Liefde overwint alles

Het is niet zo dat ik net als bij Tiger Woods al jaren zaten te wachten op de start van de professionele carrière van Sergio Garcia.

Het is niet zo dat ik net als bij Tiger Woods al jaren zaten te wachten op de start van de professionele carrière van Sergio Garcia, maar er waren twee momenten dat hij als amateur mijn directe aandacht trok.

Beide keren was dat in 1997. Hij speelde in het voorjaar – zeventien jaar jong – de finale over 36 holes van het Spaans Amateur op de Real Golf de Sevilla. Hij was echter niet opgewassen tegen zijn opponent: Maarten Lafeber.

Later dat jaar zag ik hem tijdens het Brits Amateur op Royal St George’s. Er stond die week een bak wind aan Het Kanaal. Zo erg dat de pro vertelde dat zijn vrouw al dagen de deur niet uit was geweest: ‘She has run out of hairspray’.

Ook Garcia bleek niet opgewassen tegen de nukken van Aeolus. Na zijn tweede strokeplayronde zat hij naast zijn vader tegen de wand van het perscentrum, te bibberen van de kou. ‘No weather for us’, bromde papa Victor.

Victor – toen al en nu nog steeds pro op de golfbaan van Castellon – is nog steeds de coach van Sergio. Hij was er afgelopen zondag natuurlijk bij toen zijn zoon in zijn 74ste Major eindelijk de zege behaalde.

Samen met Lee Westwood behoorde Garcia tot het gezelschap goede spelers dat (nog steeds) geen Major had gewonnen. Beiden waren er al een paar keer dichtbij geweest, maar beiden werden steeds weer teleurgesteld.

Een paar jaar geleden verklaarde Sergio Garcia openlijk dat hij misschien wel nooit een Major zou winnen. Dat was een moment van eerlijkheid dat je maar zelden bij grote sportmannen tegenkomt.

Maar waarom lukte het nu dan wel?

Waarom overleefde hij bijvoorbeeld een slechte approach op tien (slechts een bogey) en die mislukte drive op dertien (een wonderbaarlijke par)? Waarom ketste de bal op vijftien niet via de pin het water in (hij maakte eagle)?

De romantici onder ons geloven dat het de hand van Seve was, die op de laatste dag van The Masters zestig zou zijn geworden. Dat gaat me te ver, al was de samenloop van omstandigheden iets heel goed dat bij Augusta National past.

Ik denk eerder dat de liefde hem heeft gered. De liefde van en voor Angela Akins. De twee gaan deze zomer trouwen. Waarom zou het niet zo zijn dat Sergio Garcia meer rust in zijn leven heeft gevonden? Rust en liefde die je helpen om zaken in een ander perspectief te zien?

Toegegeven, het is allemaal niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wie een andere verklaring heeft mag mij terstond mailen, appen of twitteren. Maar opmerkelijk was het wel dat daar eindelijk, na al die mislukkingen, een Sergio 2.0 stond die de hele wereld aankon.

JKvdV