België – Nederland

Terwijl Joost Luiten met een aantal challenges probeerde zijn baard te behouden, speelde Thomas Pieters zich in de VS op imponerende wijze naar zilver

Terwijl Joost Luiten met een aantal challenges probeerde zijn baard te behouden, speelde Thomas Pieters zich in de VS op imponerende wijze naar een plaats bij de beste 35 van de wereld.

Pieters ging op de slotdag van het Genesis Open in Los Angeles in 63 slagen rond op de baan van de Riviera Country Club. Dat leverde hem een uitstekende tweede plaats op.

Op de wereldranglijst steeg de Belg naar van de 47ste naar de 33ste plek. Hij veroverde ook voldoende FedEx-punten om nagenoeg zeker te zijn van een ‘speciaal’ startbewijs voor de US Tour van dit jaar en een vaste kaart voor 2018.

Thomas Pieters doet deze week mee aan de Honda Classic. Hij had daar al een invitatie voor, maar vanwege de top-10 finish in LA mag hij die voor een ander Amerikaans toernooi gebruiken. Met een beetje geluk heeft Pieters die invitaties echter straks helemaal niet meer nodig.

Als hij in dit tempo doorgaat, komen grote zeges snel dichtbij voor de Antwerpse ster.

***

Joost Luiten had ook graag de Honda Classic willen spelen, maar hij kreeg geen wildcard van de organisatie. Omdat Luiten het nut niet inziet om (kleine) toernooien in Australië en Zuid-Afrika te spelen – ook al vanwege de verre reizen – bereidt hij zich anderszins voor op het eerste grote toernooi van 2018: het Mexico Championship. Deze wedstrijd uit de reeks World Golf Championship wordt volgende week (2 – 5 maart) gespeeld.

Dat wordt dan Luitens eerste toernooi sinds Dubai (5 februari) en het is maar de vraag of hij wedstrijdscherp genoeg is om het met succes op te nemen tegen de – op papier – betere spelers.

Van 22 – 26 maart staat in Texas het WK Matchplay op het programma. Om daar aan mee te mogen doen, moet je op maandag 13 maart in de top-64 van de wereldranglijst staan. In de praktijk is een plaats bij de beste 66 of 67 vaak voldoende, omdat er altijd wel afzeggers zijn.

Maar Luiten is nu 65ste. Weinig speelruimte…

En The Masters? De top-50 van de wereldranglijst op maandag 27 maart – daags na het WK Matchplay – mag meedoen. Joost Luiten heeft dus een en maximaal twee toernooien om dat voor elkaar te krijgen.

Het goede nieuws: het seizoen is nog lang en Luiten heeft vanaf april alle kans om in Europese toernooien successen te boeken. Maar dat neemt niet weg dat zijn start van het seizoen 2017 op zijn zachtst gezegd matig is.