Stof tot nadenken

De ING Private Bank Golfweek als begin van een trend? Of moet het maar weer een gewoon Ladies Open worden? Of iets heel anders?

Toegegeven, het weer zat niet mee. Maar het is de vraag of 'de week' op The International een groter succes was geworden als de zon alle dagen had geschenen en de thermometer een waarde van 23 graden had aangegeven.

Misschien ook moesten de golfliefhebbers even wennen. Niet altijd stil hoeven zijn, de speelsters luid aanmoedigen, de stampende beat uit de boxen van de DJ - het was anders. Het kon ook, want het Nations Invitational was geen regulier toernooi van de Ladies European Tour. Een mooie gelegenheid dus om te experimenteren. En dat gebeurde op een manier die de nieuwe hoofdsponsor voor ogen stond.

Op zich was de combinatie met een wedstrijd voor clubteams (gewonnen door De Pan), lesjes bij de NGF Golf Academy voor huidige en nieuwe golfers, de mogelijkheid om drivers en ijzers te testen, plus een golfspeeltuin voor kinderen helemaal niet slecht. Kijken naar goed golf en dan vervolgens zelf ook ballen slaan, dat is op zich een prima recept voor een mooi dagje golf. Dat werkt immers ook tijdens een KLM Open. In het vorige zinnetje gaat het echter om het woordje 'ook'. De ING Private Bank Golfweek trok weinig mensen, al was het goed om te zien hoe op zaterdag veel, heel veel kinderen zich de al genoemde 'speeltuin' - als onderdeel van het even leuke als ambitieuze NGF-project Raak! - kostelijk amuseerden.

Wie kwam had een mooie golfdag op The International. | © Golfsupport

Het probleem is echter dat damesgolf - ook als het van hoog niveau is - weinig toeschouwers trekt. Christel Boeljon won vorig jaar op een grauwe zondag het Deloitte Ladies Open voor een beschamend laag aantal fans. Als Joost Luiten in september op The Dutch bij gelijke weersomstandigheden kans maakt op de titel, komen er misschien wel vijftienduizend toeschouwers en zit een veelvoud aan de buis gekluisterd. Oneerlijk? Als je weet wat Boeljon, Schreefel en de (helaas geblesseerde) Van Dam doen om nog beter te worden en hoe goed ze kunnen spelen, dan hebben de thuisblijvers ongelijk.

Het is nog te vroeg om te concluderen dat de ING Private Banking Golfweek een mislukt experiment was. Terug naar de tekentafel, zou ik zeggen. Volgens jaar weer een Nations Invitational en een wedstrijd voor clubteams. Probeer de formule wat aan te scherpen, het kijk-en-doe-concept waar mogelijk te verbeteren. Maar zelfs als dat is gebeurd, moeten NGF, organisator TIG Sports en ING niet rekenen op duizenden toeschouwers per dag.

Dus misschien eens - radicaal - denken aan mixed-toernooi? Luiten en Boeljon versus Bourdy en Nocera? Er zitten op de kalender van de Ladies European Tour voldoende gaten om dat mogelijk te maken. En als je de heren in een vroeg stadium vraagt, is de kans groot dat je een interessante formule creëert.

En als de private banking-tak van ING inderdaad zo hard groeit als de directie wil, dan moet het geld ook geen probleem zijn.