Ryder Cup kolder

Stemming maken, lijkt voor sommige media de manier te zijn om de kolommen te vullen.

Stemming maken, lijkt voor sommige media de manier te zijn om de kolommen te vullen.

‘Terror chiefs have drawn up a top secret masterplan to move the 2018 Ryder Cup to Scotland if American superstars refuse to play in terror-hit France.

High-level talks have already taken place for a shock move after US officials expressed fears about the safety of the current venue in Paris.’

Zo opende het dagblad The Scottish Sun eerder deze week een verhaal over de kans dat de Ryder Cup van volgende jaar naar Gleneagles verhuist.

De PGA European Tour – organisator van de Ryder Cup in Europa – ontkent te weten dat er zo’n noodplan bestaat. De Amerikaanse PGA wenste niet te reageren, vertelde The Scottish Sun zijn lezers, die ook meldde dat Le Golf National maar een paar mijl van Orly ligt, het vliegveld waar afgelopen weekeinde een vermeende terrorist werd doorgeschoten.

De ene bron na de andere werd opgevoerd – anoniem natuurlijk. Vanzelfsprekend namen andere Britse kranten het bericht over, waarbij het Schotse dagblad de enige bron was.

Nu verbaast mij in deze tijd niet veel meer. Ook dat veel Amerikanen denken, mede geholpen door de bewoner van het Witte Huis, dat Europa een slagveld geworden is. Een vriend van de 45ste president van de VS –ene Jim – had tegen hem gezegd dat hij zijn gezin niet meer mee wilde nemen naar Parijs. Natuurlijk vond de opvolger van de heer Obama het nodig om dat in een speech te gebruiken.

Trump of geen Trump, ik stap een paar keer per jaar in de Thalys voor een kort verblijf in de Franse hoofdstad. En dat zal ik blijven doen.

Het is natuurlijk niet zo dat er gegarandeerd niets kan gebeuren op Le Golf National. Maar die garantie is er ook niet te geven voor Gleneagles of voor welke andere baan dan ook waar een groot golfkampioenschap wordt gespeeld.

Maar wat de scribent van The Scottish Sun en de copycats van andere Britse media voor het gemak vergeten, is dat vorig jaar een vier weken durend EK voetbal in Frankrijk werd gespeeld, dat bijvoorbeeld elke zomer de Tour de France wordt georganiseerd, plus de 24 Uur van Le Mans plus Roland Garros.

In onzekere tijden hebben we niets aan opkloppers, handelaren in angst en andere duistere figuren. Wel aan gezond verstand en nuchterheid.

(JKvdV)



Foto boven: Getty Images