoen in 2015 – een kleine 37 miljoen dollar aan prijzengeld.

Onlangs liet Jordan Spieth zich nog wel zien met een negende plaats op Carnoustie, maar in het U.S. miste hij de cut en afgelopen week werd hij roemloos zestigste – in een veld met 71 spelers – op Firestone.

Zijn statistieken spreken ook boekdelen. Spieth won zijn Majors met briljant werk op de greens, maar nu staat hij in de categorie Strokes Gained Putting slechts 166ste.

Maar wie weet brengt de wetenschap dat hij geschiedenis kan schrijven in het honderdste PGA Championship het beste in hem boven. Misschien moet iemand hem vertellen dat Gary Player in 1965 op Bellerive het U.S. Open won – plus en passant de Career Grand Slam.

Gerelateerd nieuws