Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Banen, clubs & amateurs

Kouwenaar goed van start

Met een score van een boven staat de Nederlandse nummer een in het U.S. Amateur boven ‘de streep’.

Na de 36 holes kwalificatie op Pinehurst #2 en Pinehurst #4 in de staat North Carolina gaan niet meer dan 64 van de 312 deelnemers door naar het hoofdtoernooi.

Koen Kouwenaar opende maandag met een 71 op de par-70 # 4 course. Daarmee staat hij op de gedeelde 41ste plaats.

De enige Nederlander in het veld – geplaatst op basis van het feit dat hij op de amateur-wereldranglijst in de top-50 staat – begon met een birdie op de par-5 negende, maar hij leverde die winst in met een bogey op twaalf en een triple bogey op dertien.

‘Ik sloeg de bal het water in’, zei Kouwenaar na afloop. ‘Geen kwestie van nervositeit, maar gewoon een verkeerde inschatting.’

De jonge Brabander hervond zijn ritme en bleef in de rest van zijn openingsronde foutloos spelen. Met birdies op twee en acht kwam Koen Kouwenaar zelfs terug op level par.

Dinsdag speelt hij de tweede ronde op de par-70 course van Pinehurst #2, waarop Martin Kaymer in 2014 he U.S. Open won. Koen Kouwenaar slaat om 20.25 uur Nederlandse tijd af.

‘Het algemene gevoel is goed’, zegt hij. ‘Ik heb na die triple bogey gedegen gespeeld. Dus kijk ik uit naar de tweede ronde.’

Na de openingsdag van het 36-holes kwalificatiegedeelte gaat de Amerikaan Brandon Wu aan de leiding. Hij verbeterde met een 65 (-5) het baanrecord van Pinehurst #4.

Wu is geen onbekende: in het U.S. Open van twee maanden op Pebble Beach werd hij gedeeld 35ste.

Stand na eerste kwalificatieronde en live scoring via website van de USGA

 

Gerelateerd nieuws