De 300+ yards-club

Blog longhitters op de tour.

Ja, natuurlijk is golf een powersport geworden. Vorig seizoen sloegen op de PGA Tour 27 spelers hun drives gemiddeld verder dan 300 yards (275 meter). Gemiddeld! In 2003 kregen maar negen professionals dit voor elkaar. De redenen voor dit geweld zijn duidelijk. Tegenover elk uur op de drivingrange trainen topspelers tegenwoordig ook een uur in de sportschool. Voeg daar technologisch hoogstaand equipment aan toe (zelfs binnen de toegestane limieten worden drivers steeds effectiever) en de grote jongens hebben in veel gevallen maar een wedge naar de vlag over.

Kijk maar naar de gemiddelde drives van de top-10 van de wereld (PGA Tour 2017):

Dustin Johnson: 312,3,6 yards

Rory McIlroy: 308,5 yards

Hideki Matsuyama: 301,6 yards

Jason Day: 297,5 yards 

Sergio Garcia: 300,9 yards

Jordan Spieth: 292,0 yards

Henrik Stenson: 285,7 yards

Justin Rose: 299,9

Adam Scott: 301,9 yards

Rickie Fowler: 299,7 yards

Paniek bij de grote bazen in de golfwereld? Nee. De R&A en USGA vinden een toename in driving distance weliswaar 'onwenselijk' – 'Hoe succesvol je bent moet worden bepaald door vaardigheid, niet door technologie (lees: moderne drivers)' – maar het aantal yards dat de bal wordt geslagen neemt volgens hun maar zo geleidelijk toe dat zelfs een slak er niet zenuwachtig van wordt.

De twee regelgevende organen houden sinds 2003 jaarlijks statistieken bij over driving distance en ook afgelopen jaar werden er weer 285.000 drives op zeven professionele tours gemeten. Tussen 2003 en 2016 nam de lengte van de gemiddelde driver toe met 1,2 procent, wat neerkomt op 18 centimeter per jaar. Tja, daar hoef je inderdaad niet van wakker te liggen. In 2003 was de gemiddelde drive op de PGA Tour 261 meter en vorig jaar was dit toegenomen tot 265 meter. Op de Japanse PGA Tour en de LET leverden ze zelfs 1,5 procent aan lengte in.

In het onlangs gepresenteerde rapport worden clubhoofdsnelheid, vertrekhoek, balsnelheid en spin omschreven als 'relatief stabiel sinds 2007' en ook de mate waarin spelers 'verder' of 'minder ver' slaan is niet veranderd. De tien kortste spelers op zowel de PGA Tour als de European Tour zijn ongeveer zes procent korter dan gemiddeld, terwijl de tien échte longhitters ongeveer zeven procent verder slaan dan gemiddeld – in 2003 waren deze percentages ongeveer gelijk.

Wel nam het áántal drives van 300 yards of meer toe, een logisch gevolg van de toename van het aantal longhitters – vooral op de PGA Tour. Op de Europese Tour steeg het aantal drives van 300+ yards in dertien jaar van 26 naar 28 procent, maar op de PGA Tour was de groei groter: van 26,6 naar 31,1 procent. Het record stamt trouwens al uit 2011 (32,6%), dus ook hier geen reden voor paniek.

Maar waarom horen we dan al jaren dat de pro's te ver slaan en het spel degraderen tot een drive-en-puttwedstrijd? Waarom klagen course designers steen en been dat ze hun ontwerpen langer en langer moeten maken, en lobbyt een icoon als Jack Nicklaus om de bal aan te passen zodat hij minder ver vliegt? Hebben zij soms alternatieve feiten?

Sceptici van het rapport zetten vraagtekens bij de cijfers omdat de driving distance op toernooien slechts wordt gemeten op twee holes (bij elke ronde) en niet elke speler op deze holes een driver slaat. Maar volgens de R&A en USGA was dit het afgelopen seizoen in 95 procent (PGA Tour) en 96 procent (Europese Tour) van de keren wel het geval, wat de data valide maken.

En waar maken we ons eigenlijk druk om? Het is toch indrukwekkend om een bal bijna zeven seconden in de lucht te zien hangen en pas honderden meters verderop midden op de fairway te zien landen? (Of achter een boom in de rough, ook leuk). Dat ík het niet kan, betekent niet dat ik er niet van kan genieten. Lionel Messi doet ook dingen die ik niet beheers. Dan gaan we 'm toch ook geen klompen aantrekken?

Bovendien slaat de gemiddelde amateur zijn drives ook 13 yards (11,8 meter) verder dan twintig jaar geleden. En daarvoor hebben de meesten van ons niet eens de binnenkant van een sportschool hoeven te bekijken. Niet zeuren dus... gewoon lekker beuken.

(FC, deze column verscheen eerder in Golfers Magazine 3)

(Foto: ANP)