Brexit

Uitgerekend in de maand dat Golfers Magazine een U.K. Special maakte, vertrekken ze uit Europa. Wat betekent Brexit voor golf?

Net zoals Groot-Brittannië minstens twee jaar heeft om het vertrek goed af te handelen (zo je al van goed kan spreken...) zal ook het golflandschap morgen niet drastisch veranderen. Al zijn er wel degelijk gevolgen - en mogelijke gevolgen - voor de golfwereld.

Het hoofdkantoor van de Europese Tour staat in Engeland, even ten zuiden van London om precies te zijn. Het circuit werd begin jaren zeventig opgericht, min of meer op hetzelfde moment dat de U.K. toetrad tot de EU. Voortgekomen uit de Britse PGA is het circuit uitgegroeid tot een wereldwijd opererende Tour. Wedstrijden worden bijna overal ter wereld gespeeld, maar de basis blijft Engeland. De vraag of dit wel zo kan blijven zal zeker gesteld worden. Immers, hoe run je een Europese Tour als het land waar je hoofdkantoor zit niet eens bij datzelfde Europa wil horen?

© Golfsupport

Wat te denken van de Ryder Cup. De tweejaarlijkse wedstrijd was veel van zijn glans verloren door de Amerikaanse hegemonie, toen het plan geboren werd het Britse team te versterken met spelers van het Europese vasteland en om te bouwen tot Team Europe. Sindsdien bleef de kleine gouden beker niet alleen vaker aan deze kant van de oceaan, er was – er is – geen evenement waar 'Europa' zo gevierd wordt. Maar niet alleen kan Ian Poulter straks natuurlijk niet meer met een Europese vlag staan zwaaien, de vraag is of Team Europe in zijn huidige vorm überhaupt wel kan bestaan. Team GB&I&Europe? En onder welke vlag dan? Het zijn vragen die grappend af kunnen worden gedaan, maar die door deze uitslag wel moeten worden beantwoord.

En wat gebeurt er met de Home of Golf? Ruim zestig procent van de Schotten stemde voor #Bremain. Op de ochtend van de uitslag liet de premier in niet mis te verstane bewoordingen noteren dat Schotland zijn toekomst in de EU ziet. Niet daarbuiten. Waarmee een volgend referendum slechts een kwestie van tijd lijkt.

Op de korte termijn is er voor golfers ook wel wat goeds te bedenken, zo zwart als de eerste uren op de beurs waren, is het voor de individuele portemonnee niet direct. Hoe verder de pond daalt, hoe goedkoper Engeland wordt. Een nieuwe set? Golfballen? Ander materiaal? De internetwinkels zullen het druk krijgen de komende dagen. Ook een tripje naar Engeland is ineens een stuk interessanter. Een paar weken geleden nog maar was de pond stevig aan de prijs, maar reis, verblijf en greenfee doen de Europese portemonnee nu even een stuk minder pijn.

En toch vrees ik dat het vertrek uit Europa weinig goeds brengt. Misschien krijgen we korting op korte termijn, op de lange termijn zal de prijs hoog blijken. Natuurlijk, het is niet het einde van de wereld, en vast ook niet van Europa, maar 23 juni zal nog lange tijd na-ijlen. De stemmingsuitslag van 52% tegen 48% is enerzijds een forse overwinning voor het vertrekkamp, het geeft ook aan de de verdeeldheid groot is, en dat vele miljoenen nu tegen hun zin de EU verlaten. Ook de eerste reacties van de spelers tonen aan hoe groot de verdeeldheid is en Rory McIlroy vroeg zich al vertwijfeld af of we geen mulligan kunnen krijgen.

Maar net als op de golfbaan...