Door: Martijn Paehlig Fotografie: T. Remkes
Banen, clubs & amateurs

Oranjemannen komen net tekort tegen Spanje

Nederland net als in 2018 tweede bij achtlandentoernooi

Voor de tiende keer sinds het toernooi tussen acht landen met de beste amateurs van Europa in 2001 op de kalender verscheen, zegevierden de Spanjaarden. Net als vorig jaar liet de Nederlandse afvaardiging een goede indruk achter. 

De eerste dag ging het Nederlandse zestal - bestaande uit Jerry Ji, Kiet van der Weele, Koen Kouwenaar, Dario Antonisse, Benjamin Reuter en Tim van der Steen onder begeleiding van Taco Remkes - nipt onderuit tegen de Italianen (5-4) maar vooral op dag 2 speelde Nederland indrukwekkend goed en werd de basis gelegd voor een plaats in de finale.

Tegen de arme Portugezen slaagde alleen Benjamin Reuter er niet in de volle buit te pakken (hij halvede zijn partij) op weg naar een dikke 8,5 - 0,5 overwinning. Door deze ruime zege en door een overwinning op IJsland (6-3) op de derde speeldag, plaatste Oranje zich voor de finale.

'Dat was ook de eerste doelstelling, poulewinnaar worden', reageert coach Taco Remkes een dag na afloop van het toernooi op de Costa Ballena Ocean Golf Club in Spanje. 'De doelstelling werd toen natuurlijk om die finale ook te winnen, maar helaas was Spanje voor het tweede jaar op rij te sterk in de laatste wedstrijd, die, omdat de ochtendsessie door mist werd geannuleerd, zwaar was.'

Voor Nederland was het annuleren van de foursomes misschien wel extra spijtig; zowel tegen IJsland als tegen Portugal werd in deze spelvorm de maximale buit gepakt waardoor de uiteindelijk 4-2 nederlaag met alleen de singles er allicht heel anders uit had kunnen zien.

Ondanks de teleurstelling over de verloren finale was Remkes zeer te spreken over het toernooi.

'Omdat het matchplay is kom je in veel situaties waar de druk hoog is. Dat is goed voor de ontwikkeling van de spelers en deze ervaring kunnen ze dan ook meenemen voor de rest van het seizoen tijdens de NK's en de overige buitenlandse toernooien.'

Einduitslag

Gerelateerd nieuws