Opengedachten

Is het U.S. Open te moeilijk of niet? Jan Kees van der Velden en Martijn Paehlig zetten een boom op.

Het is de week van het U.S. Open. Jan Kees van der Velden en Martijn Paehlig hebben zo hun mening over het tweede Major van het jaar.

Collega, ik las je blog 'Afzien'. Natuurlijk mag je vinden wat je vindt, maar ik vrees dat ik het niet me je eens ben. Het U.S. Open is de ultieme test en is dat in meer dan andere Majors zeker ook mentaal. 

Jan Kees, je bent niet de enige die het niet me me eens is ondervond ik al, net als veel mensen het wél met me eens zijn. Ja, golf op dat niveau mag best een test zijn, maar waar wordt een test een 'marteling'? Zouden er niet grenzen moeten zijn? Hakkers kan ik overal zien. Zien? Dat kan ik zelf ook...hakken.

Met dat laatste ben ik het volledig eens (...), maar we hebben het bij het U.S. Open over de beste spelers van de wereld. Van de top-60 van de wereldranglijst doen er 58 (Phil wel? Phil niet?) mee. En ze hebben te maken met fairways die breed genoeg zijn. De grote favorieten zullen hun drives toch wel op kunnen krijgen?

Rory had zeker een punt toen hij opmerkte dat je - als je deze fairways niet kan raken je er niets te zoeken hebt, al zie ik hem juist daardoor graag uit de dikste sla slaan - maar de paniekerige manier waarop de maaiers de okselhoge rough vannacht te lijf gingen, was toch ook bewijs dat USGA vreesde te ver te zijn gegaan? Of lieten ze zich te makkelijk meevoeren op de verontwaardigde tweets van spelers die hun eerste oefenrondes in de benen hadden en hadden ze het eerst aan moeten zien?

Het gaat om een paar holes en om een paar plekken. En dat er gemaaid is, heeft te maken met de weersverwachting: regen. Belangrijk aspect is dat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. Ik denk dat we heus wel wat veredeld hakwerk gaan zien, maar dit soort rough (fescue ofwel zwenkgras) komen we op alle Brits Open-banen tegen. Ik denk dat de problemen vooral rond en op de greens gaan ontstaan. De approaches - ook vanaf de fairway - zijn heel cruciaal. En dat hoort ook zo te zijn in een Major. Dat is tijdens The Masters niet anders. 

Dit is echter een baan die bijna niemand goed kent. Dat maakt het mentale aspect nog groter: je raakt als topspelers verzeild in compleet nieuwe situaties. Dat is de test waaraan je grote mannen graag wilt onderwerpen.

Zou het echt alleen door de weersverwachting komen? Ik denk dat er meer speelt. Niemand zit te wachten tal van onvindbare ballen en eeuwigdurende rondjes. De angst was (is) dat we zomaar aan rondjes van bijna zes uur kunnen komen. Dat kan een test zijn voor de beste spelers, reclame voor de sport is het niet. Daarbij kunnen we ons helemaal geen voorstelling maken hoe moeilijk de baan echt is. Misschien moeten ze voortaan eerst een amateur de baan in sturen die, ondanks een knappe handicap, met een 110 binnenkomt. Dan hebben we pas echt door hoe knap die 76 op zaterdagmiddag is. Dat allemaal gezegd hebbende: de organisatie gruwt van een winnende score onder par. Is er daar ook maar enige kans op?

Ik denk dat geen enkele amateur met een knappe handicap – jij nadert toch iets van onder 9.0 ? – op welke Major-baan dan ook goed scoort. Wat de scores betreft: tijdens de kwalificatie voor het U.S. Amateur 2011 waren er een paar spelers die onder de 70 bleven. Onder hen ene Jordan Spieth. Toegegeven, de greens zullen iets minder snel zijn dan deze week het geval is, maar er is wel wat mogelijk. Het wordt een mooier Open dan jij verwacht.

Oh, ik twijfel er niet aan dat het een mooie week wordt, de kans dat ik zondagnacht op het puntje van mijn stoel zit is groot, maar de uitputtingsslag die het U.S. Open voor de spelers is, is het ook voor mij. We gaan het meemaken.

Veel Open plezier!

(Foto: Getty Images)